Laporan: Tiada mayat ditemui walaupun Trudeau dan media membuat bising besar tentang tapak ‘kubur besar-besaran’ di Kanada

Empat minggu kerja penggalian di tapak “kubur besar-besaran” sekolah berasrama di Kanada dilaporkan gagal menemui bukti tapak pengebumian tanpa nama besar-besaran, menimbulkan persoalan mengenai dakwaan kubur asli yang meluas di seluruh negara itu.

Minegoziibe Anishinabe, sebuah kumpulan asli yang juga dikenali sebagai Pine Creek First Nation, telah menggali 14 tapak di bawah tanah sebuah gereja Katolik berhampiran bekas Sekolah Berasrama Pine Creek di Manitoba selama empat minggu musim panas ini, tetapi masih belum menemui mayat di tapak-tapak yang disyaki menjadi lokasi pengebumian kanak-kanak asli yang mungkin, menurut laporan Global News.

Kerja ini datang selepas radar penembusan tanah yang digunakan di tapak-tapak itu mengesan apa yang digambarkan sebagai “anomaly” di 14 lokasi di bawah tanah gereja itu, sebahagian daripada siri penemuan selama dua tahun kebelakangan ini di Kanada yang dilaporkan sebagai “kubur besar-besaran” kanak-kanak yang menghadiri sekolah berasrama negara itu.

Laporan tentang kemungkinan kubur besar-besaran yang mengandungi sisa kanak-kanak asli di seluruh Kanada mula beredar pada Mei 2021, apabila pemimpin Band Tk’emlúps te Secwépemc British Columbia First Nation mengumumkan bahawa tinjauan radar berhampiran bekas Sekolah Berasrama Kamloops Indian telah menemui “pengesahan sisa 215 orang kanak-kanak,” menurut laporan National Post. Penemuan itu adalah salah satu daripada beberapa sepanjang musim panas 2021, menurut laporan itu, dengan pengumuman beberapa tinjauan sekolah berasrama serupa di seluruh negara itu menemui bukti kubur mungkin ratusan atau ribuan kanak-kanak asli.

Penemuan yang jelas itu memicu badai api di seluruh Kanada, dengan protes meluas yang mengakibatkan lebih 60 gereja Kanada dicemari di bandar-bandar utama.

Lama menjadi sebahagian kontroversi sejarah Kanada, sekolah berasrama negara itu beroperasi dari akhir abad ke-19 hingga akhir abad ke-20. Rangkaian sekolah itu dikendalikan oleh kerajaan dan gereja, bertujuan untuk mengasimilasikan kanak-kanak asli ke dalam budaya Kanada. Kira-kira 150,000 kanak-kanak menghadiri sekolah-sekolah itu, menurut laporan CBS News, yang kebanyakannya kononnya menjadi sasaran layanan keras oleh pentadbir.

Tetapi tidak sampai tinjauan yang bermula dua tahun lalu bahawa sekolah-sekolah itu disyaki menjadi tapak pembunuhan massal, dengan laporan kubur besar-besaran mencetuskan respon yang kuat oleh kerajaan Kanada.

“Saya mengakui penemuan ini hanya memperdalam kesakitan yang dirasai oleh keluarga, penyintas, dan semua orang asli dan masyarakat, dan bahawa mereka menegaskan kebenaran yang mereka telah lama ketahui,” kata Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau dalam kenyataan Jun 2021, yang datang tak lama selepas laporan bahawa 751 kubur tanpa nama ditemui berhampiran bekas sekolah berasrama di Saskatchewan, menurut laporan CBC.

“Luka dan trauma yang anda rasakan adalah tanggungjawab Kanada untuk memikul, dan kerajaan akan terus menyediakan masyarakat asli di seluruh negara dengan dana dan sumber yang mereka perlukan untuk membawa kesalahan yang mengerikan ini kepada cahaya,” lanjut Trudeau. “Walaupun kita tidak dapat membawa kembali mereka yang hilang, kita boleh – dan kita akan – memberitahu kebenaran ketidakadilan ini, dan kita akan selamanya menghormati kenangan mereka.”

