Kontroversi mengenai doa biarawati untuk Hezbollah menimbulkan perdebatan dalaman Lebanon mengenai kumpulan itu

(SeaPRwire) –   Sister Maya Ziadeh berdiri di hadapan kumpulan pelajar muda di sebuah sekolah Kristian Lubnan dan meminta mereka berdoa untuk “lelaki perlawanan” di selatan Lubnan yang menurutnya sedang mempertahankan negara.

Lelaki yang dimaksudkan oleh Sister Maya Ziadeh adalah ahli kumpulan militan Syiah Lubnan Hezbollah, yang telah berselisih dengan Israel di sepanjang sempadan yang tidak stabil selama hampir enam bulan, menjadi pemain penting serantau kerana .

Video yang merakamkan komen Ziadeh telah tersebar meluas di talian awal bulan ini, menimbulkan kemarahan sesetengah orang yang menuduhnya mencuci otak kanak-kanak dan memaksakan pandangan politiknya. Yang lain pula menyokongnya, memuji sikapnya yang berani dan mulia.

Perbalahan perkataan yang berlaku menyoroti perpecahan yang lebih besar dan lama di Lubnan terhadap Hezbollah, kini diperkuat lagi oleh pertempuran di sempadan Lubnan-Israel dan kerana ketakutan bahawa Lubnan yang sudah terjejas krisis boleh diseret ke dalam perang penuh.

“Terdapat perpecahan tajam (politik) terhadap senjata Hezbollah,” kata Sami Nader, pengarah Institut Sains Politik di Universiti Saint Joseph Beirut. Dan walaupun terdapat sokongan meluas untuk kebangkitan Palestin, katanya, terdapat “perbezaan terhadap tahap sokongan sedemikian dan bagaimana untuk memberikannya.”

Lubnan merupakan rumah kepada pelbagai kumpulan agama. Secara politik, jawatan presiden diberikan kepada Kristian Maronite, jawatan speaker parlimen kepada Muslim Syiah dan jawatan perdana menteri kepada Muslim Sunni.

Walaupun Hezbollah mempunyai pakatan dengan tokoh-tokoh dari kumpulan agama yang lain, asas sokongannya terletak dalam komuniti Syiah, manakala banyak Kristian dan Sunni menuduh kumpulan itu menyelamatkan negara.

Ucapan sister itu menimbulkan perhatian tambahan – dan bagi sesetengah orang, kemarahan – terutamanya kerana ia datang dari tokoh agama Kristian.

Dalam video terbaru, Ziadeh memanggil untuk berdoa bagi “kanak-kanak, rakyat dan ibu-ibu selatan dan … bagi lelaki perlawanan,” menggambarkan mereka yang gagal berbuat demikian sebagai “pengkhianat,” satu gambaran yang banyak yang mendapatinya menghairankan, terutamanya mengingat umur muda audiensnya. Yang lain pula melihat mesej kasih sayang dalam seruan untuk berdoa bagi rakyat selatan Lubnan.

“Di selatan, terdapat pelajar seumur anda yang berkata bahawa ‘impian kami yang satu-satunya adalah melindungi tanah air kami,'” kata sister itu kepada kanak-kanak.

Ahli aktivis Kristian Lubnan anti-Hezbollah Antonios Tawk mengkritik Ziadeh di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. Beliau menyeru Gereja Katolik Maronite bertindak “kerana kanak-kanak kita dicuci otak.”

Sementara itu, Gebran Bassil, ketua parti pakatan utama Kristian Hezbollah, Gerakan Patriotik Bebas, mendakwa secara talian bahawa apabila Ziadeh memanggil untuk berdoa, “dia melaksanakan ajaran Jesus.”

Ziadeh tidak dapat dihubungi untuk mengulas.

Pegawai-pegawai dengan Hezbollah, sebuah , tentera dan politik Syiah, menyatakan serangan lintas sempadan kumpulan itu memberi sokongan kepada Gaza dan mendakwa ia mengalihkan sebahagian tenaga Israel yang sebaliknya akan difokuskan kepada Hamas di Gaza, di mana pegawai kesihatan wilayah itu menyatakan peperangan Israel-Hamas telah membunuh lebih daripada 32,000 orang Palestin.

Hezbollah yang disokong Iran memulakan serangan pada 8 Oktober, sehari selepas Hamas melancarkan serangan ke atas selatan Israel, membunuh beberapa 1,200 orang dan mengambil tebusan, memicu peperangan terbaru di Gaza.

Bagi pengkritik Hezbollah di Lubnan, pertempuran itu mengingatkan bahawa senjata kumpulan itu merupakan “ancaman …, bukan sahaja kepada keamanan dalaman, tetapi kerana ia memberi Hezbollah monopoli ke atas keputusan perang dan damai di luar struktur negara,” kata Randa Slim, felo kanan di Institut Timur Tengah Washington, D.C.-berpangkalan.

