Korban Israel keganasan Hamas berkongsi pengalaman mengerikan, keberanian

JERUSALEM, Israel – Cerita-cerita menakjubkan tentang keselamatan dan keberanian mula muncul di Israel, seminggu selepas serangan kejam teroris Hamas yang mengorbankan lebih 1,300 nyawa dan 120 orang lagi, termasuk warga Amerika Syarikat, hilang, kemungkinan besar ditahan sebagai tebusan di Jalur Gaza.

Dari hutan di mana beribu-ribu orang telah berkumpul untuk festival muzik di kawasan pertanian yang bertebaran di sempadan Israel dengan Gaza, terdapat ratusan, jika tidak beribu-ribu rakyat Israel, yang mula berkongsi cerita menakjubkan bagaimana mereka meloloskan diri dari cengkaman maut tangan kejam dan tidak berperasaan pengganas Palestin.

Noa Ben Artzi, 25, bersama kawan-kawannya di Festival Muzik Nova di Kibbutz Re’im di Selatan Israel pada hari Sabtu apabila beliau mula mendengar letupan roket di atas kepala.

“Saya berada di khemah saya dan fikir ia merupakan letupan kembang api, tetapi apabila saya keluar, saya nampak kekeliruan, beratus-ratus orang berlari ke arah saya, ke lot parking di belakang saya,” katanya kepada Digital pada hari Jumaat. “Kami mula mengumpul barang-barang kami dan menuju ke arah kereta.”

Tetapi kumpulan itu, yang termasuk kawan karib Ben Artzi, Norelle, tidak jauh melepasi kawasan parking, kerana lalu lintas telah berhenti. Meninggalkan kereta mereka, mereka berlari mencari perlindungan di tempat perlindungan bom berhampiran, struktur konkrit kecil dengan satu pintu masuk dan tiada tingkap, yang digunakan untuk perlindungan di kawasan terbuka.

“Pada mulanya, kami berada berhampiran pintu masuk, tetapi kemudian sekitar 25 atau 30 orang berkumpul di ruang kecil ini dan orang di belakang mula terseksa,” kata Ben Artzi. Beliau bersetuju menukar tempat dengan orang lebih jauh di belakang, dan apabila salah seorang kawan mula mengalami serangan panik, Noa mencadangkan mereka duduk di lantai, di mana terdapat udara lebih banyak. Apabila wanita lain juga mula bernafas tersengal-sengal, Noa mencadangkan dia menyertai mereka juga.

“Saya memeluknya dan meminta namanya, dia berkata namanya Michele,” Ben Artzi menceritakan. “Kami duduk seperti itu selama kira-kira 25 minit, dan perkara seterusnya saya dengar adalah orang berkata, ‘Mereka datang, mereka datang.'”

Ben Artzi tidak ingat apa yang berlaku seterusnya hanya bahawa letupan terdengar, dan grenad dilemparkan ke dalam tempat perlindungan. Beliau terjaga untuk mendapati dirinya dikubur di bawah timbunan mayat yang tidak bernyawa.

“Pada masa itu, saya terbaring di belakang dengan tiga atau empat mayat di atas saya. Salah satu mayat, terbaring merentasi perut saya, sangat berat, kepalanya di leher saya,” katanya. “Kepala saya di dada seseorang lagi, dan kemudian saya sedar bahawa ia Michele – dia masih hidup.”

Selama tiga jam seterusnya, dua wanita itu terbaring bersama-sama dalam gelap dengan mayat mati menindih mereka sementara pengganas Hamas terus menembak peluru ke dalam tempat perlindungan, melemparkan grenad, dan bahkan membakar api di luar. Ketika asap mengalir masuk, kawan-kawan baru itu berbisik antara satu sama lain untuk meningkatkan semangat.

Kemudian mereka mendengar suara bahasa Ibrani di luar dan air dituangkan ke atas api. Kilat lampu suluh pegawai polis bersinar di dalam tempat perlindungan, dan Ben Artzi cuba menarik perhatian tetapi terlalu jauh di bawah mayat.

“Pegawai polis terus masuk keluar, kerana tiada udara di sana, dipenuhi asap,” katanya. “Saya cuba menggerakkan mayat, tetapi setiap kali tangan saya masuk ke dalam mereka kerana bahagian mereka telah dibinasakan.”

Akhirnya, pegawai polis menemui Ben Artzi, mengangkat mayat mati dari atasnya, dan menyeretnya keluar.

“Saya tidak dapat berdiri kerana tiada peredaran darah di kaki saya, dan saya tidak dapat bernafas kerana asap,” katanya.

“Saya kemudian mengetahui bahawa Michele telah ditembak di belakang, tetapi kami tidak sedar ketika kami berada di sana. Syukur kepada Tuhan, dia masih hidup,” kata Artzi. “Ini merupakan mukjizat sebenar.”

Beliau dimaklumkan pada hari Jumaat lewat bahawa kawan karibnya, Norelle, telah ditemui di kalangan yang mati.

Apabila Yonatan Ben Reim mendengar sistem pertahanan udara Iron Dome Israel meletup berhampiran rumahnya pada hari Sabtu pagi, beliau fikir sesuatu tidak kedengaran betul.

“Ia menembak seperti mesingan, kerana terdapat begitu banyak roket,” kata Ben Reim, bekas pegawai polis yang tinggal di komuniti Prigan berhampiran sempadan Gaza, berkata. “Saya berkata kepada anak saya, Yuval, ‘Dengar, jika mereka menembak seperti ini ke langit, maka mereka tidak mahu kita melihat ke bumi.’