Bahasa suram itu datang walaupun Cowessess First Nation, yang menemui tapak itu dan mengumumkan penemuan awal, memberi amaran bahawa kemungkinan jenazah itu ditemui di sebuah tanah perkuburan dan bukan sebahagian daripada “kubur besar-besaran” tetapi siri kubur tanpa nama.

“Ini bukanlah tapak kubur besar-besaran. Ini adalah kubur tanpa nama,” kata Ketua Cowessess Cadmus Delorme dalam sidang akhbar maya.

Namun demikian, penemuan-penemuan itu membantu membawa kepada penciptaan cuti kebangsaan baru di Kanada, Hari Kebenaran dan Rekonsiliasi, menurut Laporan National Post, sementara bendera Kanada diperintahkan untuk dikibarkan separuh tiang selama lima bulan berturut-turut yang memecahkan rekod.

Laporan penemuan itu juga mendorong lawatan rasmi ke Kanada oleh Paus Francis, yang mengeluarkan permintaan maaf rasmi atas nama Gereja Katolik.

Diminta untuk memberi komen oleh Digital, jurucakap Menteri Hubungan Mahkota-Asli berkata bahawa Kanada “bekerja secara perkongsian dengan masyarakat untuk menyediakan sumber yang diperlukan ketika mereka meneruskan kerja yang sangat penting dan mencabar untuk mencari, mengenal pasti dan memperingati sisa-sisa mereka yang dicuri dari keluarga mereka dan dicegah pulang.”

“Dalam beberapa pencarian, gangguan di tapak bekas sekolah berasrama mungkin tidak dapat dikenal pasti, tetapi ini tidak menafikan pengalaman dan ingatan hidup mengenai penganiayaan mengerikan yang dialami oleh kanak-kanak asli di sekolah berasrama,” kata jurucakap itu. “Kami akan terus menyokong masyarakat ketika mereka berusaha mencapai penyembuhan dan penutupan, mengikut kadar mereka sendiri. Kepada para Penyintas yang bersuara, kami percaya anda. Kanada percaya anda.”

Beberapa pakar dan ahli akademik telah lama mendesak berhati-hati tentang laporan kubur besar-besaran, berhujah bahawa lebih banyak penyelidikan dan bukti diperlukan.

“Saya tidak suka menggunakan perkataan ‘tipu’, kerana ia terlalu kuat, tetapi terlalu banyak kesalahan beredar tentang isu ini tanpa bukti,” kata Jacques Rouillard, profesor emeritus di Jabatan Sejarah di Université de Montréal, kepada New York Post dalam laporan tentang kubur minggu lalu.

Satu usaha sedemikian untuk mencari bukti telah dijalankan di Sekolah Berasrama Shubenacadie di Nova Scotia pada Ogos 2021. Para penyelidik menentukan bahawa kubur berpotensi yang ditemui di sekitar sekolah itu tidak ada kaitan dengan institusi itu dan mendahului sekolah itu dengan kira-kira 100 tahun, menurut laporan CBC.

Penyelidikan berhampiran bekas Sekolah Berasrama Pine Creek adalah usaha penggalian pertama tapak pengebumian yang didakwa, menurut laporan New York Post, tetapi sejauh ini ia tidak menemui sebarang jenazah.

Rouillard percaya bahawa lebih banyak usaha sedemikian perlu dijalankan dalam usaha untuk menyingkap kebenaran, dengan menyatakan bahawa laporan selama beberapa tahun kebelakangan ini “sangat gelap untuk Kanada.”

Kita memerlukan lebih banyak penggalian supaya kita boleh mengetahui kebenaran,” kata Rouillard kepada New York Post. “Terlalu banyak yang dikatakan dan diputuskan sebelum ada bukti.”