Korea Selatan, Jepun menghantar jet pejuang selepas kapal terbang tentera China, Rusia dikesan memasuki zon pertahanan Seoul

(SeaPRwire) –   Korea Selatan dan Jepun menghantar jet pejuang pada Khamis selepas kapal terbang tentera China dan Rusia dikesan memasuki zon pertahanan udara Seoul.

Korea Selatan menghantar jet pejuang selepas dua kapal terbang tentera China dan empat kapal terbang tentera Rusia memasuki zon pertahanan udara negara itu, menurut kenyataan Jawatankuasa Bersama Korea Selatan.

Secara berasingan, Jepun menghantar jet untuk memantau pengebom dan pejuang China dan Rusia yang menjalankan penerbangan bersama pada Khamis, menurut kementerian pertahanannya.

Kapal terbang termasuk H-6, J-16, Y-8 China dan Tu-95, Su-35 Rusia. Mereka dikesan terbang ke arah melalui saluran antara Jepun dan Korea Selatan, kata kementerian Jepun.

Menurut tentera Korea Selatan, kapal terbang itu memasuki Zon Pengenalan Pertahanan Udara Korea Selatan di timur laut negara itu antara pukul 11:53 pagi dan 12:10 tengah hari tempatan dan kemudian meninggalkan kawasan itu.

Kapal terbang itu tidak melanggar ruang udara wilayah Korea Selatan, yang dilindungi undang-undang antarabangsa, kata tentera negara itu. Zon pertahanan berbeza daripada ruang udara wilayah sesebuah negara, yang biasanya bermaksud ruang di atas wilayahnya, menjangkau 12 batu nautika dari pantainya.

Tiada undang-undang antarabangsa yang mengawal zon pertahanan udara, yang merupakan kawasan di mana negara-negara sendiri boleh menghendaki pesawat asing untuk mengambil langkah untuk mengenal pasti diri mereka, menurut Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa, kata Reuters.

Moskow tidak mengiktiraf zon pertahanan udara Korea, dan Beijing juga mempertikaikan bahawa zon itu bukan ruang udara wilayah.

Pelanggaran didakwa berlaku ketika Presiden Rusia Vladimir Putin sedang mengadakan sidang akhbar di negaranya, di mana beliau menghadapi soalan awam mengenai peperangan Moscow di Ukraine.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.