Konvensyen Islam yang menampilkan pemimpin Hamas mengatakan perang akan berakhir jika Pakistan bersenjata nuklear mengancam Israel

(SeaPRwire) –   Pemimpin Hamas dan ulama Islam bertemu di ibu negara Pakistan minggu lepas dan mendakwa peperangan di Gaza akan berakhir jika Pakistan, sebuah negara bersenjata nuklear, mengancam Israel.

Komentar mereka dilaporkan meluas di akhbar Pakistan dan dipetik oleh Middle East Media Research Institute (MEMRI), yang bertujuan untuk menghubungkan “jurang bahasa” yang wujud antara Barat dan “umat Islam”.

Konvensyen itu, bertajuk “Kesucian Masjid Al-Aqsa dan tanggungjawab Umat Islam” dianjurkan oleh “Pakistan Ummah Unity Assembly, rangkaian pertubuhan agama Islam, .

Salah seorang penceramah utama, Ismail Haniyeh, dilaporkan meminta Pakistan bersenjata nuklear memainkan peranan lebih agresif dalam konflik Israel-Hamas.

“Pakistan adalah negara kuat. Jika Pakistan mengancam Israel, maka peperangan boleh berakhir,” kata Haniyeh. “Kami mempunyai banyak harapan daripada Pakistan. Pakistan boleh memaksa Israel berundur.”

Beliau menganggap Yahudi sebagai “ancaman terbesar di dunia.”

“Dalam peperangan ini, 20,000 kanak-kanak, wanita dan lelaki kami telah syahid,” katanya. “Pada masa ini kami sedang memusnahkan senjata paling moden Israel. Kami berharap kami akan berjaya.”

Konvensyen itu turut dihadiri oleh pemimpin Hamas Naji Zuhair, yang telah berada di Pakistan minggu-minggu kebelakangan ini. Peserta konvensyen mengiktiraf pejuang Hamas sebagai “kuasa politik” yang melancarkan “jihad pertahanan.”

Konvensyen itu berlangsung hanya lebih daripada dua bulan selepas pengganas Hamas menyerbu selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang yang kebanyakannya orang awam dan menawan puluhan tebusan.

Serangan Israel telah membunuh lebih daripada 18,700 orang Palestin mengikut Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir, yang tidak membezakan antara pejuang dan orang awam. Israel mempersoalkan angka-angka ini.

Hamas melepaskan lebih 100 daripada 240 tebusan yang ditawan pada 7 Oktober sebagai pertukaran pembebasan puluhan tahanan Palestin semasa gencatan senjata singkat pada November. Hampir kesemua yang dibebaskan pada kedua-dua belah pihak ialah wanita dan kanak-kanak.

Hamas menyatakan tiada lagi tebusan akan dibebaskan sehingga peperangan berakhir dan sebagai pertukaran, ia akan menuntut pembebasan bilangan besar tahanan Palestin, termasuk militan berprofil tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.