Kongo membawa semula hukuman mati ketika keganasan, serangan militan meningkat

(SeaPRwire) –   Kongo telah mengangkat semula hukuman mati selepas lebih daripada dua dekad larangan berikutan pihak berkuasa berjuang untuk mengawal keganasan dan di negara itu, mengikut kenyataan kementerian kehakiman yang dikeluarkan pada Jumaat.

Kenyataan itu, bertarikh awal minggu ini, menyatakan larangan sejak 2003 membenarkan pesalah yang dituduh pengkhianat dan pengintip lari tanpa hukuman yang sewajarnya.

Timur Kongo telah dilanda konflik selama dekad, berkaitan lebih daripada 120 kumpulan bersenjata berjuang untuk tanah dan kuasa dan dalam beberapa kes, melindungi masyarakat mereka.

Kerajaan berkata keganasan di timur telah menghantui negara dengan kekejaman dan mengakibatkan peningkatan serangan yang menyebarkan ketakutan di kalangan masyarakat.

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, kumpulan pemberontak M23 — kumpulan paling dominan di rantau itu dengan kaitan didakwa dengan jiran Rwanda — terus menyerang kampung, memaksa banyak orang melarikan diri ke Goma, bandar terbesar rantau itu. M23 telah mengepung beberapa masyarakat dengan kira-kira setengah wilayah Kivu Utara di bawah kawalannya.

Kekerasan di wilayah itu telah memburuk dalam minggu-minggu kebelakangan ini apabila pasukan keselamatan berjuang menentang pemberontak. Penduduk berkata kumpulan pejuang kebanyakannya melancarkan serangan dengan bom dari bukit menghadap bandar-bandar pedalaman.

Dalam kenyataannya, kementerian kehakiman berkata hukuman mati akan disimpan bagi pesalah yang terlibat dalam , kumpulan bersenjata, pemberontakan — dan juga mereka yang melakukan pengkhianatan dan jenayah perang. Ia juga akan dikenakan ke atas tentera, termasuk mereka yang memberontak atau melarikan diri dan menyertai pihak lawan.

“Inisiatif ini bertentangan dengan perlembagaan,” kata Jean-Claude Katende, presiden Persatuan Afrika untuk Hak Asasi Manusia. “Kami tidak berfikir bahawa hukuman mati dan pelaksanaan hukuman itu adalah langkah yang sesuai untuk memulihkan ketenteraman.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.