Kumpulan pelancong dari Texas berlindung di Israel ketika Hamas meneruskan serangan: laporan

Sekumpulan pelancong dari Texas berlindung di Israel ketika Hamas meneruskan serangan: laporan

Sekumpulan rakyat Amerika yang melawat Israel terpaksa berlindung di tempat mereka di Israel sementara pengganas Hamas melancarkan serangan terbesar mereka ke negara itu dalam beberapa dekad.

Kira-kira 15 pelancong dari Texas berbaring di penginapan mereka di Israel sementara menunggu pengesahan bahawa mereka boleh meninggalkan negara itu dengan selamat, menurut penasihat pelancongan kumpulan itu.

Lawatan itu dianjurkan oleh Mejdi Tours berasaskan Florida, yang mengkhususkan diri dalam menunjukkan rakyat Amerika sisi kehidupan yang berbeza di rantau yang lama terjejas oleh perpecahan agama dan politik.

Pengasas bersama organisasi itu, Aziz Abu Sarah dan Scott Cooper, yang mempunyai latar belakang Palestin dan Yahudi, masing-masing, menubuhkan lawatan ke Israel dan wilayah diduduki yang termasuk satu pemandu Yahudi atau Israel dan satu pemandu Palestin yang masing-masing mempunyai pengetahuan tentang sejarah rakyat mereka di rantau ini, NBC News melaporkan.

Sarah memberitahu saluran berita bahawa kumpulan dari Texas merancang untuk berlepas melalui darat melalui Jordan pada hari Isnin.

“Pemandu pelancongan kami telah memutuskan untuk tinggal bersama mereka,” katanya. “Mereka jelas sedih. Suasana hati keseluruhan di negara ini adalah kemurungan, adalah kehilangan, adalah keputusasaan.”

Mejdi Tours mempunyai kira-kira 50 pelanggan lawatan AS di Israel apabila serangan Hamas dilancarkan awal Sabtu, tetapi kebanyakan daripada mereka telah dapat berlepas dengan selamat melalui Jordan.

Sekurang-kurangnya 1,100 orang terbunuh dalam serangan pengganas setakat ini, dan beribu-ribu lagi cedera, menurut Perkhidmatan Penyelamat Kebangsaan Israel. Kekerasan di Israel dijangka akan berterusan kerana Hamas melancarkan roket melalui langit dan mengerahkan militan untuk bertempur di darat. Israel telah membalas serangan dengan melancarkan serangan pembalasan ke arah Gaza.

Sarah berharap konflik di rantau ini antara pengganas Hamas dan pasukan Israel, yang menurutnya dipicu oleh kebencian, boleh berakhir.

“Ada dinding ketidaktahuan ini, dinding ketakutan ini dan dinding kebencian yang memisahkan kita,” kata Sarah. “Apa yang kami mahu lakukan hanyalah meletakkan retakan di dunia ini. Kami memukul kepala kami ke dinding ini dan mengatakan ada jalan lain.”