Kosovo menuduh Serbia merancang serangan keganasan baru-baru ini, meniupkan ketakutan konflik Balkan baru

Bukti baharu yang meletup dari Kosovo mendakwa presiden Serbia mengetahui tentang serangan yang dirancang lebih awal yang membunuh seorang pegawai polis minggu lalu telah membakar ketegangan antara dua negara Balkan.

Sekurang-kurangnya 30 pengganas bersenjata membuka tembakan ke atas polis di kampung majoriti etnik Serbia Banjska di utara Kosovo, dan kemudian menceroboh biara Ortodoks, membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan dua yang lain. Polis Kosovo merampas 24 kenderaan SUV, 29 pelancar roket anti-kereta kebal, 150 bahan letupan dinamit, 142 peluru mortar, 75 grenad tangan, tujuh pelancar roket dan lapan periuk api anti-kereta kebal.

“Ini bukan senjata kecil yang terjatuh dari trak pada 1990-an atau dibeli dari versi Balkan Walmart. Adalah jelas bahawa senjata ini mesti berasal dari sumber negara, dan asal yang paling jelas kelihatan ialah Belgrade,” kata Leon Hartwell, rakan kanan bukan penyewa di Pusat Analisis Dasar Eropah, kepada Fox Digital.

Sumber diplomatik di rantau ini memberitahu Fox Digital bahawa serangan itu adalah sebahagian daripada rancangan yang lebih besar dan sengaja oleh Serbia, dengan bantuan Rusia, untuk menghasut pemberontakan di utara Kosovo yang resah. Pemberontakan itu akan berfungsi sebagai alasan untuk tentera Serbia memasuki Kosovo utara dan membenarkan langkah itu sebagai “perlindungan minoriti Serbia” dan warisan budaya dan agama Ortodoks Serbia dalam bahaya.

Duta Serbia ke AS menolak dakwaan bahawa Belgrade mempunyai sebarang pengetahuan terlebih dahulu tentang serangan itu. “Sama sekali tiada pengetahuan, peristiwa ini adalah pukulan politik dan kemanusiaan yang besar bagi Serbia dan orang Serbia, dan pelaku sedang dibawa ke muka pengadilan di Serbia,” kata Duta Marko Djuric kepada Fox Digital.

Milan Radoicic, naib presiden parti politik Serbia yang terkemuka di Kosovo dan di bawah sekatan AS kerana aktiviti jenayah, ditangkap pada hari Selasa dan mengambil tanggungjawab penuh untuk merancang dan menyertai serangan tetapi berkata dia bertindak tanpa arahan kerajaan Serbia.

“Saya secara peribadi membuat semua persediaan logistik untuk mempertahankan rakyat kami daripada penjajah…Saya tidak memaklumkan sesiapa daripada struktur kerajaan Republik Serbia tentang ini, mahupun daripada struktur politik tempatan dari utara Kosovo,” kata Radoicic dalam kenyataan itu. Dalam temu bual pada hari Isnin, Presiden Serbia Aleksandar Vucic berjanji bahawa Radoicic dan semua yang bertanggungjawab atas serangan itu akan dipertanggungjawabkan.

Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat dalam kalangan lingkaran dasar luar bahawa skenario serangan seperti Rusia sedang berlaku di Kosovo. Vucic, yang baru-baru ini berkata bahawa Serbia akan melindungi minoriti etnik Serbia di utara Kosovo, menggunakan hujah yang sama yang ditawarkan Presiden Rusia Vladimir Putin pada Februari 2022 tentang melindungi orang Rusia di timur Ukraine sebelum serangan itu.

“Modus operandi mereka analog dengan Rusia dalam beberapa aspek, dari propaganda rasmi Serbia tentang pelanggaran hak orang Serbia di Kosovo kononnya sebagai alasan untuk pencerobohan tentera di Kosovo, hingga berusaha mendelegitimasi, mengintimidasi, dan menghapuskan mana-mana orang Serbia Kosovo yang mengkritik dasar Vucic, hingga menggunakan struktur seperti Wagner untuk mengejar matlamat wilayah mereka,” kata duta Kosovo ke AS, Ilir Dugolli, kepada Fox Digital.

