Kontroversi yang semakin meningkat mengenai jeti Gaza Biden menimbulkan kebimbangan mengenai kos dan keselamatan

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Kos peningkatan terus meningkat bagi jeti terapung di luar pantai Gaza yang tertekan – didakwa bertujuan membolehkan penghantaran bantuan kemanusiaan mencapai penduduk awam yang terperangkap di bahagian tengah dan utara enklaf Palestin – telah menimbulkan kontroversi selepas mendedahkan minggu ini bahawa projek itu akan menelan belanja AS sebanyak lebih $320 juta.

Pada Selasa, memuat naik gambar di X mengenai jeti sedang dibina oleh askar AS di Laut Mediterranean, menyatakan bahawa platform logam besar itu “akan menyokong USAID dan rakan-rakan kemanusiaan yang lain yang akan menerima dan menghantar bantuan kemanusiaan kepada rakyat Gaza.”

Walau bagaimanapun, sesetengah pihak mempersoalkan keberkesanan JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore) selepas Pentagon mendedahkan pada Isnin bahawa anggaran kos akan hampir menggandakan anggaran asal $180 juta. Ia juga menyatakan projek itu hanya akan digunakan sementara, selama tempoh tiga bulan.

Dalam satu surat, Sen. Roger Wicker, R-Miss., menggelar projek itu “direka semula dengan buruk,” menulis bahawa “kos tidak hanya meningkat. Ia meledak.”

“Usaha berbahaya ini dengan faedah sederhana akan kini menelan belanja pembayar cukai Amerika sekurang-kurangnya $320 juta untuk mengendalikan jeti itu selama 90 hari sahaja,” beliau menulis. “Berapakah pembayar cukai akan bertanggungjawab selepas – atau jika – jeti akhirnya dibina? Untuk setiap hari misi ini berterusan, tanda kos semakin meningkat dan begitu juga tahap risiko bagi 1,000 askar yang dikerahkan dalam julat roket Hamas.”

“Semasa Ucapan Negara Kesatuan, Presiden Biden mengumumkan bahawa beliau telah mengarahkan tentera AS untuk mengambil tindakan kecemasan untuk menubuhkan laluan maritim dan jeti sementara di Gaza, bekerjasama dengan negara dan rakan yang berfikiran sama, untuk membolehkan bantuan mengalir terus ke Gaza melalui laut, sebagai sebahagian daripada usaha berterusan untuk meningkatkan bantuan AS masuk ke Gaza melalui darat, udara dan laut,” kata seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan kepada Digital.

“Jeti sementara ini akan membawa banyak bantuan yang diperlukan ke Gaza, tetapi saya mahu jelas: kerja ini adalah tambahan kepada usaha kami yang lain, berterusan untuk terus mengekalkan dan memperluaskan bantuan masuk melalui darat,” kata jurucakap itu.

Menurut laporan, bantuan akan tiba di jeti dalam kapal komersial yang berlayar dari Cyprus. Dari situ, palet akan dimuatkan ke atas trak, yang kemudian akan mengangkut mereka ke bot kecil yang akan mengangkut mereka ke jambatan terapung dua lorong yang membawa ke pantai. Penghantaran pertama dijangka tiba minggu depan.

Dirancang untuk memproses sehingga 2 juta hidangan sehari untuk rakyat Gaza, Pentagon berkata, projek itu juga menimbulkan kebimbangan mengenai keselamatan, terutamanya bagi askar AS yang akan kekal di luar pantai di atas kapal terbang pengangkut.

Menjawab soalan yang dikemukakan oleh Wakil Matt Gaetz, R-Fla, semasa perbahasan bajet Tentera Darat AS FY25 pada Selasa, mengenai kemungkinan ancaman yang dihadapi oleh kira-kira 1,000 anggota tentera dan wanita AS yang bekerja untuk membina jeti itu, Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata mereka semua akan bersenjata dan, jika diserang dari Gaza, mereka akan “mempunyai hak untuk balas tembakan bagi melindungi diri mereka.”

Kobi Michael, penyelidik kanan di Institut Kajian Keselamatan Negara dan Institut Strategi Zionis dan Keselamatan Negara Misgav, berkata kepada Digital bahawa persoalan besar ialah siapa yang akan mengendalikan jeti selepas proses pembinaan selesai.

