Korea Utara tembak peluru berpandu di Laut Jepun beberapa hari selepas latihan ketenteraan AS dengan Selatan

(SeaPRwire) –   Korea Utara melancarkan peluru berpandu ke Laut Jepun pada pagi Isnin, beberapa hari selepas tentera Amerika Syarikat mengadakan apa yang dianggap Korea Utara sebagai latihan tentera yang provokatif dengan jiran selatannya.

Jepun mengesahkan pelancaran peluru berpandu oleh Korea Utara, dan pengawal pantai Jepun menyatakan peluru berpandu yang disyaki milik Korea Utara jatuh ke laut.

Pasukan Staf Bersama Korea Selatan juga mengesahkan pelancaran peluru berpandu, tetapi tidak memberikan butiran tambahan, seperti berapa jauh senjata itu terbang.

Kemudian, Agensi Berita Yonhap Korea Selatan melaporkan bahawa Korea Utara telah melancarkan beberapa peluru berpandu balistik jarak pendek tambahan dari Wilayah Hwanghae Utara.

Ahad menandakan ujian peluru berpandu Korea Utara yang diketahui terakhir sejak melancarkan peluru berpandu kruise pada pertengahan Februari.

Semasa latihan tentera Korea Selatan-Amerika Syarikat yang berakhir Khamis, pemimpin Korea Utara Kim Jong Un memimpin siri latihan tentera yang melibatkan kereta kebal, meriam dan para tentera.

Ketegangan di Semenanjung Korea kekal tinggi berikutan serangan peluru berpandu Korea Utara sejak 2022. Kebanyakan ujian itu melibatkan peluru berpandu berkeupayaan nuklear yang direka untuk menyerang Korea Selatan dan daratan Amerika Syarikat. Tentera Amerika Syarikat dan Korea Selatan telah menanggapi dengan memperluas latihan mereka.

Pakar menyatakan Korea Utara mungkin percaya senjata lebih besar akan meningkatkan daya tawarnya dalam diplomasi masa depan dengan Amerika Syarikat. Mereka menyatakan Korea Utara ingin mendapatkan sekatan yang meluas ditanggalkan sambil mengekalkan senjata nuklearnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.