Langkah-langkah Yesus: Satu tahun penemuan alkitabiah di Tanah Suci

(SeaPRwire) –   Baitulmuqaddis – Israel menyaksikan siri penemuan arkeologi yang hebat pada tahun 2023 yang mendedahkan kehadiran Yesus dan kehadiran yang berterusan lebih 2,000 tahun bagi rakyat Yahudi di Tanah Suci.

“Penggalian Kolam Siloam sangat penting bagi umat Kristian di seluruh dunia,” Pastor Amerika John Hagee, pengasas dan pengerusi , memberitahu Digital awal tahun ini. “Ia di tapak inilah Yesus menyembuhkan orang buta (John 9), dan ia di tapak inilah, 2,000 tahun lalu, jamaah Yahudi membersihkan diri sebelum memasuki Kuil Kedua.”

“Kolam Siloam dan Jalan Ziarah, kedua-duanya terletak di dalam Bandar Daud, antara pengesahan arkeologi paling menginspirasi bagi Alkitab,” katanya.

Seksyen kecil kolam, yang telah dikorek sepenuhnya, boleh diakses oleh orang ramai selama beberapa tahun. Kebanyakan besar kolam sedang dikorek dan akan dibuka secara berperingkat atau sekali apabila tapak keseluruhannya dikorek.

Menambah keghairahan, penggalian penting lain mendedahkan lapan anak tangga menurun ke Kolam Siloam di bandar Daud purba (kini di dalam Baitulmuqaddis), di mana . Penemuan anak tangga, menurut pakar Kristian, mengesahkan kebenaran Kitab Suci.

Kolam Siloam, di mana jamaah membasuh diri mereka sebaik sahaja tiba di bandar Daud, bertepatan dengan masa Yesus berjalan di Tanah Suci.

“Sejarah dipenuhi dengan kesaksian bertulis mengenai individu berpengaruh. Arkeologi pula mengesahkan kebenaran atau ketidakbenaran apa yang telah ditulis. Tanpa gagal, penemuan arkeologi di sekeliling Israel, dan terutamanya Bandar Daud, mengesahkan kebenaran dan ketepatan Alkitab. Ini jawapan Tuhan kepada skeptik dan keyakinan kepada orang beriman bahawa segala yang telah dikatakan berkenaan kehidupan kini dan masa depan kita boleh sepenuhnya dipercayai,” kata Pastor Terri Copeland Pearsons, ketua pegawai visi untuk Kenneth Copeland Ministries, kepada Digital.

Hagee memberitahu Digital minggu lalu, “Dengan setiap penemuan arkeologi di Israel, dua fakta yang diketahui disempurnakan semula: Kata-kata Tuhan benar, dan Anak-anak Israel adalah penduduk asal Tanah Suci. Salah satu fakta ini sahaja sepatutnya cukup untuk menyatukan dunia dengan sebab Israel. Malangnya, dalam dunia yang selesa dengan kebencian Yahudi, konsep fakta alternatif, dan kepercayaan bahawa TikTok lebih unggul daripada kebenaran objektif, saya tidak mengharapkan komuniti antarabangsa akan melihat cahaya kebenaran pada masa terdekat.”

“Walau bagaimanapun,” tambahnya, “batu-batu terus berteriak, mengisytiharkan bahawa Kata-kata Tuhan benar, dan seperti selama beribu tahun, rakyat Yahudi akan terus terselamat dan maju kerana Tuhan, dan pengikut-pengikutNya, tidak akan meninggalkan Umat Pilihannya.”

Penemuan arkeologi penting kedua, diumumkan oleh Pihak Berkuasa Kepurbaan Israel pada Julai, adalah syiling dari zaman pemberontakan Yahudi pertama menentang Rom 2,000 tahun lalu di padang pasir Judea. Komuniti antarabangsa kebanyakannya merujuk kepada tanah alkitabiah Israel di Tanah Suci sebagai Tebing Barat, manakala banyak orang Israel merujuk kawasan itu dengan nama alkitabiah Judea dan Samaria.

Bagi pakar alkitab, arkeolog dan orang Israel, penggalian syiling itu menggemparkan kerana ia bertulis dalam bahasa Ibrani purba dengan perkataan “Baitulmuqaddis Yang Suci”. Syiling itu bertarikh 66/67 CE.

Pengesahan kehadiran rakyat Yahudi sebelum penubuhan Islam, yang berlaku 1,400 tahun lalu di Arabia, membantah kebohongan meluas, kebanyakannya Palestin di platform media sosial bahawa orang Yahudi “menjajah” tanah alkitabiah dengan kelahiran semula negara Yahudi pada 1948 dan gerakan Zionis pada lewat 1800-an, dakwa sejarawan.

“Satu penjelasan untuk penemuan ini adalah bahawa syiling yang dicetak di Baitulmuqaddis jatuh dari poket pemberontak yang melarikan diri ke padang pasir semasa pemberontakan – mungkin dalam perjalanan ke En Gedi yang berhampiran,” kata Pihak Berkuasa Kepurbaan Israel dalam kenyataan Julai.

Syarikat milik keluarga mengatakan ia membawa ayat-ayat Alkitab kehidupan selepas kerajaan Israel mengesahkannya sebagai yang pertama menemui permata berharga di Tanah Suci.

bahawa ayat itu, terdapat dalam buku Isaiah, menyatakan bahawa asas-asas Israel akan diletakkan dengan zamrud dan sempadan-sempadannya dengan batu permata yang berharga. Selepas Taubs menemui pelbagai permata melalui syarikat perlombongannya, keluarga Israel itu melancarkan syarikat baru pada 2022 untuk menjualnya.

“… Saya akan meletakkan asas-asasmu dengan zamrud dan saya akan membuat tingkap-tingkapmu daripada jasper dan pintu-pintumu daripada batu karbonkle, dan semua sempadanmu daripada batu permata,” ayat itu (Yesaya 54: 11-12) membaca.

Ze’ev Orenstein, pengarah hal ehwal antarabangsa untuk Yayasan Bandar Daud di Baitulmuqaddis, memberitahu Digital, “Bagi kebanyakan dunia, selama 2,000 tahun terakhir hingga hari ini, Baitulmuqaddis mewakili jenis bintang utara atau kompas rohani dan sejarah, menunjukkan pelawat dan pengembara, dekat dan jauh, dalam pencarian makna, tujuan, iman dan identiti dalam kehidupan peribadi, komunal dan kebangsaan mereka; untuk menghubungkan kehidupan mereka sendiri dengan cerita atau misi yang lebih besar daripada diri mereka, untuk yang melebihi masa yang akan dihabiskan mana-mana daripada kita di bumi; dengan kata lain, Baitulmuqaddis penting. Dan, warisan yang dibongkar di tapak seperti Bandar Daud – tapak sejarah Baitulmuqaddis purba – penting. Ia tidak kurang penting daripada 2,000 tahun yang lalu. Ia jauh lebih penting dan kepada lebih ramai orang hari ini daripada 2,000 tahun yang lalu. Kepada berbilion-bilion, bukan berjuta-juta.”

Kadar dan keamatan penggalian yang menakjubkan di Tanah Suci mungkin akan menghasilkan beberapa penemuan menakjubkan pada 2024.

‘Kassy Dillion menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.