Korea Utara melancarkan beberapa peluru berpandu kruise ke dalam laut selepas memusnahkan simbol keamanan, kata Korea Selatan

(SeaPRwire) –   Korea Utara melancarkan beberapa peluru berpandu kruis ke dalam perairan berhampiran tentera Selatan Korea berkata pada Rabu.

Tentera Amerika Syarikat dan Selatan Korea sedang menganalisis pelancaran itu, mengikut Markas Gabungan Selatan Korea. Ia belum jelas berapa banyak peluru berpandu yang dilancarkan. Butir-butir penerbangan juga tidak diberikan.

“Tentera kami telah meningkatkan pengawasan dan kewaspadaan dan sedang berkoordinasi dengan ketat dengan tentera AS sambil memantau tanda-tanda dan aktiviti lanjut dari Korea Utara,” kata Markas Gabungan dalam kenyataan.

Pelancaran itu merupakan acara pelancaran kedua yang diketahui oleh Korea Utara tahun ini berikutan ujian peluru berpandu jarak sederhana berbahan api pepejal pertama negara itu pada 1 Januari, yang Korea Utara mendakwa mampu menargetkan pangkalan tentera Amerika Syarikat di Jepun dan Guam.

Peluru berpandu kruis tergolong dalam pelbagai senjata yang Korea Utara diktator Kim Jong-un terus uji sebagai ancaman provokatif ke arah Amerika Syarikat dan sekutunya, termasuk Korea Selatan dan Jepun.

Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun juga sedang memperluas pertahanan mereka berikutan ujian peluru berpandu Korea Utara.

Ketegangan di Semenanjung Korea yang sudah bergolak meningkat dalam beberapa bulan terakhir dengan ujian-ujian dan tindakan-tindakan Korea Utara yang jelas menunjukkan perubahan dasar.

Kim mengisytiharkan Korea Utara tidak lagi mengejar matlamat jangka panjang untuk penyatuan aman dengan Korea Selatan dan pergi sejauh menulis semula perlembagaan Korea Utara untuk mengenal pasti Korea Selatan sebagai musuh dan lawan asing yang paling bermusuhan.

Pada Selasa, perisikan Selatan menganalisis imej satelit komersial yang kelihatan mencadangkan Korea Utara merobohkan lengkungan yang mewakili rekonsiliasi dengan Korea Selatan. Lengkungan simbolik itu berketinggian kira-kira 100 kaki di ibu negaranya Pyongyang di atas lebuh raya ke bandar Kaesong berhampiran sempadan dengan Korea Selatan.

Minggu lepas, Kim menggambarkan Monumen Tiga Piagam untuk Penyatuan Kebangsaan, yang juga dikenali sebagai Lengkungan Penyatuan, sebagai “mata sawan” dan memanggil untuk penyingkirannya.

mendakwa peluru berpandu kruis jarak jauhnya mampu membawa senjata nuklear dan mampu menjangkau jarak sehingga 2,000 kilometer (1,242 batu).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.