Laporan Penulis Nota: Dua bulan di neraka; menutup kekacauan Timur Tengah

(SeaPRwire) –   TEL AVIV – Minggu depan menandakan dua bulan sejak serangan ke atas Israel yang meninggalkan 1,200 orang mati dan 240 orang ditawan.

Dan juga menandakan perjalanan kedua kami ke kawasan itu semasa krisis ini.

Beberapa perkara telah menjadi sedikit lebih baik. Ada lebih 100 tawanan yang dibebaskan dan sebahagian bantuan kecemasan telah sampai ke yang teruk dipukul semasa gencatan senjata sementara dalam pertempuran.

Tetapi sebahagian besar, perkara telah menjadi lebih teruk dan kompleks.

Apabila kami pertama kali berada di Israel pada bulan Oktober, hanya dua hari selepas serangan, negara itu berada dalam keadaan kejutan dan kekeliruan.

Seorang lelaki yang kami bercakap dengan di Sderot tidak dapat percaya Hamas telah menukar balai polisnya ke dalam

Seorang lelaki Amerika Israel muda di Ashkelon memberitahu kami bapanya yang berusia 64 tahun ditangkap oleh pengganas ketika beliau hanya menjala-jala di pantai.

Dan berhampiran Ashdod, pengebumian untuk seorang wanita muda yang terbunuh di festival muzik tersebut telah dipenuhi. Ibunya, terguncang dengan dukacita, masih mahu berbual dengan kami tentang anak perempuannya yang tidak bersalah.

Semasa minggu-minggu berlalu, serangan dipertingkatkan. Kami menyaksikan kereta kebal bergerak. Mendengar tembakan meriam. Dan menjejaki pesawat tentera udara Israel menyusur ke sasaran Hamas mereka di Gaza.

Semuanya itu, kami terus memantau serangan berpotensi berbahaya antara Israel dan Hezbollah di utara Israel.

Selepas berehat pendek di rumah, termasuk Syukur bersama keluarga saya yang meluas, semua mempersoalkan saya tentang peperangan, kami kembali ke kawasan itu.

Kami mendarat di tengah-tengah gencatan senjata sementara antara pihak berperang Israel dan Hamas untuk membenarkan pertukaran tawanan dan banduan Palestin. Malam-malam penuh tekanan sebelum pembebasan. Adegan perjumpaan keluarga gembira. Dan kisah-kisah ngeri tentang tahanan.

Kami mendengar dari orang-orang di Tel Aviv di tempat bernama Dataran Tawanan, di mana paparan peringatan telah diatur.

“Saya menangis setiap malam,” kata seorang wanita kepada kami.

“Mereka seperti keluarga,” kata yang lain, merujuk kepada tawanan.

Ia adalah tekanan dari orang-orang seperti ini yang mendapat kerajaan Israel untuk mendesak pembebasan.

Dan tekanan dari komuniti antarabangsa supaya Israel membenarkan lebih bantuan masuk ke Gaza dan memberi rakyatnya tempoh rehat.

Tetapi kini semua pertaruhan telah ditutup. Gencatan senjata telah pecah. Pembbebasan tawanan telah berhenti. Dan serangan kembali bermula.

Hanya dalam beberapa hari pertama kami berada berhampiran Jalur Gaza di selatan Israel kami menyaksikan letupan kuat serangan Israel. Awan asap besar terbang ke udara. Tembakan peluru berpandu, api dan roket Hamas menyusur malam.

Kami berbual dengan orang-orang di sini apabila kami boleh. Mencuba untuk dapatkan sedikit gambaran tentang apa yang mungkin berikutnya. Dan cara masuk akal untuk keluar dari maelstrom yang mengerikan ini.

Tiada seorang pun mempunyai jawapan jelas.

Konsensus umum adalah untuk Israel mendapatkan tawanan keluar dan kemudian menangani keganasan Hamas.

Saya telah meliputi selama 25 tahun dan saya tidak pernah melihat krisis begitu kompleks, begitu penuh kejahatan di sekeliling, dan begitu sedikit kejelasan tentang jalan maju.

Skala krisis ini disahkan dalam apa yang dikatakan seorang wanita kepada kami. Beliau menegaskan tentu sahaja, adalah yang terburuk bagi rakyatnya dan dunia. Tetapi minggu-minggu terakhir ini, katanya, berada di situ.

Dia bergidik. Kami semua juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.