Korea Utara tembak 2 peluru berpandu balistik ke laut timur ketika pemimpin Kim Jong Un melawat Putin

Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik jarak dekat ke arah lautan timurnya pada hari Rabu, kata jiran-jirannya.

Pelancaran itu berlaku ketika pemimpin Korea Utara Kim Jong Un sedang melakukan lawatan ke Rusia untuk bertemu dengan Presiden Vladimir Putin ketika terdapat kebimbangan antarabangsa mengenai kemungkinan perjanjian senjata yang boleh menyemarakkan usaha perang Moscow di Ukraine.

Turus Bersama Korea Selatan berkata ia mengesan peluru berpandu itu dilancarkan dalam tempoh 10 minit dari kawasan di Sunan, tapak Lapangan Terbang Antarabangsa Pyongyang, dan senjata itu terbang merentas negara ke arah lautan timur negara itu. Ia tidak mengatakan dengan serta-merta sejauh mana senjata itu terbang.

Penjaga Pantai Jepun, merujuk kepada Kementerian Pertahanan Tokyo, berkata peluru berpandu itu mungkin telah mendarat tetapi masih mendesak kapal-kapal di sekitar pantai Jepun untuk berwaspada terhadap objek yang jatuh.

Kim telah menggunakan gangguan antarabangsa yang disebabkan oleh perang Rusia di Ukraine untuk mempercepatkan pembangunan senjata Korea Utara, satu proses yang telah merangkumi lebih daripada 100 pelancaran peluru berpandu sejak awal tahun 2022.

Menurut pegawai Amerika Syarikat, Putin boleh menggunakan pertemuannya dengan Kim untuk mendapatkan lebih banyak bekalan artileri Korea Utara dan amunisi lain untuk mengisi semula rizab yang semakin berkurangan dan memanjangkan serangan di Ukraine.