Kumpulan jenayah terbesar Colombia terima tawaran presiden untuk bantu rundingan damai

(SeaPRwire) –   Grup kriminal terbesar Colombia berkata Selasa mereka menerima tawaran Presiden Gustavo Petro untuk memulakan perundingan damai, tetapi langkah seterusnya dalam sebarang perbincangan tidak jelas serta merta.

Pasukan Pertahanan Diri Gaitanista Colombia — dipanggil Klan Teluk oleh kerajaan Colombia — telah digambarkan oleh penganalisis sebagai ancaman kepada usaha berterusan Petro untuk mengatur perjanjian damai dengan kumpulan pemberontak negara yang tinggal.

Petro pada Isnin malam berkata beliau bersedia untuk memulakan perundingan damai dengan kumpulan itu jika “berani” meninggalkan penyeludupan dadah, berhenti mengenakan cukai kepada perniagaan tempatan dan berhenti mendapat untung daripada transit pendatang yang menuju ke Amerika Syarikat.

Kumpulan itu membalas pada Selasa dengan kenyataan mengatakan mereka menerima jemputan presiden untuk memulakan perundingan. Ia menafikan terlibat dalam penyeludupan pendatang.

Klan Teluk ditubuhkan oleh bekas ahli kumpulan paramiliter sayap kanan yang membubarkan diri pada awal 2000-an. Ia digambarkan sebagai kumpulan tidak berpolitik yang semakin menguasai masyarakat di mana ia mentadbir keadilan, mengenakan cukai perniagaan tempatan dan memperkerjakan belia.

Kumpulan itu dianggarkan mempunyai 9,000 pejuang dan memperoleh lebih daripada $4 bilion setahun daripada aktiviti haramnya, yang menjadikannya kumpulan bersenjata terkaya di Colombia, menurut laporan yang diterbitkan Selasa oleh Kumpulan Krisis Antarabangsa.

“Kumpulan bersenjata yang sedang dalam perundingan (dengan kerajaan) hari ini berada di bawah tekanan tentera bukan dari negara tetapi dari Klan Teluk,” kata Elizabeth Dickinson, penulis laporan itu kepada Agensi Berita Antarabangsa. “Jadi menggantung di atas semua proses perundingan yang sedang berjalan adalah ancaman bahawa meletakkan senjata…bermakna menyerahkan ekonomi haram, wilayah dan masyarakat” kepada kumpulan itu.

Dickinson berkata memulakan perundingan dengan Klan Teluk akan penting untuk usaha kerajaan untuk memerintah kawasan luar bandar Colombia.

Tetapi perbualan dengan Klan Teluk telah terhalang oleh undang-undang yang mengehadkan keupayaan kerajaan untuk berunding dengan kumpulan jenayah yang tidak dipercayai mempunyai motivasi ideologi.

Undang-undang “keamanan keseluruhan” Colombia, dicipta semasa hari-hari awal , menetapkan Klan Teluk sebagai kumpulan jenayah dan bukan kumpulan pemberontak.

Walaupun keputusan 2023 oleh mahkamah perlembagaan Colombia menyatakan kerajaan boleh memulakan perbincangan dengan kumpulan jenayah, ia tidak dibenarkan menawarkan mereka terma konkrit di mana mereka boleh meletakkan senjata.

Sebaliknya, Klan Teluk akan perlu berunding penurunan senjatanya dengan peguam negara Colombia.

Pada Isnin, Petro berkata beliau telah meminta peguam negara untuk menyediakan terma di mana ahli-ahli Klan Teluk boleh secara kolektif meletakkan senjata mereka.

“Jika mereka lahir di sini, mereka mempunyai hak, seperti mana-mana warganegara lain, untuk membincangkan apa yang mereka mahu untuk masa depan wilayah mereka,” kata Petro semasa perjumpaan bandar di Apartado, sebuah bandar di mana Klan Teluk dikatakan aktif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.