Korea Utara melancarkan peluru berpandu balistik ke laut, menyalahkan AS kerana mengganggu kawasan

(SeaPRwire) –   Korea Utara melancarkan peluru berpandu balistik jarak pendek ke laut pada Ahad, menurut, kerana Pyongyang menyalahkan AS meningkatkan ketegangan tentera di Semenanjung Korea.

Peluru berpandu itu dilancarkan dari pantai timur Korea Utara berhampiran dan terbang 354 batu (570 kilometer) sebelum mendarat di laut,

Pengawal Pantai Jepun berkata peluru berpandu itu jatuh kurang daripada 20 minit selepas pelancarannya, Reuters melaporkan.

Korea Selatan mengkritik pelancaran itu sebagai “pelanggaran jelas” resolusi Majlis Keselamatan PBB yang telah melarang Korea Utara menggunakan teknologi balistik.

Kementerian Pertahanan Korea Utara mengeluarkan kenyataan sejurus selepas pelancaran tetapi tidak menyebut peluru berpandu balistik.

Sebaliknya, kementerian itu mengkritik AS atas apa yang dipanggil “ancaman tentera yang ceroboh” yang mengganggu kawasan itu, merujuk kepada termasuk pesawat pengebom strategik dan kapal selam bertenaga nuklear, ke Korea Selatan.

“Angkatan bersenjata DPRK akan sepenuhnya memutihkan usaha AS dan kuasa bonekanya untuk menyulut perang nuklear dan dengan itu memastikan keamanan dan keselamatan di kawasan ini secara boleh dipercayai,” kata seorang jurucakap kementerian itu dalam kenyataan yang diperoleh Reuters.

Pyongyang juga mengutuk langkah Washington dan Seoul memasukkan senario operasi nuklear ke dalam latihan bersama mereka, menggambarkannya sebagai ancaman terbuka untuk menggunakan senjata nuklear terhadap Utara dan berjanji untuk menyiapkan “tindak balas pertahanan depan tidak dikenalpasti”.

Utara telah menguji lebih 100 peluru berpandu sejak permulaan 2022 apabila pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menggunakan penyelewengan disebabkan oleh pencerobohan penuh Rusia ke Ukraine untuk mempercepatkan pengembangan program senjata nuklear tenteraannya, yang dilihatnya sebagai jaminan terkuatnya untuk terus hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.