Korea Selatan meneliti gaya hidup dan kebiasaan belanja Kim Jong Un

Kementerian Persatuan Selatan Korea sedang menjejak pengimportan barangan mewah ke Korea Utara, mendapati peningkatan kekayaan yang ketara di kalangan elit negara itu.

Dinasti pemerintah Kim dan individu tinggi pangkat lain di Korea Utara telah meningkatkan penggunaan import barangan mewah dan butik.

“Korea Utara kelihatan memperkenalkan barangan mewah bernilai ratusan juta won Korea sehingga berbilion setiap tahun untuk keluarga Kim Jong Un,” kata seorang pegawai kementerian yang tidak mahu dikenali kepada wartawan, mengikut Agensi Berita Yonhap.

Beliau memberitahu media outlet bahawa “isipadu barangan yang diimport mengecil semasa sekatan COVID-19 kerana kawalan sempadan tetapi telah pulih semula sejak separuh kedua tahun lepas.”

Pemimpin agung Kim Jong Un dan keluarganya – kadang-kadang dirujuk sebagai garis darah Gunung Paektu – pernah didokumenkan dahulu memakai barangan berharga tinggi seperti jam tangan Swiss.

Korea Utara bermula sebagai negara komunis di bawah perlindungan dan bimbingan Kesatuan Soviet berikutan tamatnya Perang Dunia Kedua.

Sejak penubuhannya, ideologi komunis Korea Utara telah bermutasi menjadi falsafah yang dikenali sebagai “juche” yang meletakkan semua kuasa fungsian di tangan “pemimpin agung.”

Garis darah Gunung Paektu dan keluarga satelitnya telah mengumpul kekayaan besar melalui sistem ini, mengekalkan gaya hidup mewah walaupun ketika tempoh kemiskinan dan kelaparan di seluruh negara.

“Kim memberi hadiah kereta mewah kepada pegawai yang beliau kesukaan khas atau mereka yang telah mencapai pencapaian istimewa di medan tentera,” kata pegawai itu, mengikut Agensi Berita Yonhap.

Mereka tambah, “Beliau juga menghulurkan jam tangan Swiss seperti Omega atau peranti elektronik terkini di acara memperingati ulang tahun keluarga Kim atau mesyuarat kongres parti.”

Korea Utara pernah dituduh oleh pihak berkuasa antarabangsa atas jualan senjata kepada pasukan penjajah Rusia di Ukraine dan pengganas Hamas di Gaza.

Pasaran hitam ini merupakan peluang pendapatan utama bagi Korea Utara, yang mengalami sekatan perdagangan luar disebabkan sejarah panjang pelanggaran hak asasi manusia.