Korea Utara membekalkan 7,000 bekas peluru ke Rusia, kata ketua pertahanan Korea Selatan

(SeaPRwire) –   telah menghantar kira-kira 7,000 kontena yang penuh dengan bekalan tentera dan peralatan tentera yang lain ke Rusia sejak tahun lepas untuk membantu menyokong perangnya di Ukraine, kata Menteri Pertahanan Korea Selatan pada Isnin.

Shin Won-sik berkongsi penilaian itu dalam sidang akhbar beberapa jam selepas tentera darat dan tentera laut Korea Selatan dan Jepun mengatakan Korea Utara melancarkan beberapa peluru berpandu balistik jarak pendek ke dalam perairan timurnya, menambah kepada siri pameran senjata menjelang ketegangan meningkat dengan musuh-musuhnya.

Sejak awal 2022, Korea Utara telah menggunakan serangan Rusia sebagai pengalih tumpuan untuk meningkatkan ujian senjatanya dan juga bersekutu dengan Moscow mengenai konflik itu, ketika pemimpin Kim Jong Un cuba memecahkan kepungan diplomatik dan menyertai barisan bersatu menentang Amerika Syarikat.

Pegawai Amerika Syarikat dan Korea Selatan menuduh Korea Utara menyediakan Rusia dengan peluru meriam, peluru berpandu dan peralatan lain pada bulan-bulan kebelakangan ini untuk membantu menggalakkan perangnya di Ukraine, dengan mengatakan bahawa pemindahan senjata sedemikian dipercepatkan selepas pertemuan jarang-jarang antara Kim dan Presiden Rusia Vladimir Putin pada September.

Korea Utara sebagai balasan mungkin menerima bantuan makanan dan ekonomi yang sangat diperlukan dan bantuan tentera bertujuan meningkatkan pasukan Kim, menurut pegawai Korea Selatan dan pakar swasta. Kedua-dua Moscow dan Pyongyang menafikan kewujudan perjanjian senjata antara negara-negara itu.

Semasa sidang akhbar di Seoul, Shin berkata tentera Korea Selatan percaya Korea Utara, selepas awalnya bergantung kepada kapal, kini semakin menggunakan rangkaian relnya untuk menghantar bekalan senjata ke Rusia melalui sempadan darat mereka.

Sebagai balasan menghantar mungkin beberapa juta butiran meriam dan bekalan lain, Korea Utara telah menerima lebih 9,000 kontena Rusia yang dipercayai penuh dengan bantuan, kata Shin. Dia menimbulkan keraguan bahawa Rusia mungkin menyediakan Korea Utara dengan bahan api, mungkin menentang sekatan Majlis Keselamatan PBB yang mengehadkan import minyak dan produk petroleum negara itu secara ketat.

Walaupun kekurangan bahan api mungkin memaksa Korea Utara mengurangkan latihan musim sejuk tentera mereka pada tahun-tahun kebelakangan ini, tentera Korea Selatan menilai bahawa Korea Utara meluaskan latihan sedemikian pada Januari dan Februari, kata Shin.

Pelancaran peluru berpandu terbaru Korea Utara datang beberapa hari selepas berakhirnya latihan tentera gabungan Korea Selatan dan Amerika Syarikat terbaru yang ditafsirkan Pyongyang sebagai latihan serangan.

Shin berkata Korea Utara mungkin meningkatkan aktiviti ujiannya sebelum pilihan raya parlimen Korea Selatan pada 10 April, yang membentuk keyakinan Presiden kanan Yoon Suk Yeol, yang mengambil garis keras daripada pendahulunya mengenai ambisi dan ancaman nuklear Korea Utara.

Musuh antara Korea yang terpisah oleh perang telah menjadi lebih buruk baru-baru ini, dengan kedua-dua negara mengambil langkah untuk melanggar perjanjian tentera bersama 2018 mengenai pengurangan ketegangan sempadan. Kim bersumpah pada Januari untuk meninggalkan matlamat jangka panjang Korea Utara untuk rekonsiliasi dan menulis semula perlembagaannya untuk mengisytiharkan Selatan sebagai musuh paling bermusuhan.

Walaupun kebanyakan ujian peluru berpandu Korea Utara baru-baru ini kelihatan selari dengan matlamatnya untuk meningkatkan pasukan garis hadapan dengan sistem senjata baharu, tentera darat dan tentera laut Korea Selatan dan Amerika Syarikat juga menilai sama ada beberapa ujian Korea Utara bertujuan mengesahkan prestasi senjata yang dimaksudkannya untuk menghantar , kata Shin.

Media negara Korea Utara mengatakan Isnin bahawa Kim menghantar mesej ucapan tahniah kepada Putin atas pemilihannya semula sebagai presiden Rusia. Pada Sabtu, adik perempuan Kim mengeluarkan kenyataan melalui media negara mengatakan bahawa abangnya telah menggunakan limousin mewah Rusia yang baru-baru ini hadiahkan oleh Putin dan memuji “fungsi khas” kereta itu, dalam usaha lain untuk meningkatkan profil hubungan bilateral negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.