Kumpulan penentang Burma kata dron miliknya serang sasaran di ibu kota, tetapi tentera kata mereka menembak jatuh

(SeaPRwire) –   BANGKOK (AP) — kumpulan demokrasi utama mengatakan serangan drone mereka menyerang lapangan terbang dan markas tentera di ibu negara, , tetapi tentera negara itu mengatakan ia memusnahkan atau merampas lebih daripada satu dozen drone yang digunakan dalam serangan itu.

Jabatan “Pertahanan” Kerajaan Kesatuan Kebangsaan (NUG) mengatakan dalam kenyataan bahawa unit khas Pasukan Pertahanan Rakyat menggunakan drone untuk menyerang sasaran secara serentak. Kumpulan itu, dikenali dengan akronim NUG, menganggap dirinya sebagai kerajaan sah negara itu, manakala Pasukan Pertahanan Rakyat terdiri daripada banyak kumpulan perlawanan tempatan dengan banyak kemerdekaan.

Walaupun tiada bukti segera tentang sebarang kerosakan yang disebabkan oleh serangan itu, pengakuan tentera bahawa ia telah berlaku di salah satu lokasi yang paling dijaga ketat di negara itu akan dilihat oleh kebanyakan orang sebagai petanda terbaru bahawa ia kehilangan inisiatif kepada lawannya yang berazam, trend pertama kelihatan pada akhir tahun lalu apabila ia hilang wilayah penting di timur laut dan barat.

NUG mengatakan terdapat laporan mangsa daripada serangan itu, manakala tentera mengatakan tiada.

Televisyen negara MRTV dalam beritanya petang mengatakan bahawa 13 terhempas lebih kurang utuh dan dua lagi meletup di udara. Foto siaran itu menunjukkan apa yang kelihatan seperti pesawat sayap tetap kayu dengan rentangan lebih daripada satu meter (ela). Ia menambah bahawa mereka sedang mencari yang lain. Tentera awalnya mengumumkan mereka telah menembak jatuh tujuh.

Perkhidmatan bahasa Burma BBC dan Khit Thit, perkhidmatan berita dalam talian yang simpatik dengan perlawanan, mengatakan lapangan terbang ditutup untuk sementara waktu selepas serangan itu.

Ia tidak mungkin untuk mengesahkan kebanyakan butiran insiden itu secara bebas. Orang yang tinggal berhampiran lapangan terbang yang dihubungi oleh Associated Press mengatakan mereka tidak sedar tentang sebarang serangan, dan gambar yang dikeluarkan oleh kerajaan hanya menunjukkan apa yang kelihatan seperti drone yang terhempas.

Myanmar telah berada dalam keadaan huru-hara sejak tentera mengambil alih kuasa daripada kerajaan awam yang dipilih Aung San Suu Kyi pada Februari 2021, memicu protes aman negara yang ditindas dengan kekerasan oleh pasukan keselamatan, menyebabkan perlawanan bersenjata yang bersamaan dengan perang saudara.

Kompleks lapangan terbang, yang termasuk pangkalan tentera udara dan lapangan terbang awam, berjarak kira-kira 25 kilometer (16 batu) barat daya daripada ibu pejabat tentera yang kumpulan perlawanan mengatakan diserang.

Kumpulan perlawanan yang mendakwa bertanggungjawab terhadap serangan itu, Kloud Team (Shar Htoo Waw ), khusus dalam perang udara, yang kerap digunakan oleh unit-unit Pasukan Pertahanan Rakyat, yang kekurangan kuasa tembakan berat tentera.

Kloud Team mengatakan ia menargetkan rumah Jeneral Besar Min Aung Hlaing, ketua majlis tentera yang memerintah, serta ibu pejabat tentera dan pangkalan udara,

Walaupun kelebihannya yang besar dalam persenjataan dan tenaga manusia, tentera tidak dapat memadamkan gerakan perlawanan, dan sering melakukan serangan udara di wilayah dipertikaikan. Sasaran awam sering terkena, dan kira-kira 2.4 juta orang telah dipindahkan sejak rampasan kuasa tentera 2021.

Bagi pasukan perlawanan, drone menjadi senjata penting untuk melawan balik. Pada mulanya, drone lebih kecil dengan muatan lebih ringan digunakan, tetapi kini kumpulan-kumpulan penentangan menggunakan sistem lebih canggih untuk menjatuhkan bahan letupan ke sasaran tentera. Kumpulan-kumpulan perlawanan kerap memuat naik video serangan drone mereka ke media sosial.

Pasukan Pertahanan Rakyat dan unit-unit tempatannya telah bersatu dengan kumpulan gerila etnik besar di rantau sempadan yang telah melakukan perjuangan bersenjata terhadap tentera selama dekad untuk memperoleh autonomi yang lebih besar.

Pada Oktober lalu, serangan mengejut oleh pakatan bersenjata etnik merampas bandar dan menawan pangkalan dan kubu tentera di sepanjang sempadan China. Operasi oleh Tentera Demokratik Kebangsaan Myanmar, Tentera Arakan dan Tentera Pembebasan Kebangsaan Ta’ang, yang menamakan diri mereka sebagai Tiga Persaudaraan, adalah kejayaan yang begitu mengejutkan sehingga ia memberi semangat kepada yang lain dalam perlawanan dan mewakili titik perubahan, walaupun kemenangan bagi pembangkang masih belum dalam jangkauan, pakar mengatakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.