Laporan: Pengganas Hamas ‘secara sistematik dan sengaja’ melakukan keganasan seksual semasa serangan 7 Okt

(SeaPRwire) –   Pertubuhan Pusat Krisis Pemecutan Israel (ARCCI) telah mengeluarkan laporan komprehensif yang memberikan butiran mengenai tindakan seksual yang dilakukan oleh pengganas Hamas “secara sistematik dan sengaja” semasa serangan pada 7 Oktober 2023.

“Maklumat dan keterangan yang kami berikan menjelaskan di luar segala keraguan apa yang berlaku, tetapi bahagian penting cerita masih di hadapan kami,” tulis Orit Sulitzeanu, pengarah eksekutif ARRCI dalam kata pengantar laporan “Tangisan Senyap”. ARCCI ialah pertubuhan payung pusat krisis pemecutan wilayah Israel.

“Memandangkan pendedahan serangan seksual biasanya melibatkan pengakuan tertangguh, terutamanya semasa peperangan, gambaran yang dibentangkan dalam laporan ini masih awal,” amaran Sulitzeanu. “Dalam bulan dan tahun akan datang, bergantung kepada pilihan mangsa, kami mungkin dapat membawa cerita lebih lengkap mengenai serangan seksual pada 7 Oktober dan seterusnya ke hadapan.”

Laporan itu mendapati bahawa tindakan tersebut termasuk rogol ganas – sering kali melibatkan ancaman dengan senjata – dan bahawa kebanyakan rogol berlaku secara kolektif, dengan kerjasama di kalangan pelaku dan kadang-kadang dilakukan di hadapan saksi, termasuk ahli keluarga.

Pelaku kadang kala terlibat dalam apa yang dilaporkan sebagai “amalan sadis”, yang merangkumi mengikat dan mengikat mangsa, mencungkil organ kelamin – termasuk payudara yang dipotong – dan menggunakan senjata sebagai sebahagian daripada rogol.

Laporan itu merujuk kepada temubual New York Times dengan mangsa yang menggambarkan mendapati mayat wanita dengan kaki terbuka, tanpa seluar dalam dan dengan tangan terikat di belakang punggung.

“Amalan sadis” ini bertujuan untuk meningkatkan penghinaan mangsa, dan dalam banyak kes pelaku akan kemudian membunuh mangsa.

Serangan berlaku di mana sahaja Hamas mendapati wanita: Penyiasat mendapati mayat wanita yang dicemari di pangkalan tentera Shura, di kibbutz-kibbutz di mana Hamas menyerang orang awam, di festival muzik Nova dan dalam beberapa kes semasa “tawanan”.

“Daripada keterangan dan maklumat yang diberikan, ia muncul bahawa serangan seksual yang dilakukan dalam serangan 7 Oktober dan seterusnya dilakukan secara sistematik dan sengaja,” kesimpulan laporan itu.

Laporan itu menekankan , dengan mencatatkan bahawa proses itu sudah cukup sukar dalam masa aman dan oleh itu menghadapi halangan lebih besar dalam masa perang.

“Pelbagai maklumat dikumpulkan daripada sumber rasmi, penerbitan dalam akhbar tempatan dan antarabangsa, temu bual dengan ‘penyelamat pertama’ di pelbagai kawasan, serta maklumat yang tiba di [Pertubuhan] daripada profesional dan panggilan sulit,” kata laporan itu, menambah bahawa ia tidak termasuk maklumat dari media sosial atau “sumber yang tidak disahkan.”

Weiss Maudi, yang tahun lalu menjadi wakil Israel pertama untuk berkhidmat sebagai penasihat kanan kepada presiden Sesi ke-77 Persidangan Agung PBB di New York, berkata tahun lalu bahawa badan-badan PBB, terutamanya Wanita PBB, enggan mengakui jenayah seksual yang dilakukan terhadap wanita Israel – dan gadis muda – walaupun kebanyakannya difilemkan oleh Hamas, dan pengganas Palestin lain dari Gaza, mereka sendiri. Oleh itu, pencarian bukti menerima sedikit bantuan dari badan-badan dan entiti luar.

Walau bagaimanapun, laporan itu juga menyimpulkan – mungkin buat kali pertama – bahawa serangan seksual berlaku terhadap kanak-kanak dan lelaki, tetapi menekankan bahawa “maklumat mengenai fenomena ini agak terhad kepada peringkat ini dan memberi tumpuan kepada pemutilan badan.”

“Pendedahan terhad mengenai serangan seksual terhadap lelaki, walaupun berbanding pendedahan terhad mengenai serangan seksual dalam peperangan, dianggap ciri khas fenomena itu,” kata laporan itu. “Amnya, lelaki menderita malu berlapis apabila mendedahkan serangan seksual, yang dianggap sangat merendahkan maruah dan serangan ke atas kelelakian.”

“Adalah munasabah untuk menganggap mangsa lelaki dalam kes ini akan mempunyai kesukaran lebih untuk mendapatkan bantuan,” tambah laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.