Lebih 5 juta orang dipindahkan di Sudan berikutan konflik berbulan-bulan, kata PBB

Lebih daripada 5 juta orang telah dipindahkan akibat pertempuran berbulan-bulan di Sudan, agensi migrasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata pada hari Rabu apabila pertempuran antara tentera negara itu dan pasukan separa tentera saingan tidak menunjukkan tanda-tanda mereda.

Menurut Organisasi Antarabangsa untuk Migrasi, lebih daripada 4 juta orang telah dipindahkan secara dalaman sejak konflik meletus pada pertengahan April manakala 1.1 juta lagi telah melarikan diri ke negara-negara jiran. Lebih daripada 750,000 telah berpindah ke Mesir atau Chad, kata agensi itu.

Usaha antarabangsa untuk mengantara konflik itu setakat ini gagal. Sekurang-kurangnya sembilan perjanjian gencatan senjata telah dicapai sejak peningkatan ketegangan dan semuanya telah gagal.

Sudan telah dilanda kekacauan hampir lima bulan yang lalu apabila ketegangan yang sudah lama menyala antara tentera, yang diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan Pasukan Sokongan Pantas, yang diperintah oleh Mohamed Hamdan Dagalo, meningkat menjadi peperangan terbuka.

Pertempuran itu telah mengurangkan ibu kota Sudan, Khartoum, kepada medan perang bandar, dengan tiada pihak berjaya menguasai bandar itu.

Sementara itu, di wilayah Darfur barat – tempat kempen genosid pada awal 2000-an – konflik itu telah berubah menjadi keganasan etnik, dengan RSF dan militia Arab sekutu menyerang kumpulan etnik Afrika, menurut kumpulan hak asasi manusia dan PBB.

Perundingan damai rasmi yang dimediasi oleh Amerika Syarikat dan Arab Saudi di bandar tepi laut Jeddah, Arab Saudi telah ditangguhkan pada akhir Jun dengan kedua-dua pengantara secara terbuka menegur RSF dan tentera kerana secara berterusan melanggar gencatan senjata yang mereka telah setujui.