Kumpulan pembangkang Iran mendedahkan tapak rahsia UAV Tentera Darat Pengawal Revolusi Islam dan wakil-wakil kumpulan pengganas

(SeaPRwire) –   Pertubuhan Mujahidin Rakyat Iran (MEK), sebuah kumpulan penentangan Iran yang buangan, telah memberikan laporan kepada Digital yang menyediakan bukti tapak rahsia pesawat udara tanpa pemandu (UAV) di Republik Islam Iran, utara bandar Qom di kawasan Ganjine.

Menurut laporan itu, anggota Pengawal Revolusi Islam (IRGC) dilatih untuk menggunakan “semua jenis drone” di pangkalan itu, termasuk siri Mohajer, yang dihasilkan oleh Industri Penerbangan Qods. Pekerja Industri Penerbangan Qods juga dilaporkan menggunakan tapak itu untuk melatih kumpulan kecil operatif Iran yang ditauliahkan oleh Hezbollah, serta ahli kumpulan proksi Iran dari Syria, Yemen dan Iraq, untuk menggunakan platform drone Mohajer-4.

Majlis Permuafakatan Kebangsaan Iran (NCRI), berdasarkan maklumat dari MEK, memberitahu Digital bahawa tapak itu merupakan medan ujian untuk Mohajer-4, Mohajer-6, dan Mohajer-10 drones.

Alireza Jafarzadeh, timbalan pengarah pejabat Washington, D.C. NCRI, memberitahu Digital bahawa “tujuh bulan ke dalam konflik serantau, ia telah menjadi jelas bahawa rejim di Tehran adalah ‘kepala ular’ yang bermusuhan dan eksport keganasan di Timur Tengah. Oleh itu, kerajaan Barat mesti menunjukkan kekerasan daripada pendekatan dan penglibatan dalam berurusan dengan Tehran dan memegangnya bertanggungjawab atas aktiviti buruknya.”

Industri Penerbangan Qods disenaraikan dalam Senarai Orang dan Entiti Tersenarai Khas dan Dibekukan Jabatan Perbendaharaan, seperti nama barunya, Industri Rekaan dan Pembuatan Pesawat Ringan.

Drone terbaru dalam arsenalnya, Mohajer-10, boleh membawa muatan 300 kilogram untuk julat 2,000 kilometer, menurut Breaking Defense. Diterbitkan pada Ogos 2023, drone itu mempunyai tangki bahan api 450 liter dan boleh kekal di udara selama 24 jam. Dalam foto drone baru yang dikongsi di stesen televisyen Iran, teks dalam bahasa Ibrani dan Parsi memberi amaran kepada penonton untuk “sediakan perlindungan anda”.

Brett Velicovich, seorang veteran Tentera Darat AS dan penulis buku “: Kisah Seorang Askar Elit Mengenai Pemburuan Musuh Paling Berbahaya Amerika,” berkata bahawa rajah drone maut siri Mohajer- dan Shahed sedang dieksport ke kumpulan proksi Iran di seluruh dunia. “Satu atau dua orang boleh melancarkan salah satu drone ini dari tengah-tengah padang…dan mereka mempunyai keupayaan untuk menjalankan serangan setara dengan negara besar sebelum ini,” kata Velicovich.

Velicovich menambah ini membenarkan Iran untuk “menabur kekacauan dan pertelingkahan” sambil juga “mempunyai penafian yang boleh dipercayai.” Beliau mendakwa rejim “mahu menggunakan sistem drone jangka jauh ini untuk menunjukkan bahawa mereka seolah-olah mempunyai kawalan ke atas Timur Tengah dan rantau ini.”

Drone telah memainkan peranan dalam eskalasi yang berlaku di luar negara berikutan 7 Oktober. Institut Keamanan Amerika Syarikat menyatakan bahawa “pasukan AS yang ditempatkan di seluruh Timur Tengah diserang lebih 160 kali oleh militia pro-Iran” antara Oktober 2023 dan Februari 2024.

Salah satu serangan itu mengorbankan nyawa. Pada 28 Januari, kumpulan proksi Iran menggunakan drone untuk membunuh seorang di Jordan. Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby menyatakan bahawa Kumpulan Keganasan Keagamaan di Iraq berada di sebalik serangan itu. Beliau tidak menyatakan kumpulan proksi Iran yang bertanggungjawab di bawah payung perlawanan itu. Pentagon menyatakan ia tidak dapat memberikan jawapan kepada permintaan maklumat Digital mengenai kumpulan di sebalik serangan itu atau jenis drone yang digunakan. Pusat Pemerintahan Tentera Pusat memberitahu Digital bahawa ia tidak memberi komen mengenai siasatan sedang berjalan.

