Komitmen pimpinan baharu Tuvalu untuk teruskan hubungan diplomatik dengan Taiwan dan bukannya Beijing

(SeaPRwire) –   Kerajaan Tuvalu pada Rabu berikrar untuk terus mengekalkan hubungan diplomatik dengan Taiwan dan bukannya beralih ke Beijing, tetapi menyatakan rancangan untuk merundingkan semula perjanjian keselamatan baru-baru ini yang dicapai dengan Australia berikutan pengaruh China yang semakin meningkat di rantau ini.

Perdana Menteri Feleti Teo dan tujuh menteri kabinetnya telah dilantik pada Rabu berikutan pilihan raya umum bulan lepas di negara kecil berpenduduk 11,500 orang ini yang strategiknya penting.

Isu-isu kempen pilihan raya termasuk sama ada bekas jajahan British ini harus menukar taat setia diplomatiknya daripada Taiwan ke Beijing. Sesetengah calon mencadangkan membatalkan perjanjian, yang belum disahkan, yang akan memberi Australia kuasa veto terhadap sebarang perjanjian keselamatan atau pertahanan yang Tuvalu ingin buat dengan mana-mana negara, termasuk China.

Pentadbiran baharu mengeluarkan Kenyataan Prioriti yang berikrar untuk terus mengekalkan hubungan diplomatik dengan Taiwan yang wujud sejak Tuvalu merdeka pada 1978.

Tuvalu “berhasrat untuk menilai pilihan yang akan menguatkan dan mengangkat hubungan ini ke tahap yang lebih tahan lama, berkekalan dan bersifat saling menguntungkan,” kata kenyataan itu.

Di Beijing pada Isnin, Jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning menyeru Tuvalu untuk beralih pengiktirafan diplomatik ke China.

“Kami menyeru sebilangan negara yang masih mengekalkan hubungan sedemikian dengan wilayah Taiwan untuk berdiri di pihak sejarah yang betul dan membuat keputusan yang betul-betul menguntungkan kepentingan jangka panjang mereka,” katanya.

Isu China dipertingkatkan bulan lepas apabila Nauru, negara pulau Pasifik lain, memutuskan hubungan dengan Taiwan.

Tuvalu merupakan salah satu daripada hanya 12 negara yang mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan Taiwan, sebuah demokrasi berdaulat yang dituntut oleh China sebagai wilayahnya sendiri.

Kerajaan baharu Tuvalu menyokong “prinsip-prinsip luas dan objektif” perjanjian keselamatan dwihuruf dengan Australia yang diumumkan November lepas.

Tetapi ia mengakui “ketiadaan ketelusan dan perundingan” di sebalik perjanjian itu dan mahu merundingkan semula perjanjian dengan tumpuan kepada “menjaga integriti kedaulatan Tuvalu.”

Kepulauan rendah Tuvalu sangat terdedah kepada pemanasan global. Dalam perjanjian itu, Australia menawarkan pelarian kepada rakyat Tuvalu untuk membantu penduduk melarikan diri daripada kenaikan aras laut dan ribut yang lebih kerap disebabkan perubahan iklim. Australia akan membenarkan sebanyak 280 rakyat Tuvalu memasuki negaranya setiap tahun pada permulaannya.

Perjanjian itu juga melibatkan Australia membantu Tuvalu berikutan bencana alam besar, wabak dan agresif ketenteraan.

Sebagai balasan, Australia akan memperoleh kuasa veto yang dipertikaikan itu yang dilihat sebagai usaha untuk menghalang kehadiran China di Tuvalu.

Amerika Syarikat dan sekutu berpengaruhnya di rantau ini, Australia, dengan pantas membina jambatan dengan negara pulau Pasifik berikutan China menandatangani perjanjian keselamatan dengan Solomon Islands pada 2022 yang menimbulkan prospek pangkalan tentera laut China didirikan di Pasifik Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.