Beberapa minit kemudian, Ben Reim mendengar bunyi tembakan, dan sesuatu tidak terasa betul. “Saya berkata kepada Yuval, ‘Dengar apa yang kita dengar bukanlah senjata Israel, ia senjata Arab,'” katanya menceritakan kepada Digital. “Saya berkata kepada Yuval untuk mengumpul semua orang ke tempat perlindungan bom, dan saya menunggu di bilik tamu.”

Tidak lama kemudian, Ben Reim mendengar orang luar bercakap dalam bahasa Arab. Menyasarkan pistolnya ke arah mereka, beliau mula menembak. Kemudian, katanya, “Semua neraka meletus… ia seperti filem Hollywood.”

“Terdapat lapan pengganas di luar, dan saya hanya berlari ke tempat perlindungan dan menutup pintu sebaik sahaja mereka memasuki rumah saya,” katanya. “Mereka memanggil dalam bahasa Arab, ‘Angkat tangan, ini polis.'”

Ben Reim menceritakan bagaimana pengganas bergerak dari bilik ke bilik, melempar grenad dan menembak dengan senapang AK47. Beliau menyerahkan Yuval, 22, pistol lain dan memberitahu dia berdiri berhampiran tingkap sementara dia mengawal pintu.

“Kami tidak dapat menutupnya dengan sempurna, dan mereka mula menembak kami melalui tingkap. Kami menembak balik ke arah mereka dengan 150 das dan kemudian mula berdoa,” katanya.

Keluarga itu, Ben Reim, Yuval, isterinya, dua anak lelaki yang lain, dan seorang anak perempuan kecil kekal di dalam tempat perlindungan selama lebih dua jam sementara pengganas menyusuri rumah jiran mencuba meyakinkan penduduk untuk menunjukkan diri, mengancam untuk membakar rumah dan menembak melalui tingkap.

“Saya berkata kepada keluarga saya bahawa kami tidak akan menyerah kalah, ia lebih baik mati daripada menjadi tawanan di Gaza,” kata Ben Reim, yang akhirnya berjaya menghubungi pasukan keselamatan awam tempatan, yang tiba dan menghadapi pengganas, menumpaskan mereka. Dua ahli pasukan awam itu terbunuh dalam pertempuran senjata api.

Ben Reim berkata bahawa dia bertindak seperti robot sepanjang kejadian itu, manakala baki keluarganya dengan tenang mengikuti arahan beliau.

“Kami semua bercakap dengan bisikan dan sangat tenang, walaupun kami tidak fikir kami akan keluar hidup,” katanya.

Yonit Kedar, 42, berkata bahawa dia masih dalam keadaan syok bahawa dia berjaya terselamat daripada serangan di Festival Nova.

“Saya tidak menyedari bahawa kami telah meloloskan diri daripada pembunuhan beramai-ramai sehingga lewat petang itu,” katanya kepada Digital. “Walaupun ketika saya dalam kereta memandu dan melihat orang berlari melalui padang, saya tidak sedar bahawa kami berlari untuk nyawa kami.”

Lokasi beratus-ratus peserta parti, sesetengah berlari telanjang kaki, adalah sesuatu yang akan kekal bersama beliau untuk masa yang lama, kata Kedar. “Datuk saya adalah seorang mangsa Holocaust, jadi ia benar-benar mengganggu, tetapi saya gembira bahawa saya tidak melihat apa-apa yang lebih teruk daripada itu.”

Sebenarnya, cerita Kedar agak luar biasa. Ibu dua anak berusia 42 tahun itu berkata dia tidak menyedari pengganas telah menyusup ke Israel, walaupun dia dan kawan-kawannya melarikan diri dari parti ketika roket terbang di atas kepala.

“Cerita saya agak tenang dan teratur,” katanya. “Saya mempunyai dua anak kecil, dan saya tidak dapat membayangkan saya tidak dapat pulang. Ini tidak terlintas dalam fikiran saya.”

Kedar menggambarkan bagaimana dia dan kawan-kawannya, juga ibu kepada anak-anak kecil, merupakan yang pertama mengemas barang dan meninggalkan festival, tetapi selepas terperangkap dalam barisan kereta, mereka melompat keluar dan bersembunyi di bawah jambatan sementara letupan roket terus berterusan.

“Kami tidak nampak atau dengar bunyi tembakan. Kami yakin bahawa bahaya hanya datang dari langit,” ceritanya. “Kami tidak tahu bahawa kesesakan lalu lintas disebabkan oleh kerana terdapat pengganas membunuh orang mati dalam kereta mereka.”

Semasa kumpulan Kedar bersembunyi di bawah jambatan, pengganas tidak sengaja melepasi mereka. Apabila dia dan kawan-kawannya berlari kembali ke kereta, di mana mereka disuruh memandu ke timur, melalui padang berhampiran.

“Kereta saya bukan jeep atau pun 4×4. Ia tidak direka untuk melintasi padang, tetapi saya terus memandu, memandu, memandu dan mengekalkan kepala ke hadapan,” katanya.

Ia adalah ketika itu dia mula mendengar bunyi tembakan.

“Kami dikelilingi oleh orang berjalan kaki, dan kami memberitahu mereka naik ke dalam kereta,” katanya, menggambarkan bagaimana kumpulan lelaki berusia 20 tahun melompat masuk. “Mereka menafuk dan menjerit. Ramai orang berada di bawah pengaruh dadah atau psikedelik, dan ia hanya mengerikan mendengar mereka menangis.”

Pada satu ketika, Kedar berkata, beliau memandu dengan pintu terbuka dan orang berada di dalam dan luar kereta…