Korea Utara melepaskan beberapa peluru berpandu selepas berakhirnya latihan tentera bersama AS-Korea Selatan

Korea Utara melancarkan beberapa peluru berpandu Sabtu berikutan tamatnya latihan ketenteraan bersama AS-Korea Selatan.

Kerajaan pengasingan itu melepaskan siri peluru berpandu pengebom pada pukul 4:00 pagi pada hari Sabtu — waktu tempatan — menurut Ketua Turus Bersama Korea Selatan.

“Sambil memperkukuh pemantauan dan kewaspadaan kami, tentera kami mengekalkan kesiapsiagaan penuh dalam kerjasama rapat dengan Amerika Syarikat,” kata JCS dalam pesanan teks kepada akhbar, menurut Agensi Berita Yonhap.

TRUMP KATA AS MENGELAKKAN ‘HOLOKAUST NUKLEAR’ APABILA MEMBUAT ‘PERJANJIAN DENGAN KOREA UTARA’

Latihan Perisai Kebebasan Ulchi (UFS) — usaha sama antara tentera AS dan Korea Selatan — ditamatkan pada Khamis.

Latihan itu menjadi sumber kerengsaan yang besar bagi pemimpin agung Korea Utara Kim Jong Un dan rejim negara itu, mencetuskan siri reaksi sebagai balasan.

Pada malam Rabu, tentera Korea Utara melepaskan dua peluru berpandu balistik taktikal dari ibu kota Pyongyang untuk berlatih “serangan bumi hangus” ke atas pusat perintah utama Korea Selatan dan lapangan terbang operasi udara, menurut Korean Central News Agency rasmi.

KOREA UTARA, PERJANJIAN SENJATA RUSIA ‘AKTIF MEMAJU’ KATA MAJLIS KESELAMATAN NEGARA

Tentera Utara berkata ia memerhatikan peluru berpandu itu meletup pada ketinggian yang ditetapkan, mencadangkan serangan simulasi mereka termasuk letupan hulu ledak palsu nuklear. Senjata atom, seperti yang digunakan semasa Perang Dunia II di Jepun, biasanya diledakkan di atas Bumi, dan bukannya terus mengenainya, untuk meningkatkan potensi memusnahkannya.

Menurut KCNA, Kim Jong Un melawat pos tentera di mana tentera beliau telah mengadakan latihan tempat perintah sebagai tindak balas terhadap latihan tentera Korea Selatan-AS. Saluran itu melaporkan Korea Utara berlatih “menduduki seluruh wilayah separuh selatan” Semenanjung Korea.

Tentera Korea Utara gagal dalam percubaan kedua untuk menghantar satelit ke orbit minggu lalu, dengan roketnya gagal pada peringkat ketiga penerbangan. Pentadbiran Pembangunan Aeroangkasa Kebangsaan Korea Utara berkata ia akan cuba melancarkan satelit perisik sekali lagi pada bulan Oktober.

Negara itu juga semakin bersekutu dengan musuh AS seperti China dan Rusia. AS, Jepun, UK dan Korea Selatan mengeluarkan kenyataan pada hari Rabu mengutuk kemungkinan perjanjian senjata antara Rusia dan DPRK.

Lawrence Richard dan Liz Friden Digital menyumbang kepada laporan ini.