Lebih 1,200 kanak-kanak bawah 5 tahun mati dalam 5 bulan lepas di Sudan yang dilanda perang, PBB kata

Lebih daripada 1,200 kanak-kanak di bawah umur 5 tahun telah meninggal dalam sembilan kem di Sudan yang dilanda perang dalam tempoh lima bulan yang lalu kerana gabungan measles dan kekurangan zat makanan, agensi pelarian PBB berkata Selasa.

UNHCR berkata kematian, di antara 15 Mei dan 14 September, didokumenkan oleh pasukannya di wilayah While Nile, di mana beribu-ribu rakyat Sudan telah berlindung ketika pertempuran telah berlangsung selama enam bulan di antara jeneral saingan, di ibu negara Khartoum dan tempat lain.

“Puluhan kanak-kanak mati setiap hari – hasil daripada konflik yang memusnahkan ini dan kekurangan perhatian global,” kata Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian, Filippo Grandi.

Sudan terjerumus ke dalam kekacauan pada pertengahan April, apabila ketegangan yang menyala di antara tentera, yang diketuai oleh Jeneral Abdel-Fattah Burhan, dan Pasukan Sokongan Pantas yang berkuasa, yang diperintah oleh Mohammed Hamdan Dagalo, meletus menjadi peperangan terbuka.

Konflik ini telah menjadikan ibu negara dan kawasan bandar yang lain sebagai medan pertempuran. Sekurang-kurangnya 5,000 orang terbunuh dan lebih 12,000 cedera, menurut Volker Perthes, duta PBB di negara itu, yang mengumumkan peletakan jawatannya minggu lalu. Jumlah mangsa sebenar, katanya, mungkin jauh lebih tinggi.

Lebih daripada 2.5 juta orang melarikan diri dari rumah mereka, termasuk lebih daripada 1 juta yang menyeberang ke negara-negara jiran Sudan, menurut agensi migrasi PBB.

Pertempuran itu merosakkan sistem penjagaan kesihatan negara itu, dengan banyak hospital dan kemudahan perubatan tidak beroperasi.

Pekerja penjagaan kesihatan tempatan “sangat memerlukan sokongan masyarakat antarabangsa untuk mencegah kematian dan penyebaran wabak selanjutnya,” kata Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, pengarah umum Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan memberi amaran Isnin bahawa konflik itu, ditambah dengan kelaparan, penyakit, pengusiran dan kemusnahan mata pencarian, mengancam untuk menelan seluruh negara itu.

OCHA berkata kira-kira separuh daripada penduduk negara itu – sekitar 25 juta orang – memerlukan bantuan kemanusiaan menjelang akhir tahun ini. Mereka termasuk kira-kira 6.3 juta yang “satu langkah jauh dari kelaparan,” kata agensi itu.

Agensi pelarian PBB berkata banyak orang Sudan yang dipindahkan menderita measles dan kekurangan zat. Banyak pelarian yang tiba di South Sudan dan Ethiopia juga dijangkiti measles dan kekurangan zat. Kekurangan zat akut dalam kalangan kanak-kanak dilaporkan di Chad, yang menjadi tuan rumah bilangan pelarian Sudan terbanyak sejak konflik bermula.

Agensi kanak-kanak PBB juga memberi amaran bahawa “beribu-ribu bayi baru lahir” mungkin mati di Sudan menjelang akhir tahun kerana kekurangan akses ke rawatan.