“Setelah jeti dibina, askar AS tidak akan kekal di sana dan jeti akan dikendalikan oleh orang lain,” katanya, menambah bahawa masih ada bahaya yang terus menerus bahawa Hamas, kumpulan pengganas Islamis yang serangan kejam pada 7 Oktober mencetuskan perang penuh skala dengan Israel, akan cuba mengganggu projek itu jika dibenarkan kekal utuh.

“Selama Hamas masih wujud, selama mereka masih berkuasa di sebahagian Gaza atau masih dapat beroperasi secara tentera, mereka tidak akan membolehkan ini beroperasi kecuali jika diletakkan langsung di bawah kawalan mereka,” katanya. “Jika orang Amerika memberi kuasa kepada Qatar untuk mengendalikan jeti, maksudnya ia akan benar-benar dikendalikan oleh Hamas melalui syarikat tempatan,” katanya.

Michael mencatatkan bahawa projek jeti bertentangan terus dengan matlamat AS yang lain berkaitan dengan perang Gaza selama tujuh bulan: mencapai .

Menurut laporan minggu ini, AS berharap Hamas, yang masih menguasai hujung selatan Gaza, akan bersetuju dengan syarat-syarat perjanjian gencatan senjata yang baru dirangka untuk melepaskan sebahagian daripada yang mereka culik semasa serangan pada 7 Oktober ditukar dengan penarikan tentera Israel dari semua atau kebanyakan wilayah itu, serta pelepasan beratus-ratus pengganas Palestin yang ditahan di penjara Israel.

“Tekanan AS ke atas Israel untuk menerima semua tuntutan Hamas bermakna Tentera Pertahanan Israel (IDF) tidak akan berada di sana untuk menjamin keselamatan jeti, di sisi lain, AS mengharapkan IDF menjamin keselamatan jeti sebaik sahaja ia siap – bagaimana kedua-dua konsep itu akan berfungsi bersama?” kata Michael.

“Jika IDF berada di sana untuk melindungi jeti, bermakna mereka perlu berada di sana untuk menjamin pemindahan bantuan kemanusiaan dari kapal ke jeti; kemudian ke trak dan kemudian mengiringi trak ke pusat pengedaran dan membantu menjamin pengedaran di dalam Gaza,” tambahnya. “Pada akhirnya, bermakna memerlukan kehadiran tetap IDF di tanah Gaza.”

Jurucakap antarabangsa IDF (Tentera Pertahanan Israel) Lt. Kol. Nadav Shoshani berkata kepada media pada akhir minggu bahawa projek JLOTS sangat rumit, bukan sahaja kerana ia terletak di zon perang, tetapi juga kerana jumlah bantuan yang akan memasuki Gaza.

“Ini bukan operasi yang mudah, dan IDF terlibat dalam banyak bahagian daripadanya,” katanya, menambah bahawa Israel “sangat komited” kepada usaha itu dan ia akan datang sebagai tambahan kepada peningkatan tajam dalam bantuan yang telah memasuki Gaza melalui darat dan udara dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

“Bantuan akan diperiksa di Cyprus, sama seperti yang telah diperiksa di mana-mana,” kata Shoshani, merujuk kepada operasi keselamatan Israel di persimpangan dari Mesir ke Gaza dan juga dari Jordan ke Wilayah Palestin dan kemudian ke Gaza.

“Saya tidak tahu bagaimana mereka merancang untuk menukar ini dalam jangka panjang, tetapi penyediaan bantuan yang diluluskan dan disaring oleh negara Eropah yang bersekutu adalah lonjakan besar daripada bergantung kepada Mesir untuk menangani tugas ini,” kata Jonathan Schanzer, naib presiden kanan untuk penyelidikan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi di Washington, kepada Digital.

“Jika saluran Siprus dapat diperkukuhkan, dan bantuan boleh dijamin di atas dan di bawah tanah, ini boleh mencegah pemberian semula senjata kepada Hamas selama bertahun-tahun,” katanya, menambah, “Jika ini dapat diperkukuhkan dan dibuat kekal, ia akan menjadi faedah bersih bagi seluruh rantau.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.