Laporan: Pengganas Hamas mempunyai arahan bagaimana menggunakan bom kimia berasaskan sianida, berkaitan dengan Al Qaeda

Israeli officials menyatakan pengganas Hamas yang dibunuh semasa serangan pada 7 Oktober di bahagian selatan negara itu didapati membawa arahan bagaimana menggunakan bom kimia berasaskan sianida, menurut laporan.

Pembunuhan beramai-ramai di kibbutz adalah salah satu daripada banyak adegan tidak terperihatan kejam yang dilakukan oleh Hamas.

Axios dilaporkan meninjau maklumat perisikan Israel yang menunjukkan pengganas Hamas membawa arahan disimpan pada peranti USB yang termasuk lukisan terperinci untuk “peranti penyebaran sianida.”

Maklumat perisikan itu dijumpai pada peranti USB yang ditemui pada mayat pemberontak yang menyerang Kibbutz Be’eri berhampiran Jalur Gaza di selatan Israel.

“Penemuan ini menunjukkan niat oleh Hamas untuk menggunakan senjata kimia sebagai sebahagian daripada serangan keganasan mereka terhadap orang awam,” kata Israel dalam kabel kepada kedutaan-kedutaannya.

Pegawai-pegawai Israel juga memberitahu kedutaan bahawa pengganas itu diarahkan untuk “menjalankan serangan dengan cara yang sama ISIS cuba lakukan.”

Sky News menemubual Presiden Israel Isaac Herzog pada Ahad, yang mengesahkan arahan itu dan menyatakan mereka bertarikh 2003 dan berasal dari reka bentuk Al Qaeda untuk senjata kimia.

“Ia bahan Al Qaeda. Bahan rasmi Al Qaeda. Kami berhadapan dengan ISIS, Al Qaeda dan Hamas,” kata Presiden Herzog. “Ini betapa mengejutkan situasinya di mana kami sedang melihat arahan yang diberikan tentang bagaimana untuk beroperasi dan bagaimana untuk mencipta senjata kimia tidak profesional dengan sianida.”

Hamas telah dibandingkan dengan ISIS oleh pemimpin Israel seperti Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang selepas serangan 7 Oktober berkata, “Hamas ialah ISIS.”

“Sama seperti ISIS ditewaskan, begitu juga Hamas akan ditewaskan dan Hamas harus diperlakukan tepat seperti ISIS diperlakukan,” kata Perdana Menteri. “Mereka harus dikeluarkan dari komuniti bangsa. Tiada pemimpin harus bertemu mereka. Tiada negara harus memberi perlindungan kepada mereka. Dan mereka yang melakukannya harus dikenakan sanksi.”

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) bahkan menyatakan Hamas membawa bendera ISIS apabila mereka membunuh kanak-kanak, wanita dan lelaki Israel.

“Hamas ialah organisasi pengganas genosida,” kata pegawai IDF. “Hamas lebih teruk daripada ISIS.”

Israel juga menyatakan mayat pengganas Hamas yang mati pada 7 Oktober berada dalam pemilikan rancangan pertempuran untuk “membunuh sebanyak mungkin orang”, dan mengambil tebusan sementara menyerbu dan membakar kampung.

Rancangan itu juga termasuk arahan menargetkan sekolah untuk menculik kanak-kanak, menunjukkan kawasan di mana kumpulan besar orang awam mungkin dijumpai.