Konservatif UK dikritik kerana tidak mengembalikan sumbangan $12.8 juta selepas komen donor didakwa bersifat perkauman terhadap ahli politik

(SeaPRwire) –   mengatakan Rabu bahawa parti itu tidak merancang untuk mengembalikan sumbangan sebanyak £12.8 juta yang diterima pada tahun lalu daripada seorang penderma yang membuat komen tentang seorang ahli undang-undang berkulit hitam yang telah dikecam sebagai rasis.

Kerajaan berada di bawah tekanan daripada sesetengah ahli undang-undangnya sendiri untuk mengembalikan sumbangan daripada pengusaha IT Frank Hester, yang mengatakan semasa mesyuarat syarikat pada tahun 2019 bahawa Diane Abbott, ahli perundangan berkulit hitam yang paling lama berkhidmat di Britain, membuatnya “mahu membenci semua wanita berkulit hitam” dan bahawa dia “harus ditembak.”

Hester, ketua eksekutif syarikat perisian kesihatan The Phoenix Partnership, merupakan penderma terbesar Parti Konservatif pada tahun 2023. Syarikatnya telah dibayar lebih daripada £510 juta oleh Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan dan badan-badan kerajaan lain sejak 2016, menurut The Guardian, yang memecahkan kisah komen Hester.

Hester mengakui bahawa dia telah “kasar tentang Diane Abbott” tetapi menafikan perkauman. Dalam kenyataan media sosial, beliau berkata perkauman “adalah racun yang tidak ada tempatnya dalam kehidupan awam.”

Perdana Menteri Rishi Sunak pada mulanya mengkritik komen Hester – pertama kali dilaporkan Isnin – sebagai “tidak dapat diterima,” tetapi hampir 24 jam sebelum jurucakap perdana menteri menetapkan komen itu sebagai perkauman. Perubahan itu datang selepas menteri Kabinet Kemi Badenoch, yang berkulit hitam, memecah barisan dan mengutuk perkauman Hester.

Sunak memberitahu ahli parlimen di Dewan Rakyat pada Rabu bahawa “komen yang didakwa itu salah, mereka perkauman.” Beliau menambah bahawa Hester telah “dengan betul meminta maaf untuk mereka, dan penyesalan itu harus diterima.”

Menteri Perniagaan Kevin Hollinrake memberitahu penyiar bahawa Parti Konservatif tidak akan mengembalikan wang Hester yang diberikan kepada parti. Beliau memberitahu Sky News bahawa “jelas” komen itu perkauman, tetapi ia betul untuk mengekalkan sumbangan kerana Hester “bukan seorang perkauman, dan beliau telah meminta maaf untuk apa yang dikatakannya.”

Apabila diminta oleh BBC sama ada parti itu akan menerima wang lebih daripada Hester, Hollinrake berkata: “Seperti saya memahami situasi sekarang, ya.”

Tetapi Andy Street, datuk bandar Konservatif wilayah Midlands Barat England, berkata kepada stesen radio BBC bahawa jika terserah kepadanya, “Saya akan memikirkan pergaulan saya dan saya akan mengembalikan wang itu.”

Nus Ghani, ahli parlimen senior Konservatif dan menteri perniagaan junior, berkata dalam media sosial: “Toleransi sifar terhadap perkauman hanyalah slogan dalam politik hari ini.”

“Adakah perdana menteri bangga dibiayai oleh seseorang menggunakan bahasa perkauman dan misoginis?” tanya ketua Parti Buruh Keir Starmer.

Ahli parlimen Parti Kebangsaan Scotland Stephen Flynn menuduh Sunak “mengutamakan wang daripada moral.”

Sunak mempertahankan mengambil wang daripada Hester, dengan berkata “pada akhirnya beliau telah menyumbang kepada Kabinet paling pelbagai dalam sejarah, dipimpin oleh perdana menteri bukan kulit putih pertama.”

Parti-parti politik Britain sedang berusaha untuk membina dana untuk kempen pilihan raya akhir tahun ini. Angka-angka daripada Suruhanjaya Pilihan Raya menunjukkan Konservatif menerima 9.8 juta paun daripada penderma individu dan korporat pada tiga bulan terakhir tahun 2023, dan Parti Buruh utama 6 juta paun.

Hester dan syarikatnya memberi Konservatif 10 juta paun pada tahun 2023, kata Suruhanjaya Pilihan Raya. Parti itu menerima sumbangan sebesar itu sebagai wasiat daripada bekas tycoon pasar raya John Sainsbury, yang meninggal dunia pada tahun 2022.

Rekod parlimen menunjukkan syarikat Hester juga meminjamkan Sunak sebuah helikopter untuk digunakan untuk perjalanan pada bulan Disember, bernilai 15,900 paun (£20,000).

Kontroversi ini tidak segera mengancam kontrak syarikat Phoenix Partnership untuk menyediakan perisian rekod perubatan kepada Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan yang dikendalikan kerajaan. Dalam temu bual dengan Daily Telegraph bulan lalu, Hester menafikan sumbangan Konservatifnya berkaitan dengan syarikatnya memperoleh kontrak kerajaan.

Beliau berkata banyak perjanjian itu dengan hospital individu dan pejabat doktor dan kerajaan kebangsaan tidak mempunyai kata putus di atas mereka.

Beliau berkata doktor keluarga “memutuskan perisian apa yang digunakan, bukan Rishi Sunak.”

The Guardian menerbitkan komen Hester yang lebih lanjut pada Rabu. Ia mengatakan beliau telah memberitahu mesyuarat kakitangan yang padat bahawa pekerja India boleh duduk di atas bumbung kereta api berhampiran jika tidak ada ruang.

Abbott, 70, dipilih ke Dewan Rakyat pada tahun 1987 mewakili kawasan London timur, menjadi ahli wanita berkulit hitam pertama Britain. Beliau duduk sebagai bebas selepas dikeluarkan daripada kaukus Buruh tahun lalu kerana komen yang mencadangkan orang Yahudi dan Ireland tidak mengalami perkauman “seumur hidup mereka.”

Beliau menggelar komen Hester “menakutkan,” terutamanya kerana dua ahli parlimen British telah dibunuh sejak 2016. Kerajaan mengatakan bulan lalu ia akan meningkatkan keselamatan politik kerana ketegangan meningkat mengenai .

Polis di London berkata mereka sedang menilai perkara itu selepas pasukan penghubung dan penyiasatan parlimen mereka dikontak mengenai laporan asal Guardian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.