Lebih daripada 300 jurulatih, guru Perancis didakwa atas kesalahan gangguan seksual atau bersubahat pada tahun 2023

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 300 jurulatih, guru dan pegawai sukan Perancis telah didakwa atau menutup-nutupi pendedahan seksual seperti itu pada tahun 2023, kata Menteri Sukan negara itu Khamis.

Perancis melancarkan usaha negara untuk mendedahkan dan memerangi keganasan seksual dalam sukan empat tahun lalu apabila juara skating Perancis sepuluh kali Sarah Abitbol berkata dalam buku bahawa beliau telah diperkosa sebagai atlit remaja oleh jurulatihnya.

Sejak 2020, aduan telah difailkan terhadap 1,284 jurulatih, guru dan pegawai sukan. Daripada itu, 186 menghadapi tindakan jenayah dan 624 telah dikenakan larangan sementara atau kekal.

Menteri Sukan Amélie Oudéa-Castéra mempersembahkan laporan tahunan terkini mengenai siasatan negara di seluruh negara pada sidang akhbar Khamis di Paris. Beliau berkata kebanyakan mangsa, atau 81%, adalah wanita dan gadis. Kebanyakan mereka yang didakwa, atau 90%, adalah lelaki.

Pendedahan yang dakwaan termasuk serangan seksual, gangguan atau keganasan lain. Pendedahan itu merentasi seluruh negara dan seluruh sektor, dengan dakwaan menyasarkan jumlah keseluruhan 45, katanya.

Pada tahun 2023, aduan telah difailkan terhadap 377 orang. Di kalangan mereka yang disyaki melakukan pendedahan atau penutupannya, 293 adalah jurulatih dan guru dan 15 adalah pegawai sukan, kata menteri itu. Yang lain memegang jawatan pentadbiran kecil atau sukarela.

Enam puluh enam telah menghadapi tindakan undang-undang, 176 telah dikeluarkan sementara atau kekal dari jawatan mereka, dan siasatan tempatan sedang dijalankan terhadap kes-kes lain.

Abitbol berkata dalam bukunya bahawa beliau telah diperkosa oleh jurulatih Gilles Beyer dari 1990-92, ketika beliau masih remaja. Beyer telah diberikan pertuduhan awal serangan seksual dan siasatan masih berterusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.