Kremlin mengurangkan tempoh pengasingan sebelum bertemu Putin ketika pilihan raya presiden hampir tiba

Kerajaan Rusia sedang melonggarkan keperluan karantina untuk bertemu dengan Presiden Vladimir Putin ketika pilihan raya presiden menghampiri.

Individu yang ingin bertemu dengan Putin secara peribadi diperlukan untuk menjalani karantina selama tempoh masa sebelum interaksi mereka.

Kremlin mengumumkan bahawa tempoh karantina sedang diturunkan dari dua minggu kepada lima hari ketika musim pilihan raya presiden semakin hampir, menurut The Moscow Times.

Kelonggaran yang dikurangkan kemungkinan berkaitan dengan pilihan raya presiden Mac 2024 akan datang — Putin dijangka akan memenangi penggal kelimanya.

Putin adalah antara beberapa pemimpin dunia masih menapis mesyuaratnya untuk kebimbangan COVID-19.

Presiden Rusia secara kerap mengadakan mesyuarat kerajaan melalui panggilan video untuk larikan protokol karantina bagi pegawai kanan. Keseluruhan kerajaan Rusia dilaporkan tidak bertemu secara peribadi sejak Mac 2020.

Putin telah banyak bergerak baru-baru ini dan bertemu dengan pelbagai pemimpin dunia di dalam dan luar negara.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu media berita Rusia minggu ini bahawa tiada saingan terhadap Putin menjelang pilihan raya presiden akan datang tahun depan.

“Kami telah berulang kali mengatakan bahawa Presiden Putin tidak diragui sebagai politikus dan negarawan nombor satu di negara kami,” kata Peskov.

“Pada pendapat peribadi saya […] beliau tidak mempunyai saingan pada masa ini dan tidak boleh mempunyai apa-apa di Persekutuan Rusia,” tambah jurucakap itu.

Putin mengawasi latihan tentera Rabu, termasuk simulasi serangan nuklear, lebih 20 bulan sejak pasukan Rusia menyerang Ukraine.

Pengumuman Kremlin mengenai latihan itu, yang mensimulasikan serangan nuklear sebagai tindak balas kepada serangan nuklear dan melibatkan pelancaran berbilang terhadap peluru berpandu balistik dan krus, datang beberapa jam selepas dewan atasan Parlimen Rusia membatalkan pengesahan perjanjian antarabangsa mengenai larangan ujian nuklear dalam apa yang dijelaskan Moscow sebagai langkah untuk menetapkan kedudukan setara dengan Amerika Syarikat.

Rang undang-undang untuk menamatkan pengesahan kini akan dihantar kepada Putin untuk kelulusan akhir. Dewan rendah meluluskannya minggu lepas.

Televisyen negara Rusia menunjukkan Putin mengarahkan latihan itu melalui panggilan video dengan pegawai tentera kanan.

Digital’s Danielle Wallace menyumbang kepada laporan ini.