Kumpulan Taiwan melawan berita palsu dengan perbincangan langsung dan tumpuan kepada warga emas

(SeaPRwire) –   Hari-hari mereka sering bermula pada waktu subuh.

Mereka akan pergi ke gereja, kuil, taman dan menetapkan gerai. Mereka akan mencari orang tua khususnya, mereka yang mungkin warga negara paling rentan dari masyarakat yang dipenuhi maklumat ini. Untuk mendapatkan orang berhenti dan mendengar, mereka akan menawarkan sabun percuma – metafora untuk pembersihan yang mereka lakukan.

Mereka akan bercakap dengan orang, tanya mereka tentang kehidupan dan kebiasaan penggunaan media mereka. Mereka akan tanya: Bagaimana berita palsu menyakiti anda? Mereka akan mengajar teknik untuk menembus statik, untuk melihat ketidaklogikan dalam teori konspirasi, untuk mencari fakta di sebalik naratif palsu yang kadang-kadang membentuk kehidupan kita.

Hampir enam tahun kemudian, dengan hanya satu pekerja formal dan pasukan sukarelawan, Fake News Cleaner telah menganjurkan lebih daripada 500 acara, berhubung dengan pelajar kolej, kanak-kanak sekolah rendah – dan orang tua yang, menurut beberapa orang, adalah .

Orang-orangnya mengisi dewan kuliah dan menjadi suara utama dalam usaha yang sama penting di sini seperti mana-mana: membersihkan Taiwan daripada dismakormasi dan masalah yang disebabkannya, kes demi kes.

Seperti mana-mana masyarakat demokratik, Taiwan dilanda pelbagai jenis dismakormasi. Ia menyentuh setiap aspek kehidupan seseorang, daripada teori konspirasi vaksin kepada dakwaan kesihatan yang bertujuan mempromosikan tambahan kepada khabar angin tentang syarikat-syarikat besar Taiwan meninggalkan pulau itu.

Walaupun sifatnya sangat awam, dismakormasi memberi kesan yang sangat peribadi – terutamanya di kalangan orang tua Taiwan. Ia berkembang di celah semulajadi antara orang yang datangnya daripada perbezaan generasi dan landskap teknologi yang sentiasa dikemaskini, kemudian memperbesar celah-celah itu untuk menyebabkan perpecahan.

“Mereka tiada cara untuk berkomunikasi,” kata Melody Hsieh, yang menubuhkan kumpulan itu bersama-sama Shu-huai Chang pada tahun 2018. “Seluruh masyarakat ini sedang terpecah belah, dan ini adalah perkara yang sangat buruk.”

Taiwan sudahpun menjadi rumah kepada beberapa organisasi penyemak fakta yang ditubuhkan. Terdapat Co-Facts, bot penyemak fakta berasaskan AI yang ditubuhkan oleh kumpulan pemrogram sivik. Terdapat juga Pusat Penyemak Fakta Taiwan dan MyGoPen. Tetapi organisasi sedemikian menganggap bahawa anda sekurang-kurangnya agak mahir teknologi – bahawa anda boleh mencari laman web organisasi penyemak fakta atau menambah bot penyemak fakta.

Tetapi kebanyakan orang yang paling terkesan adalah yang paling kurang mahir teknologi. Fake News Cleaner percaya menangani jurang ini memerlukan pendekatan lama: pergi dalam talian. Di teras kerja kumpulan ini ialah mendekati orang dengan kesabaran dan hormat sambil mendidik mereka tentang algoritma dan norma yang menggerakkan platform yang digunakan mereka.

Hsieh berkata beliau tergerak selepas melihat terlalu banyak contoh perpecahan disebabkan berita palsu: pasangan yang bercerai, ibu yang mengusir anaknya daripada rumah. Banyak kisah sedemikian muncul pada tahun 2018 apabila Taiwan mengadakan referendum kebangsaan mengenai beberapa isu sosial termasuk tenaga nuklear, pendidikan seks dan perkahwinan sesama jenis.

Pada acara kedua mereka, Hsieh dan Chang bertemu mangsa berita palsu. Penjual sayur-sayuran memberitahu mereka beliau kehilangan jualan kerana orang membaca guomao yang ditanam dan dijualnya, dikenali secara tempatan sebagai guomao, menyebabkan kanser. Perniagaan merosot, dan penjual terpaksa menjual sebahagian tanahnya. Selama setahun, restoran pun tidak memesan daripadanya.

