Komet Setan Besar dengan gunung api ais dan ‘tanduk’ akan bersinar di langit Bumi

Sebuah “Komet Syaitan”, dua kali ganda saiz Gunung Everest, mengarah ke Bumi tetapi kemungkinannya tidak menimbulkan ancaman kepada manusia, menurut seorang ahli astronomi.

“Ia mungkin cukup terang sehingga anda boleh melihatnya dengan mata kasar atau dengan teropong, tetapi bukan kerana ia akan sangat dekat,” kata Teddy Kareta, penyelidik pascakelulus di Lowell Observatory di Flagstaff, Arizona, kepada Insider. “Ia kerana ia secara amnya sangat terang.”

Lebih dikenali dalam komuniti sains sebagai 12P/Pons-Brooks, komet “Syaitan” yang dipanggil itu pertama kali ditemui pada 1812 sebelum ia dikesan semula pada 1883, lapor SkyLive. Ia diketahui sebagai komet berkala dengan tempoh orbit kira-kira 71 tahun.

Ia juga dianggap salah satu daripada kira-kira 20 komet lain yang mempunyai gunung berapi ais yang aktif, menurut Persatuan Astronomi British. Komet gunung berapi sejuk mengandungi campuran ais, debu dan gas yang dikenali sebagai kriomagma, dan dikelilingi gas yang merebak keluar dari dalam, lapor Live Science.

Komet itu akan paling terang untuk manusia Bumi tahun depan pada pertengahan April, apabila ia akan berada kira-kira 232 juta kilometer, atau 144,158,116 batu, dari Bumi.

“Ada kemungkinan Pons-Brooks akan cukup terang untuk dilihat dengan mata kasar musim bunga depan, tetapi ia hampir pasti cukup terang untuk dilihat dengan set teropong kecil atau teleskop halaman belakang permulaan. Berita utama ruang angkasa April depan tentu saja akan menjadi gerhana matahari penuh, jadi orang harus memeriksa kalendar mereka untuk cuba melihat komet jika ia tidak mendapat banyak berita,” kata Kareta kepada Digital.

Ahli astronomi itu menunjukkan bahawa komet “sangat tidak menentu” untuk menilai seberapa terang mereka akan menjadi ketika mendekati Bumi, dengan berhujah ia adalah “tunggu dan lihat” untuk pemerhati langit.

Komet itu memperoleh jolokannya sebagai “syaitan” pada Julai, ketika ahli astronomi melihat “tanduk” di sekeliling inti nukleusnya dan sesetengah membandingkannya dengan kapal angkasa Millennium Falcon dalam “Perang Bintang”, berdasarkan Forbes ketika itu.

Kareta menerangkan bahawa tanduk sebenarnya ekor gas dan debu dari letusan luar biasa saintis masih mengkaji untuk memahami. Ahli astronomi itu memberitahu Insider bahawa letusan ialah apabila “komet tiba-tiba menjadi lebih aktif”, dan mengeluarkan gas dan debu pada kadar yang meningkat.

“Komet menjadi lebih terang dengan sangat pantas dan kemudian seolah-olah redup semula ke kecerahan yang dimilikinya sebelum itu,” katanya kepada akhbar itu. “Dan dalam Pons-Brooks, ini benar-benar sangat terang – benar-benar besar letusan. Dan inilah yang menjadikan komet ini begitu menarik minat saintis.”

Kareta menasihati orang untuk mengikuti sebarang kemaskini mengenai komet dalam bulan-bulan sebelum penampilan yang dirancang di langit.

Ahli astronomi menganggarkan inti nukleus komet menjangkau 12.4 batu, atau kira-kira dua kali ganda saiz Gunung Everest. Komet itu besar berbanding bola api lain, yang biasanya berukuran antara 0.6 dan 1.8 batu lebar, menurut Kareta.

“Kami tahu ia besar. Kami tahu ia pelik. Kami tahu ia jarang,” kata Kareta kepada Insider, sambil menambah bahawa beliau percaya “ramai orang benar-benar gembira” mengenai komet itu.