Kremlin dakwa Putin ‘tidak buat ugutan tentang penggunaan senjata nuklear’ dalam temu ramah

(SeaPRwire) –   Kremlin kini mendakwa pada Khamis bahawa tidak membuat “ancaman tentang penggunaan senjata nuklear” dalam temu bicara minggu ini walaupun beliau mengatakan negaranya “sedia” untuk perang nuklear.

“Dari segi ketenteraan dan teknikal, kami tentu sedia,” kata Putin kepada stesen TV Rossiya-1 dan agensi berita RIA selepas ditanya pada Rabu tentang kemungkinan perang nuklear.

Presiden Rusia berkata beliau tahu Amerika Syarikat sedar bahawa memerintahkan tentera ke Ukraine atau ke akan dianggap oleh Moscow sebagai campur tangan dalam perang. Putin menambah bahawa “Saya tidak fikir segala-galanya di sini tergesa-gesa ke arah itu [konfrontasi nuklear], tetapi kami sedia untuk ini.”

Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre memberitahu wartawan Rabu bahawa Presiden Biden “tentu sedar” komen Putin dan pemimpin Rusia mengembalikan doktrin nuklear negaranya.

“Ini adalah soalan yang ditanya kepadanya. Walau bagaimanapun, retorik nuklear Rusia telah liar dan tidak bertanggungjawab sepanjang konflik ini,” kata Jean-Pierre. “Ia adalah Rusia yang secara kejam menyerang Ukraine tanpa provokasi atau justifikasi.”

Tetapi apabila Kremlin diminta memberi respon pada Khamis terhadap komen Putin, jurucakap Dmitry Peskov berkata “ini sengaja mengambil sesuatu dari konteks,” menurut Reuters.

“Putin tidak membuat ancaman tentang penggunaan senjata nuklear dalam temu bicara ini. Presiden hanya bercakap tentang sebab-sebab yang boleh menjadikan penggunaan senjata nuklear tidak terelakkan,” lapor Peskov.

“Ini adalah sebab-sebab yang dinyatakan dalam dokumen kita yang berkaitan, yang diketahui di seluruh dunia. Lebih-lebih lagi, semua orang di Barat sengaja gagal memperhatikan perkataannya bahawa tidak pernah terlintas dalam fikirannya untuk menggunakan senjata nuklear taktikal [di Ukraine], walaupun pelbagai situasi yang timbul semasa pertempuran,” juga dikutip Reuters melaporkan Peskov sebagai berkata. “Ini adalah penyelewengan konteks yang disengaja dan ketidakinginan untuk mendengar Presiden Putin.”

Putin beberapa kali sejak menyerang Ukraine lebih dua tahun lalu memperingatkan Barat berisiko berdepan perang nuklear jika menghantar tentera berjuang di Ukraine.

’ Landon Mion dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.