Korea Selatan menyatakan ‘kebimbangan dan kesal yang mendalam’ berikutan mesyuarat Putin, Kim Jong Un di Rusia

Kementerian Luar Negeri Korea Selatan menyatakan “kebimbangan dan penyesalan yang mendalam” pada hari Khamis bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin dan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menentang resolusi Majlis Keselamatan PBB semasa pertemuan mereka pada hari Rabu.

“Kami menyatakan kebimbangan dan penyesalan yang mendalam bahawa walaupun menerima amaran berulang kali daripada masyarakat antarabangsa, Korea Utara dan Rusia membincangkan isu-isu kerjasama tentera, termasuk pembangunan satelit, semasa sidang kemuncak mereka,” kata jurucakap Lim Soo-suk, melalui The Associated Press.

Beliau menambah bahawa “sebarang kerjasama sains dan teknologi yang menyumbang kepada pembangunan senjata nuklear dan peluru berpandu, termasuk sistem satelit yang melibatkan teknologi peluru berpandu balistik” secara langsung melanggar resolusi PBB.

Lim menunjukkan bahawa delegasi Kim di Rusia termasuk beberapa orang yang dikenakan sekatan oleh Majlis Keselamatan atas penglibatan mereka dalam aktiviti pembangunan senjata Korea Utara, dan berkata akan ada “kesan negatif yang sangat besar” ke atas hubungan Moscow dengan Seoul jika ia meneruskan perbincangan dengan Pyongyang.

Washington telah memberi amaran bahawa pertemuan antara dua pemimpin itu boleh menghasilkan perjanjian untuk membekalkan Moscow dengan amunisi untuk perangnya di Ukraine dan Korea Utara dengan teknologi senjata canggih, meningkatkan program nuklear Kim.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Putih John Kirby berkata pada hari Rabu bahawa akan ada akibat bagi Korea Utara jika ia membekalkan senjata kepada Rusia.

“Tiada negara di planet ini, tiada sesiapa, harus membantu Encik Putin membunuh rakyat Ukraine yang tidak bersalah,” kata Kirby. Jika negara-negara memutuskan untuk meneruskan perjanjian senjata, AS akan mengambil langkah pengaturan itu dan “menangani dengan sewajarnya,” kata Kirby, sambil menambah bahawa sebarang perjanjian yang meningkatkan keupayaan tentera Korea Utara “pasti akan menjadi kebimbangan yang besar bagi kami.”

Kim Yung-ho, Menteri Penyatuan Seoul yang berkomunikasi dengan Korea Utara, memberi amaran bahawa potensi perjanjian senjata antara dua negara itu hanya akan mendatangkan “tindak balas yang lebih kuat” daripada Korea Selatan, Amerika Syarikat dan Jepun, lapor The AP.

Semasa pertemuan pada hari Rabu di Vostochny Cosmodrome di wilayah Jauh Timur Rusia, Kim bersumpah “sokongan penuh dan tanpa syarat” untuk Putin dalam “perjuangan adil negara terhadap kuasa hegemoni untuk mempertahankan hak kedaulatan, keselamatan dan kepentingannya,” yang seolah-olah merujuk kepada serangan Moscow ke atas Ukraine.

Kim juga menjemput Putin untuk melawat Korea Utara apabila sesuai, menurut Agensi Berita Pusat Korea Utara pada hari Khamis. Dilaporkan Putin menerima jemputan itu dengan “keseronokan dan menegaskan semula kehendaknya untuk terus membawa” persahabatan antara dua negara.

Menurut TV negara Rusia, Kim akan mengadakan lawatan solo ke kilang pesawat di Komsomolsk-on-Amur dan melihat Armada Pasifik Rusia, universiti dan kemudahan lain di Vladivostok semasa lawatannya.

Putin memberitahu wartawan bahawa kedua-dua negara mempunyai “banyak projek menarik” mengenai pengangkutan dan pertanian, dan Moscow memberikan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara, menurut The AP.

Presiden Rusia mengelakkan perbincangan kerjasama tentera, hanya mengatakan bahawa negara itu mematuhi sekatan yang tidak membenarkan senjata diperoleh dari Pyongyang.