Pada 13 April, Iran melancarkan puluhan drone, termasuk Shahed-136, dan ratusan peluru berpandu ke atas Israel sebagai tindak balas ke atas serangan 1 April yang membunuh sekurang-kurangnya dua orang di kompleks kedutaan Iran di Damascus, Syria. Tentera Pertahanan Israel (IDF) tidak menjawab permintaan komen sama ada sistem Mohajer digunakan terhadap Israel dalam serangan Iran, atau dalam sebarang serangan sejak 7 Oktober.

Velicovich baru-baru ini melawat Israel, di mana beliau berkata beliau menyaksikan “banyak aktiviti” di sempadan utara, di mana IDF “sedang berperang dengan Hezbollah…dalam pertempuran samar-samar.” Drone merupakan sebahagian daripada konflik itu, walaupun Velicovich tidak melaporkan menyaksikan drone Iran di sempadan utara.

“Israelis mempunyai pertahanan yang sangat kuat terhadap UAV,” kata Velicovich. “Tetapi saintis Iran setiap hari cuba membangunkan sesuatu yang baru dan menguji gelombang udara untuk memahami bagaimana untuk mengatasi Dome Besi, bagaimana untuk mengatasi sistem peluru berpandu Patriot,” tambahnya.

Tiada petunjuk sama ada siri drone Mohajer telah digunakan oleh Iran, kumpulan proksinya Hezbollah atau kumpulan proksi lain menyerang Israel atau pasukan AS sejak 7 Oktober. MEK tidak mengetahui bukti bahawa tapak di Qom telah digunakan dalam sebarang serangan terhadap Israel sejak 7 Oktober.

Menurut dokumen dalam talian dari Pusat Doktrin dan Latihan Tentera Darat Amerika Syarikat (TRADOC), sistem Mohajer telah menular kepada sekutu Iran. TRADOC menulis bahawa , yang memasuki pengeluaran besar-besaran pada 1999, telah “disebarkan secara meluas”, termasuk kepada pemain bukan negara. Digunakan untuk pengawasan dan menghalang penyeludupan dadah, Mohajer-4 juga boleh dipasang dengan roket tidak terarah Hydra. Ia boleh kekal di udara selama tujuh jam.

Mohajer-6 memasuki pengeluaran pada 2018. Syria, Hezbollah, Ethiopia, Persekutuan Rusia, Iraq dan Venezuela mempunyai akses kepada drone itu, menurut dokumen TRADOC. Dokumen tentera menyatakan drone, yang boleh berada di udara sehingga 12 jam, boleh dilancarkan dan dikembalikan dari landasan, dan boleh membawa “muatan pengimejan multispektrum, dan/atau sehingga dua munisi dipandu tepat.”

MEK telah menyediakan dokumen dan imej udara kepada Digital menunjukkan bagaimana tapak di Qom telah berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut dokumen terjemahan yang disediakan oleh MEK dari Pertubuhan Hartanah dan Tanah Angkatan Bersenjata Iran, tapak itu mula-mula dicadangkan sebagai medan ujian UAV pada Februari 2005. Pada Mei 2006, 1,800 hektar (lebih 4,400 ekar) tanah berhampiran Qom diserahkan kepada Kementerian Pertahanan dan Logistik Angkatan Bersenjata.

MEK melaporkan bahawa hanya 949 hektar telah digunakan untuk tapak itu. Gambar udara menunjukkan landasan pertama tapak sepanjang 500 meter, dicipta pada 2007. Pada 2014, gambar menunjukkan landasan itu diperluaskan kepada 1400 meter. Gambar menunjukkan landasan itu diperbesarkan lagi pada 2020 kepada 1500 meter “supaya drone lebih besar juga boleh diuji.” Gambar tambahan menunjukkan bahawa sebuah hangar sekitar 30 meter x 40 meter ditambah pada 2021.

Menurut laporan MEK, peperangan asimetri membentuk “sebahagian penting daripada strategi sengaja” yang bergantung kepada “penggunaan meluas drone dan peluru berpandu, yang boleh dihasilkan oleh rejim dengan sokongan sekutunya. Proksi melaksanakan operasi ini bagi pihak rejim.” MEK juga merujuk kepada “sumber perisikan” mendakwa Pemimpin Agung Iran “secara peribadi menyelia projek drone Iran sejak 2004.”

MEK menyeru negara Barat lain untuk mengikuti langkah AS dengan penunjukan IRGC sebagai .

Velicovich membuat nota bahawa “Iran adalah pengatur, menurut pendapat saya, ke atas serangan 7 Oktober.” Beliau menerangkan bahawa rejim menggunakan “salah satu kumpulan proksi mereka, untuk tidak menyalahkan penuh ke atas mereka, tetapi ia wang dan bahan mereka.” Beliau bimbang bahawa kerajaan AS “tidak mempunyai pegangan sekarang mengenai jumlah sebenar sistem drone yang Iran cuba bina. Dan kita tidak akan merasakan kesannya esok. Ia akan bertahun-tahun dari sekarang,” beliau memberi amaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.