La Kena, ketua kartel Mexico yang terkenal, ditangkap; kumpulan dituduh membunuh 2 pelancong AS

(SeaPRwire) –   La Kena, pemimpin terkenal yang dikaitkan dengan pembunuhan dua pelancong AS tahun lalu, telah ditangkap.

José Alberto García Vilano, yang memimpin sel kuat “Los Ciclones”, atau “Siklon”, telah ditangkap di sebuah pusat membeli-belah di pinggiran kota pada Jumaat selepas maklumat tentang lokasinya bocor kepada pihak berkuasa, media tempatan dan pihak berkuasa mengatakan.

“Los Ciclones”, salah satu faksi paling kuat dan ganas dari Gulf cartel yang kini terpecah, dituduh menculik empat warganegara AS pada bulan Mac dan membunuh dua daripadanya.

Video yang dimuatnaik ke media sosial didakwa menunjukkan Vilano dan rakan sekerjanya ditarik keluar dari pusat membeli-belah oleh anggota tentera laut dan kemudian dimuatkan ke dalam kenderaan tidak bertanda yang diparkir di luar pusat membeli-belah di perbandaran San Pedro Garza García, Nuevo León, salah satu kawasan terkaya di Mexico.

Tentera laut Mexico menyatakan dalam kenyataan bahawa anggota tentera laut telah menahan ketua kumpulan jenayah yang didakwa “dalam salah satu organisasi jenayah dengan kehadiran paling besar di negeri Tamaulipas”, walaupun ia tidak memberikan nama.

Kenyataan itu menyatakan bahawa beliau adalah salah satu sasaran utama Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah (DEA).

Miguel Treviño, datuk bandar San Pedro Garza García, berkongsi skrin cetak di X berita yang menamakan La Kena.

“Terima kasih kepada maklumat yang baik, koordinasi dan pemantauan polis, hari ini ketua jenayah didakwa ditangkap tanpa sebarang tembakan,” tulis Treviño.

Pada tahun 2022, pejabat pejabat pendakwa negeri Tamaulipas menawarkan hadiah $150,000 untuk penangkapan Vilano sambil mengenal pastinya dengan nama kedua, “Siklon 19”.

Pada bulan Mac, kumpulan itu didakwa menculik empat orang Amerika yang telah menyeberangi sempadan ke Matamoros dari Texas supaya salah seorang mereka boleh mendapat pembedahan kosmetik.

Mereka ditembak di tengah-tengah Matamoros dan kemudian dimuatkan ke dalam sebuah trak pick-up, tanpa sedar terperangkap dalam pertentangan tembak-menembak antara Los Ciclones dan kartel lain.

Warganegara Amerika Zindell Brown dan Shaeed Woodard meninggal dunia dalam serangan itu; Eric Williams dan Latavia McGee terselamat. Kebanyakan mereka telah dibesarkan bersama-sama di bandar kecil .

Seorang wanita Mexico, Areli Pablo Servando, 33, juga terbunuh, kelihatannya oleh peluru tersesat.

Beberapa orang telah ditangkap berhubung . Gulf cartel menyerahkan lima orang lelaki kepada polis tidak lama selepas penculikan, dan pendakwa menangkap dua individu lagi beberapa hari kemudian.

‘ Bradford Betz dan Landon Mion serta

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.