Kristian Injili, yang lama menyokong Israel, melawat sebagai sukarelawan masa perang

(SeaPRwire) –   Apabila Shawn Landis, seorang Kristian Injili dari Pennsylvania, mendengar tentang serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas selatan Israel, beliau tahu beliau akan datang ke Israel untuk menjadi sukarelawan sebaik sahaja ia selamat.

Lima bulan kemudian, beliau sedang mengiris sayuran di dapur Tel Aviv, menyediakan makanan untuk askar Israel.

Kristian Injili telah menyokong Israel selama bertahun-tahun, terutamanya di Amerika Syarikat, di mana pengaruh politik mereka yang besar telah membantu membentuk dasar Israel pentadbiran Republikan terkini.

Mereka percaya Israel adalah kunci kepada ramalan akhir zaman yang akan membawa kembali Mesias Kristian. Banyak Kristian ini menyokong Israel kerana tulisan-tulisan Lama yang orang Yahudi adalah umat pilihan Tuhan dan bahawa Israel adalah tanah air yang sah mereka.

“Dalam Kitab Suci ia mengarahkan kita untuk menyokong Israel, dan kadang-kadang masa terbaik untuk menyokong seseorang adalah apabila mereka bersedih,” kata Landis, yang telah mengambil bahagian dalam empat lawatan berdasarkan iman sebelum ini ke Israel. “Persahabatan bukan hanya tentang hadir untuk masa-masa baik, tetapi juga tentang masa-masa sukar.”

Landis adalah sebahagian daripada gelombang “sukarelawan pelancongan” ke Israel, lawatan teratur yang termasuk beberapa aspek sukarela yang berkaitan dengan perang Gaza.

Kementerian Pelancongan Israel menganggarkan antara satu pertiga hingga separuh daripada kira-kira 3,000 pelawat harian yang dijangka tiba pada bulan Mac adalah sebahagian daripada lawatan sukarela berdasarkan iman. Sebelum pertempuran, kira-kira 15,000 pelawat tiba di Israel setiap hari, kira-kira separuh daripadanya adalah Kristian, mengikut statistik Kementerian Pelancongan. Pada tahun 2019, statistik pelancongan terkini yang tidak terjejas oleh COVID-19, kira-kira 25% pelawat tiba melalui lawatan teratur, mengikut Kementerian Pelancongan.

Kajian oleh Universiti Ibrani Jerusalem mendapati hampir separuh rakyat Israel menjadi sukarelawan dalam bentuk tertentu semasa minggu-minggu awal perang. Tetapi banyak sukarelawan Israel telah kembali ke kerja dan sekolah, dan kini pelawat antarabangsa mengisi jurang-jurang.

Di Amerika Syarikat, sokongan untuk Israel telah menjadi keutamaan teratas bagi Kristian Injili semasa tahun pilihan raya presiden. Mereka antara penyokong paling lantang bagaimana Israel menangani konflik, dan Republikan telah menghadapi tekanan untuk mengikuti bukan sahaja sokongan tradisional Republikan untuk Israel tetapi kepercayaan yang berakar umbi dalam Alkitab.

Perang itu bermula dengan serangan Hamas di selatan Israel pada 7 Oktober di mana militan membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil 250 orang sebagai tebusan. Israel menanggapi dengan penjajahan Jalur Gaza yang sehingga kini telah membunuh lebih daripada 30,000 orang Palestin.

Pada 11 Oktober, puluhan pemimpin Injili terkemuka menandatangani kenyataan sokongan untuk Israel yang dianjurkan oleh sayap dasar awam Konvensyen Baptis Selatan, kumpulan iman Injili terbesar di AS.

Salah satu kumpulan pro-Israel utama di AS ialah Kristian Bersatu untuk Israel, diasaskan dan diketuai oleh paderi Injili John Hagee. CUFI mengatakan ia telah menaikkan dan membahagikan lebih daripada $3 juta untuk menyokong , pekerja kesihatan, dan mangsa serangan 7 Oktober.

