Korea Selatan lancarkan satelit pengintip ke-2 dalam persaingan intelijen tentera bersama Korea Utara

(SeaPRwire) –   Korea Selatan berjaya melancarkan satelit perisikan tentera keduanya ke orbit, beberapa hari selepas Korea Utara mengesahkan rancangan untuk melancarkan beberapa satelit pemerhatian tahun ini.

Kedua-dua Korea masing-masing melancarkan satelit perisikan pertama mereka pada tahun lalu – Korea Utara pada November dan Korea Selatan pada Disember – di tengah-tengah ketegangan yang meningkat.

Satelit perisikan kedua Korea Selatan dilancarkan dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida pada malam Ahad waktu tempatan, yang mana menjadi pagi Isnin di Seoul.

Kementerian Pertahanan Korea Selatan mengesahkan satelit itu memasuki orbit dan berkomunikasi dengan stesen darat luar negara selepas berpisah dari roket.

“Dengan kejayaan pelancaran satelit perisikan tentera kedua, tentera kami telah memperoleh keupayaan pengawasan bebas tambahan dan semakin memperkukuhkan keupayaan ‘rantai pembunuhan’ kami,” kata jurucakap Kementerian Pertahanan Jeon Ha Gyu kepada wartawan, merujuk kepada keupayaan serangan peluru berpandu pencegahan tentera.

Di bawah kontrak dengan SpaceX, Korea Selatan akan melancarkan lima satelit perisikan menjelang 2025. Pelancaran satelit perisikan pertama Korea Selatan pada 1 Disember dilakukan dari Pangkalan Angkasa Tentera Laut California.

Korea Selatan pada 2022 menjadi negara ke-10 di dunia untuk berjaya melancarkan satelit dengan teknologi sendiri dengan menggunakan roket tempatan untuk meletakkan apa yang dipanggil “satelit pemerhatian prestasi” ke orbit. Tetapi pakar-pakar menyatakan ia lebih ekonomikal untuk menggunakan roket SpaceX untuk melancarkan satelit perisikan dan bahawa Korea Selatan perlu lebih banyak pelancaran untuk memastikan kebolehpercayaan sebuah roket.

Korea Utara juga berminat untuk memperoleh satelit sendiri untuk menangani apa yang dipanggil ancaman ketenteraan yang dikenakan oleh Amerika Syarikat dan Korea Selatan.

Selepas dua kegagalan pelancaran awal tahun 2023, Korea Utara meletakkan satelit perisikan Malligyong-1 ke orbit pada 21 November. Korea Utara kemudian menyatakan satelit itu telah menghantar imej dengan pandangan angkasa ruang dari lokasi penting di Amerika Syarikat dan Korea Selatan, termasuk Rumah Putih dan Pentagon. Tetapi ia belum melepaskan sebarang gambar satelit itu, dan pakar luar meragui sama ada satelit Korea Utara boleh menghantar imej bermakna ketenteraan.

Pada 31 Mac, Pak Kyong Su, naib pengarah umum Pentadbiran Teknologi Angkasa Negara Korea Utara, menyatakan Korea Utara dijangka akan melancarkan beberapa satelit perisikan lagi tahun ini. Semasa persidangan politik utama pada akhir Disember, pemimpin Korea Utara Kim Jong Un bersumpah akan melancarkan tiga satelit perisikan tentera lagi pada 2024.

Menteri Pertahanan Korea Selatan Shin Wonsik berkata pada Isnin bahawa Korea Utara mungkin akan terus dengan pelancaran satelit perisikan keduanya segera untuk menandakan ulang tahun kelahiran pengasas negara Kim Il Sung, datuk kepada Kim Jong Un pada 15 April. Shin berkata masih mungkin bagi Korea Utara untuk melaksanakan pelancaran kemudian disebabkan sebab-sebab teknikal.

PBB mengharamkan Korea Utara daripada melakukan pelancaran satelit, memandang ia sebagai ujian tersembunyi bagi teknologi peluru berpandu jarak jauhnya. Pelancaran satelit Korea Utara pada November meningkatkan ketegangan di Semenanjung Korea, dengan kedua-dua Korea mengambil langkah untuk melanggar persetujuan 2018 mereka untuk mengurangkan ketegangan tentera.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Korea Utara telah terlibat dalam siri ujian peluru berpandu provokatif untuk memodenkan dan memperluaskan persenjataannya, yang menyebabkan Amerika Syarikat dan Korea Selatan mengukuhkan latihan tentera mereka sebagai tindak balas. Pakar-pakar menyatakan Korea Utara mungkin percaya bahawa persenjataan yang diperluaskan akan meningkatkan daya tawarnya dalam diplomasi masa hadapan dengan Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.