Kumpulan palsu seni jalanan Banksy yang disyaki menjual salinan dirampas polis di Sepanyol

(SeaPRwire) –   Polis di Sepanyol telah memecahkan satu sindiket pemalsuan seni yang disyaki menjual karya seni yang salah kaitkan kepada seniman jalanan British Banksy, dengan beberapa karya mendapat harga 1,500 euro (atau $1,640) atau lebih tinggi.

Pasukan polis wilayah Catalonia Mossos d’Esquadra mengatakan pada Khamis bahawa mereka telah menyerbu bengkel di dalam sebuah apartmen di bandar Zaragoza, di mana pemalsu mencipta karya palsu sebelum mengedarkannya melalui bilik lelong, kedai-kedai antik atau platform dalam talian.

Penyiasat telah merampas sembilan karya dan merakamkan sekurang-kurangnya 25 jualan ke , Jerman, Switzerland, Amerika Syarikat dan Scotland, tambah Mossos dalam kenyataan. Empat orang sedang disiasat, didakwa atas kesalahan penipuan dan jenayah terhadap hak intelek.

Menurut polis, “sepasang pengikut seni jalanan Banksy dengan masalah ekonomi” mencipta karya gaya Banksy dengan stensil dan cap mesin dari bengkel di Zaragoza, yang pada mulanya dijual pada harga tidak lebih 80 euro.

Tetapi seorang pengedar “dengan pengetahuan tentang cara berfungsinya pasaran karya grafik”, bekerjasama dengan “entiti pengedaran berminat”, membuat sertifikat palsu yang mengaitkan karya tersebut kepada Banksy yang identitinya tidak pernah didedahkan.

Karya seni itu dipersembahkan sebagai sebahagian daripada projek “Dismaland” Banksy pada tahun 2015, satu gaya taman tema yang dipasang di bandar Weston-super-Mare, Britain.

Tetapi syarikat Pest Control, satu-satunya badan yang mengesahkan karya Banksy, mendapati bahawa kedua-dua karya seni dan sertifikat tersebut palsu.

“Penyiasatan dan penangkapan mangsa dan baru tidak diketepikan,” tambah Mossos.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.