Larangan berkumpul dikenakan di New Caledonia berikutan ‘gangguan ganas berintensiti tinggi’ yang dicetuskan oleh pembaharuan undi

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa di wilayah Perancis Pasifik New Caledonia mengumumkan perintah berkurung selama dua hari dan melarang perhimpunan pada Selasa selepas kekacauan ganas meletus di ibu negara Noumea dan kawasan lain.

Di Paris, Kementerian Dalam Negeri Perancis mengumumkan bahawa penguatkuasaan polis sedang dihantar ke pulau itu.

Ketua Komisioner Tinggi pulau itu, Louis Le Franc, berkata 46 anggota pasukan keselamatan cedera dalam kekacauan itu dan 48 orang telah ditahan. Tiada kecederaan awam serius dilaporkan, katanya dalam kenyataan.

Le Franc berkata Noumea dilanda “gangguan berintensiti tinggi” semalam Isnin hingga Selasa yang merosakkan beberapa kedai dan peralatan pengawasan video. Sekolah ditutup pada Selasa, dan kebanyakan perniagaan dan kedai, sebahagian daripadanya rosak dalam kekacauan, kekal ditutup.

Media Perancis melaporkan bahawa kekacauan bermula dengan protes terhadap pembaharuan undian yang sedang dibincangkan oleh ahli parlimen Perancis di Paris yang akan meningkatkan bilangan orang yang boleh mengundi di New Caledonia.

New Caledonia, dikolonisasi oleh keponakan Napoleon pada abad ke-19, ialah kepulauan yang luas berjumlah kira-kira 270,000 orang di timur Australia dan berada 10 zon masa di hadapan Paris dan menjadi tuan rumah kepada sebuah wilayah Perancis.

Ketegangan di kepulauan antara orang Kanak asli yang menuntut kemerdekaan dan keturunan pendatang Eropah yang mahu terus menjadi sebahagian daripada Perancis telah meresap selama dekad.

Le Franc berkata dalam temubual dengan penyiar Perancis BFM bahawa pertembungan antara pasukan polis dan penunjuk perasa pro-kemerdekaan dan penentang pembaharuan perlembagaan berlaku semalam di Mont-Dore, bandar di tenggara berhampiran Nouméa. Tembakan ditembak ke arah gendarmes “dari senjata berkaliber tinggi dan senapang memburu,” katanya.

Ratusan kereta dibakar dan puluhan perniagaan dan rumah boleh dilihat terbakar dalam video yang dimuat naik ke media sosial.

“Keadaan masih sangat tegang,” kata Le Franc. Beliau berkata pasukan keselamatan dalaman dan pasukan keselamatan awam telah dimobilisasi untuk campur tangan.

Perhimpunan di jalan raya awam dan tempat awam telah dilarang di perbandaran Nouméa, Dumbéa, Mont-Dore dan Païta, dan semua perjalanan di jalan raya awam dan tempat awam di sana dilarang mulai petang Selasa sehingga pagi Rabu, kecuali kecemasan kesihatan dan kecemasan awam.

Le Franc menyeru ketenangan dan “pematuhan tegas terhadap langkah-langkah yang diambil untuk memastikan keselamatan penduduk.”

Penduduk kepulauan itu termasuk orang Kanak asli, yang pernah menderita dasar pemisahan ketat dan diskriminasi meluas, dan keturunan penjajah Eropah.

Perjanjian damai antara faksi-faksi saingan dicapai pada tahun 1988. Sepuluh tahun kemudian, Perancis berjanji dalam Perjanjian Noumea untuk memberikan New Caledonia kemerdekaan dan autonomi yang luas dan mengadakan sehingga tiga referendum berturut-turut.

Tiga referendum yang dianjurkan antara 2018 hingga 2021 dan majoriti pengundi memilih untuk terus menjadi sebahagian daripada Perancis berbanding menyokong kemerdekaan.

New Caledonia menjadi Perancis pada tahun 1853 di bawah Maharaja Napoleon III – keponakan dan pewaris Napoleon – dan digunakan selama dekad sebagai tanah penjara. Ia menjadi wilayah seberang laut selepas Perang Dunia II, dengan kewarganegaraan Perancis diberikan kepada semua Kanak pada tahun 1957.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.