Pentadbiran Biden telah menyatakan kebimbangan terhadap tingkah laku Serbia baru-baru ini, dan banyak pemerhati di rantau ini berkongsi kepercayaan bahawa rancangan itu terlalu rumit dan terlalu penting bagi presiden Serbia atau sesiapa sahaja dalam kerajaan Serbia untuk tidak mengetahuinya tentang serangan itu.

“Serangan itu telah dikoordinasikan dan dirancang dengan baik,” kata Jurucakap Dewan Keselamatan Negara John Kirby pada hari Jumaat.

“Ini bukan jenis serangan yang dilakukan secara rawak atau ad hoc atau oleh sekumpulan kecil,” tambah Kirby.

Kerajaan Kosovo berkata dalam kenyataan bahawa angkatan bersenjata Serbia telah bergerak dalam tiga arah yang berbeza di sepanjang sempadan utara dengan Serbia. Duta Serbia ke AS memberitahu Fox Digital bahawa negaranya tidak bergerak di sempadan utara dan sebenarnya menarik pasukannya.

Presiden Vucic sekali lagi mengutuk serangan yang berlaku di kampung Banjska tetapi dengan tegas menafikan dakwaan bahawa tentera Serbia mengumpulkan pasukan di sempadan, menyebut tuduhan itu sebagai “kempen pembohongan” terhadap Serbia.

Para penganalisis berkata keganasan dan retorik yang memanas telah mewujudkan tempoh paling bergolak dalam hubungan Serbia-Kosovo sejak Kosovo mengisytiharkan kemerdekaan pada 2008, tetapi pakar lain bersikap skeptikal tentang perang yang bakal berlaku.

“Walaupun peningkatan ketegangan antara Kosovo dan Serbia sangat membimbangkan, perang habis-habisan atau serangan seperti Rusia kekal sangat tidak mungkin di rantau ini,” kata Helena Ivanov, rakan sekerja di Henry Jackson Society, kepada Fox Digital. Ivanov berkata ini terutamanya disebabkan oleh kehadiran pasukan pengaman antarabangsa NATO di rantau itu, yang bertindak sebagai pencegahan yang kuat kepada kedua-dua Kosovo dan Serbia.

Vucic sentiasa cuba menyeimbangkan hubungannya dengan pelindung tradisional Belgrade Rusia sambil cuba kekal dalam kumpulan orang baik Eropah, menurut para penganalisis. Vucic telah dapat mengekalkan keseimbangan itu, walaupun tekanan dari Barat semakin meningkat sejak serangan Rusia ke atas Ukraine. Serbia secara rasmi memohon menjadi ahli EU pada tahun 2009, dan pertikaian berterusan dengan Kosovo dan pertumpahan darah baru-baru ini yang melibatkan Belgrade adalah halangan terbesar kepada keahlian EU.

“Adalah penting untuk tidak meremehkan potensi Vucic untuk terlibat dalam tindakan yang boleh mendestabilisasi seluruh rantau Balkan. Dia 100 peratus bersedia menggunakan pengacau, seperti organisasi pengganas orang Serbia Kosovo, untuk menabur ketidakstabilan dalam Kosovo. Ini, sebaliknya, boleh membawa akibat yang signifikan di seluruh rantau dan seterusnya. Ingat, apa yang berlaku di Balkan tidak kekal di Balkan,” amaran Hartwell CEPA.

Pertikaian wilayah antara Serbia dan Kosovo berikutan perang 1999 masih belum selesai dan menjadi halangan kepada integrasi Eropah yang lebih lanjut. Kosovo adalah bekas wilayah Serbia dan pernah digabungkan dalam negara Yugoslavia. NATO memimpin kempen pengeboman terhadap Yugoslavia pada tahun 1999, yang terdiri daripada Serbia dan Montenegro, untuk mempertahankan etnik Albania Kosovo daripada keganasan dari Belgrade. Hampir sedekad kemudian, Kosovo mengisytiharkan kemerdekaan daripada Serbia pada tahun 2008. Serbia dan Rusia setakat ini enggan mengiktiraf kemerdekaan mereka.