Korea Utara melancarkan peluru berpandu krus berbilang dalam ujian ketiga dalam masa seminggu, kata Korea Selatan

(SeaPRwire) –   Korea Utara melancarkan peluru berpandu krus berbilang ke dalam perairan wilayahnya pada Selasa, menurut tentera Selatan Korea.

Peluru berpandu tersebut dikesan sekitar pukul 7 pagi, Ketua Turus Gabungan Korea Selatan berkata, dengan menambah bahawa tentera Korea Selatan dan Amerika Syarikat sedang menganalisis pelancaran tersebut.

Tiada butiran diberikan serta-merta mengenai berapa banyak peluru berpandu dilancarkan, berapa jauh mereka terbang atau sama ada mereka dilancarkan darat atau laut.

Pelancaran itu mengikuti ujian pada 24 Januari dan 28 Januari untuk peluru berpandu krus Pulhwasal-3-31 yang Korea Utara kata direka untuk dilancarkan dari kapal selam.

Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) sebelum ini berkata kedua-dua peluru berpandu terbang selama lebih dua jam – 7,421 saat dan 7,445 saat – sebelum mengenai sasaran pulau tidak dinyatakan.

Selepas pelancaran peluru berpandu krus pada 24 Januari, media negara itu berkata peluru berpandu itu akhirnya boleh membawa senjata nuklear.

Ketegangan di rantau ini meningkat dalam beberapa bulan terakhir ketika Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un terus mempercepatkan pembangunan senjata dan ancaman provokatifnya kepada Amerika Syarikat dan sekutu Asia. Sebagai tindak balas, Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun terus mengadakan latihan bersama yang dikecam oleh Kim.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Korea Utara telah menguji beberapa jenis senjata, termasuk sistem peluru berpandu balistik yang sedang dibangunkan dan kapal selam tidak berpemandu.

’ Greg Wehner dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.