Korea Utara mendakwa telah menguji drone bawah air berupaya nuklear mampu memusnahkan kapal tentera laut dan pelabuhan

(SeaPRwire) –   Korea Utara mendakwa telah menguji kenderaan serangan bawah air berupaya nuklear yang direka untuk memusnahkan kapal-kapal tentera laut dan pelabuhan, katanya pada hari Jumaat.

Tentera Korea Utara berkata ia telah menjalankan ujian itu di perairan timur negara itu sebagai tindak balas kepada latihan bersama oleh Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun yang berakhir pada hari Rabu. Kenderaan bawah air itu tergolong dalam pelbagai sistem senjata yang diteruskan ujian dan pembangunannya oleh pemimpin Korea Utara Kim Jong Un ketika beliau memperluas arsenal senjata berupaya nuklear.

“Kedudukan menentang bawah air berupaya nuklear tentera kami semakin diperkemaskan dan pelbagai tindakan bertindak balas maritim dan bawah air akan terus menghalang operasi tentera laut musuh seperti tentera laut Amerika Syarikat dan sekutunya,” kata kementerian pertahanan Korea Utara dalam kenyataan.

Ia menambah: “Kami sangat mengutuk Amerika Syarikat dan pengikutnya kerana tindakan ceroboh mereka yang secara serius mengancam keselamatan Korea Utara sejak awal tahun dan memberi amaran keras akan akibat maut yang akan ditanggung mereka.”

Korea Utara tidak menyatakan bila ujian itu dijalankan. Negara itu pertama kali menguji kenderaan itu tahun lepas.

Ketegangan di Semenanjung Korea meningkat ke tahap tertinggi dalam tahun-tahun, dengan ujian kenderaan bawah air itu berlaku beberapa hari selepas pemimpin Korea Utara mengisytiharkan beliau akan membatalkan idea penyatuan aman dengan Korea Selatan.

Beliau juga berkata negaranya akan menulis semula perlembagaannya untuk mendefinisikan Korea Selatan sebagai musuh asing paling bermusuhan.

Korea Utara melancarkan ujian peluru berpandu balistik pertamanya pada tahun 2024 pada hari Ahad. Ia digambarkan sebagai peluru berpandu jarak sederhana berasaskan bahan pepejal berupaya hipersonik yang berkemungkinan mampu menyerang pangkalan tentera Amerika Syarikat di Guam dan Jepun.

Kementerian Pertahanan Korea Selatan telah menafikan keupayaan kenderaan bawah air itu dan mengutuk ujian-ujian terbaru Korea Utara sebagai pelanggaran resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Korea Selatan berkata cita-cita nuklear Kim merupakan ancaman kepada “keamanan di Semenanjung Korea dan dunia.” Ia juga berkata tentera Amerika Syarikat dan Korea Selatan akan kekal tegas terhadap kemungkinan provokasi Korea Utara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.