Landis adalah sebahagian daripada lawatan sukarela dua minggu yang dianjurkan oleh Kedutaan Kristian Antarabangsa Jerusalem. Kumpulan Injili itu telah mengatur lima lawatan sukarela sejak Januari dan mengharapkan membawa setengah dozen lagi pada bulan hadapan. Biasanya, ICEJ membawa kira-kira 6,000 pelawat Kristian ke Israel setiap tahun.

Seperti Landis, Claudio Pichardo, seorang lelaki berusia 37 tahun dari Colombia yang sedang belajar perniagaan di Belanda, diilhami oleh Kitab Suci untuk menyertai lawatan ICEJ. “Ini adalah cara terbaik saya boleh membantu, kerana memposting di Facebook tidak membantu,” katanya.

Apabila perang bermula, banyak syarikat penerbangan antarabangsa menangguhkan penerbangan dan pelancongan berhenti, kecuali sekumpulan kecil misi solidariti Yahudi dan Kristian. Beberapa syarikat penerbangan utama menyambung semula penerbangan ke Israel dalam minggu-minggu kebelakangan ini, dan yang lain merancang untuk berbuat demikian segera.

Peleg Lewi, penasihat hal ehwal luar Kementerian Pelancongan, berkata misi solidariti berdasarkan iman meningkatkan semangat. Ia juga boleh memulakan semula pelancongan ke Israel secara keseluruhan selepas kitaran peperangan atau keganasan, katanya.

Dengan perang memasuki bulan keenam, Israel di bawah tekanan antarabangsa yang semakin meningkat untuk berbuat lebih untuk menghentikan penderitaan orang awam di Gaza, termasuk membenarkan lebih bantuan masuk. Kumpulan bantuan mengatakan pertempuran telah mengusir kebanyakan penduduk wilayah itu dan mendorong suku penduduk ke ambang kelaparan. Hospital melaporkan beberapa kanak-kanak telah mati kelaparan.

Ramai orang Israel bimbang dunia lupa tentang serangan 7 Oktober.

Elizabeth Ødegaard, seorang peserta lawatan dari Norway, berkata beliau terkejut dengan betapa emosional orang Israel apabila mereka bertemu pelawat antarabangsa yang datang untuk menyokong mereka.

“Banyak orang memberitahu kami, ‘Seluruh dunia membenci kami. Semua orang menentang kami’, jadi saya mahu berkata kepada mereka, ‘Anda tidak sendirian,'” katanya. “Saya tahu rakyat Israel penting bagi Tuhan. Mereka ini adalah saudara dan saudari saya, dan apabila mereka menyerang Israel, mereka menyerang saya juga.”

Peserta lawatan ICEJ melawat komuniti yang teruk terjejas di selatan Israel, termasuk tapak di mana kulit kereta yang terbakar disimpan, banyak daripada mereka dari Puak Nova muzik festival, di mana 364 orang terbunuh.

“Ia adalah merendah dan menyedihkan untuk berada di sana, untuk mengetahui apa yang berlaku beberapa bulan lalu dan melihat ketangkasan Israel,” kata Landis.

Semasa lawatan sebegini, pelawar menyertai sukarelawan di Israel selama lima bulan lepas, menyediakan tangan tambahan untuk petani yang berjuang untuk menuai hasil tanaman, memasak makanan untuk keluarga yang mempunyai ibu bapa berkhidmat dalam pasukan simpanan atau mengurut sumbangan untuk penduduk hotel masih tinggal di hotel.

Satu inisiatif ialah Citrus & Salt, yang sebelum ini menganjurkan kelas memasak dan lawatan ke pasar-pasar Tel Aviv untuk pelancong. Apabila perang bermula, ia beralih ke membuat lebih daripada 35,000 makanan sumbangan.

“Ia benar-benar membantu meningkatkan semangat bagi orang untuk datang dari luar negara ke Israel pada masa konflik, untuk secara fizikal berkata, ‘Saya di sini untuk membantu. Apa yang anda perlukan?'” kata Aliya Fastman, seorang penduduk asal Berkeley, California, yang telah tinggal di Israel lebih satu dasawarsa dan mengendalikan Citrus & Salt bersama adiknya. “Memotong bawang bukanlah perkara kecil apabila anda terbang merentasi dunia untuk melakukannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.