Teruskan kerja anda – ia diperlukan, katanya kepada mereka.

Di pusat komuniti yang dihoskan oleh Gereja Bangkah di kawasan Wanhua Taipei, kumpulan warga emas mendengar Tseng Yu-huan bercakap bagi pihak Fake News Cleaner yang berusia 28 tahun.

Peserta, kebanyakan daripada mereka datang harian ke kolej warga emas gereja, sedang belajar mengapa berita palsu begitu menarik. Tseng menunjukkan beberapa tajuk sensasi. Satu: campuran jus sayur-sayuran manis dan susu dikatakan minuman detoks. Satu lagi: khabar angin bahawa COVID-19 disebarkan dari India disebabkan mayat di sungai. Beliau menggunakan contoh terutamanya daripada Line, aplikasi mesej Korea .

Dengan hanya satu pekerja formal dan pasukan sukarelawan, Fake News Cleaner telah menyisir gereja Taiwan, kuil, kampung nelayan kecil dan taman, menyebarkan kesedaran. Walaupun mereka memfokuskan pada warga emas awalnya, kumpulan ini juga memberi kuliah di kolej dan sekolah rendah. Pada awalnya, untuk menangkap audiens sasaran, Hsieh dan pengasasnya akan sampai ke trek hiking berhampiran rumahnya pada pukul 5 pagi untuk menetapkan gerai sambil menawarkan sabun percuma untuk menarik orang berhenti dan mendengar.

Kini kumpulan ini mempunyai kursus semester di kolej komuniti di Kaohsiung, selain kuliah mereka di seluruh Taiwan, dari kampung nelayan hingga pusat komuniti.

Fake News Cleaner mengelakkan politik dan tidak menerima pembiayaan daripada kerajaan atau parti politik. Ini kerana persekitaran politik Taiwan yang sangat berpolarisasi, di mana stesen media sering dirujuk dengan warna parti politik yang disokong. Sebaliknya, kumpulan ini memberi tumpuan kuliah kepada topik seharian seperti kesihatan dan diet atau scam ekonomi.

Kuncinya ialah mengajar orang berfikir tentang apa yang dikonsumsi, dan bukan hanya membaca artikel disahkan fakta. “Apa yang kita hadapi bukanlah tentang benar atau salah,” kata Tseng, guru itu. “Sebenarnya ia berkaitan hubungan keluarga dan teknologi.”

Di Gereja Bangkah, penonton menonton Tseng ketika beliau memberi kuliah kepada penonton tentang ladang kandungan, laman web yang mengumpul kandungan atau menjana sendiri artikel tanpa mengira kebenaran, dan bagaimana ladang kandungan ini menjana pendapatan. Beliau juga tanya: Adakah artikel mempunyai nama penulis? Siapa yang menulis mereka?

Berita palsu . Sering kali, tajuk adalah sensasi dan secara langsung merujuk kepada tiga jenis emosi: kebencian, panik atau kejutan. Satu klik atau paparan laman bermakna lebih wang bagi laman web, Tseng menerangkan. Warga emas menontonnya, terpesona.

Ramai warga emas tamat dengan telefon mahal dibeli anak-anak mereka yang tidak mereka ketahui cara gunanya, kata Moon Chen, setiausaha agung Fake News Cleaner. Kadang-kadang anak-anak mereka buka akaun Facebook atau Line tetapi tidak menerangkan asas telefon.

Ini menimbulkan masalah. Algoritma menyajikan laman yang pengguna telefon tidak ikuti untuk mengisi halaman, asal maklumat menjadi kabur dan orang boleh bingung.

Chuang Tsai-yu, hadir pada kuliah baru-baru ini oleh kumpulan di Taipei, pernah melihat mesej dalam talian yang memberitahu orang untuk mengetuk dada cara yang akan menyelamatkan mereka jika rasa tidak selesa jantung. Beliau berkata beliau sebenarnya mencubanya sendiri.

Kemudian, beliau tanya doktornya tentang itu. Nasihatnya: Pergi terus ke bilik kecemasan dan periksa jantung anda untuk serangan jantung.

“Kita benar-benar percaya perkara yang akan dihantar kepada kita,” kata Chuang. “Kerana apabila anda lebih tua, kita tidak begitu memahami dunia luar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.