Apa yang dilakukan Hezbollah ialah “menghancurkan Lubnan,” kata Charles Jabbour, ahli kanan parti Kristian Lubnan Forces. “Saya pasti bahawa bahagian besar Syiah Lubnan tidak mahu rumah mereka dimusnahkan atau anak-anak, wanita dan lelaki mereka dibunuh.”

Lina Khatib, felo berkaitan di Chatham House London-berpangkalan, berkata walaupun sekutu Hezbollah di kalangan Kristian tidak selesa dengan “keputusan tunggal untuk menimbulkan pertempuran dengan Israel,” tetapi ini belum diterjemahkan kepada perpecahan antara Hezbollah dan sekutu politik utama Kristiannya.

Gebran Bassil dari Gerakan Patriotik Bebas telah menghujahkan bahawa pencegahan Hezbollah mencegah Israel melancarkan perang penuh terhadap Lubnan. Tetapi Bassil, yang dikenakan sanksi oleh Amerika Syarikat, juga berkata beliau menentang pendirian Hezbollah bahawa ia hanya akan berhenti menyerang kedudukan Israel apabila gencatan senjata dicapai di Gaza.

Di kalangan Syiah Lubnan, yang paling terjejas oleh pendudukan Israel selama 18 tahun di selatan Lubnan berakhir pada tahun 2000, ramai melihat tindakan Hezbollah melalui sudut pandang yang berbeza.

Houssein Khalil, pemilik perniagaan pelancongan Syiah, berkata beliau percaya serangan lintas sempadan Hezbollah adalah perlu, bukan sahaja untuk menyokong Palestin, tetapi “apabila Israel selesai dengan Gaza … ia akan berpaling ke Lubnan,” jika Hezbollah tidak campur tangan.

Khalil berkata walaupun perniagaannya mengalami kerugian, beliau melihat kerugian jangka pendek itu sebagai kesakitan yang perlu.

“Saya menyokong bukan sahaja Hezbollah, tetapi siapa sahaja yang mempertahankan saya, maruah dan hak saya selama mereka mampu menewaskan musuh Israel dan melindungi saya,” katanya. “Kemampuan negara adalah terhad.”

Apabila perang saudara Lubnan 1975-90 berakhir, Hezbollah adalah satu-satunya militia yang dibenarkan mengekalkan senjatanya kerana ketika itu mereka memimpin perjuangan menentang pasukan Israel yang menduduki bahagian selatan Lubnan.

Kumpulan itu kemudian berperang selama sebulan dengan Israel pada tahun 2006, bebanan yang masih segar dalam ingatan rakyat Lubnan.

Hari ini, Lubnan dilanda krisis ekonomi yang melumpuhkan. Ada yang takut bahawa walaupun pertempuran semasa tidak berubah menjadi perang penuh, keadaan konflik tahap rendah boleh menjadi kebiasaan baru, menambah bebanan ekonomi dan masyarakat.

Banyak Muslim Sunni telah mengkritik Hezbollah selama bertahun-tahun kerana mempunyai senjata, terutamanya selepas kumpulan itu menggunakannya dalam pertempuran dalaman di Beirut pada tahun 2008. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, kemarahan terhadap serangan Israel di Gaza dan nasib Palestin – yang kebanyakannya Sunni – kini mengatasi kebimbangan terhadap senjata Hezbollah, menyediakan dasar bersama.

“Pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh musuh Israel dan kemusnahan membuatkan wajib berdiri,” kata Abed Nakhle, dari kawasan Beirut majoriti Sunni.

Beberapa pejuang Sunni telah menyertai militan Hezbollah di sempadan.

Namun demikian, ada dari kubu kuat Hezbollah di selatan berkata mereka merasa kesakitan.

Pertempuran di sepanjang sempadan telah mengusir ramai di kedua-dua negara, menyebabkan kecederaan dan kerosakan meluas di bandar dan kampung.

Khatib berkata majoriti besar Lubnan “tidak mahu melihat perang penuh.” Sentimen ini, tambahnya, memotong garis agama.

Di kampung gunung Ghbaleh, sesetengah ibu bapa pelajar membantah ucapan Ziadeh, kata Youssef Nasr, setiausaha agung Sekolah Katolik di Lubnan. Beliau menafikan laporan bahawa Ziadeh telah dipecat dari sekolah dan memberitahu Associated Press bahawa sister itu menghabiskan masa di biara untuk pengasingan dan pemikiran.

Nasr berkata kes Ziadeh dibesar-besarkan oleh media, dengan menambah bahawa walaupun sekolah menghormati kebebasan pendapat, “kami lebih suka bahawa semasa waktu kelas, tiada perkara yang boleh dipertikaikan dibincangkan yang mungkin diluluskan oleh sesetengah ibu bapa dan ditolak oleh yang lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.