Korea Selatan menyatakan kebimbangan kepada China kerana menghantar pulang pelarian Korea Utara

Korea Selatan pada hari Jumaat berkata ia telah menyuarakan kebimbangan kepada China selepas menilai bahawa ia baru-baru ini mengembalikan sejumlah besar rakyat Korea Utara, termasuk pelarian, kembali ke tanah air mereka.

Koo Byoungsam, jurucakap Kementerian Penyatuan Korea Selatan, yang mengendalikan hal ehwal antara Korea, berkata Seoul tidak mempunyai maklumat mengenai bilangan tepat rakyat Korea Utara yang dipulangkan dari timur laut China atau berapa banyak daripada mereka adalah “pelarian, pesakit perubatan atau penjenayah.”

Komen beliau menyusul beberapa laporan media berdasarkan sumber aktivis yang mendakwa China baru-baru ini mengembalikan ratusan pelarian ke Korea Utara di mana mereka akan menghadapi risiko penganiayaan dan layanan keras.

“Ia kelihatan benar bahawa sejumlah besar rakyat Korea Utara telah dipulangkan ke Korea Utara dari tiga wilayah timur laut China,” kata Koo. “(Kerajaan kami) berpendirian bahawa tidak sepatutnya ada keadaan di mana rakyat Korea Utara yang tinggal di luar negara akan dipulangkan secara paksa ke tanah air mereka tanpa kehendak mereka.”

Koo berkata Seoul “dengan tegas mengemukakan isu itu kepada pihak China” tetapi tidak menyatakan bagaimana ia menyampaikan kebimbangannya.

Aktivis hak asasi manusia telah memberi amaran bahawa pemulangan semula rakyat Korea Utara oleh China boleh meningkat kerana Korea Utara perlahan-lahan membuka sempadan selepas penutupan COVID-19 yang berpanjangan. Sesetengah kumpulan aktivis percaya bahawa bilangan rakyat Korea Utara yang ditahan sebagai “pendatang haram” di China boleh melebihi 2,000.

Apabila ditanya mengenai dakwaan pemulangan semula rakyat Korea Utara pada Khamis, jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin tidak mengesahkan laporan itu tetapi berkata Beijing telah “dengan sewajarnya” mengendalikan rakyat Korea Utara yang secara haram memasuki negara itu berdasarkan “undang-undang dalam negeri yang relevan, undang-undang antarabangsa dan prinsip kemanusiaan.”

Merujuk kepada akaun aktivis, Human Rights Watch dalam laporan pada Khamis mendakwa bahawa China minggu ini menggunakan beberapa konvoi kenderaan untuk secara paksa mengembalikan lebih daripada 500 orang yang melarikan diri dari Korea Utara. Kumpulan itu berkata kebanyakan mereka yang dipulangkan adalah wanita dan menyatakan kebimbangan bahawa mereka berada dalam “risiko besar” ditahan dalam kem buruh paksa, dan berpotensi menghadapi penyeksaan dan keganasan lain.