Korea Selatan tunjukkan kekuatan tentera dengan perarakan, keluarkan amaran serius tentang usaha nuklear Korea Utara

Korea Selatan telah berikrar untuk segera membalas sebarang provokasi potensi oleh Korea Utara, ketika ribuan tentera berkumpul di ibu kota Korea Selatan Seoul pada hari Selasa untuk perarakan Hari Angkatan Tentera.

“Berdasarkan keupayaan tempur yang bersedia dan posisi kesiapsiagaan yang kukuh, tentera kami akan segera membalas sebarang provokasi Korea Utara,” kata Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol dalam majlis memperingati Hari Angkatan Tentera ke-75 negara itu.

Beliau menambah: “Jika Korea Utara menggunakan senjata nuklear, rejimnya akan berakhir dengan tindak balas yang menghancurkan.”

Persembahan kekuatan, perarakan tentera negara ini yang pertama dalam 10 tahun, datang ketika Korea Utara dan Rusia baru-baru ini mengukuhkan hubungan mereka ketika Korea Utara mencari arsenal nuklear dan Moscow mencari bekalan senjata konvensional yang keletihan akibat perangnya dengan Ukraine.

Yoon berkata Seoul berusaha untuk membina “tentera yang kuat yang menanamkan ketakutan dalam musuh.”

Perarakan tentera Selasa menampilkan kira-kira 4,600 tentera Korea Selatan, ditemani lebih 300 tentera tempur AS, berarak melalui jalan-jalan Seoul. Mereka dikelilingi oleh kereta kebal, peluru berpandu dan senjata lain dalam persembahan kesiapsiagaan dan kesediaan tentera.

Korea Selatan terakhir mengadakan perarakan tentera besar pada 2013.

Awal bulan ini, pemimpin Korea Utara Kim Jong Un melakukan perjalanan ke Rusia untuk bertemu dengan Presiden Vladimir Putin dan pemimpin tentera. Dia juga melawat tapak tentera penting.

Pyongyang dilaporkan mencari teknologi Rusia untuk membantu pembangunan satelit mata-mata, kapal selam bertenaga nuklear dan peluru berpandu jarak jauh balistik.

Pakar telah berkata senjata sedemikian akan menimbulkan ancaman keselamatan utama kepada Korea Selatan yang berjiran serta seluruh dunia, termasuk AS.

Yoon tidak menyebut hubungan Korea Utara-Rusia dalam ucapannya Selasa.

Bagaimanapun, dalam ucapan kepada Perhimpunan Agung PBB minggu lalu, beliau berkata Korea Selatan “tidak akan duduk diam” jika Korea Utara dan Rusia bersetuju dengan perjanjian senjata sedemikian yang melanggar resolusi Majlis Keselamatan PBB yang mengharamkan semua perdagangan senjata dengan Korea Utara.

Pegawai AS juga berkata bahawa Korea Utara dan Rusia akan berhadapan dengan akibat jika mereka meneruskan mewujudkan perjanjian itu.