Komander tentera Israel dihukum penjara tentera atas tembakan silap pemandu Palestin yang tidak bersalah

Israel pada hari Selasa menjatuhkan hukuman penjara tentera 10 hari kepada seorang komander tentera di Tebing Barat yang diduduki selepas siasatan ke atas tembakannya minggu lepas kepada seorang pemandu Palestin yang didapati tidak bersalah.

Tentera Israel berkata bahawa pasukan keselamatan yang ditempatkan di penempatan Israel Rimonim, timur Jerusalem, telah menerima laporan tembakan di kawasan itu dan, beberapa ketika kemudian, mengesan kenderaan Palestin yang melarikan diri dari tempat kejadian yang dipercayai di sebalik tembakan itu.

Pasukan itu membuka tembakan ke arah kereta lelaki Palestin itu, kata tentera, melanda dan mencederakan pemandu. Tentera menangkapnya dan membawanya ke hospital untuk rawatan sebelum membebaskannya pada hari berikutnya.

Siasatan tentera Israel menentukan bahawa tembakan tentera adalah akibat salah pengenalan. “Ini adalah insiden serius di mana pasukan bertindak bertentangan dengan prosedur,” kata tentera, mengumumkan bahawa komander pasukan itu telah dihukum penjara tentera 10 hari.

Media Palestin mengenal pasti pemandu itu sebagai Mazen Samrat, 22 tahun, dari sebuah kampung berhampiran bandar Palestin Jericho.

Kumpulan hak asasi manusia dan pengkritik lain menuduh tentera Israel dan pegawai polis terlalu cepat menarik picu, terutama sebagai tindak balas kepada peningkatan serangan oleh rakyat Palestin yang telah membunuh 31 orang setakat ini tahun ini.

Mereka telah mengambil perhatian bahawa siasatan tentera Israel ke dalam tuduhan jenayah yang dilakukan terhadap rakyat Palestin jarang membawa kepada pendakwaan di Tebing Barat, yang ditawan Israel bersama-sama dengan Jerusalem Timur dan Jalur Gaza daripada Jordan dalam perang Timur Tengah 1967.

Menurut kumpulan hak asasi manusia Israel Yesh Din, daripada 248 siasatan ke atas kes kecederaan yang ditimpakan kepada rakyat Palestin dibuka oleh tentera Israel di Tebing Barat antara 2017 dan 2021, hanya 11 pendakwaan dikeluarkan. Terdapat lebih 1,200 aduan salah laku oleh pasukan Israel semasa tempoh itu, bermakna bahawa pegawai yang dituntut 0.87% masa, dilaporkan Yesh Din.

Hukuman untuk tentera Israel menimbulkan pelbagai isu politik yang rumit di negara ini, yang mempunyai perkhidmatan tentera wajib untuk kebanyakan lelaki Yahudi. Ahli parlimen sayap kanan memberi reaksi marah terhadap hukuman komander itu pada hari Selasa. “Bangunkan saya dan beritahu saya ini mimpi buruk,” tulis Tally Gotliv, seorang ahli parlimen Parti Likud Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, di X, dahulu dikenali sebagai Twitter, sambil menambah bahawa komander itu “dihukum kerana menjadi wira.”

Tentera Israel berkata bahawa semua divisyen tentera akan mengambil “rehat pembelajaran” untuk mengkaji pengajaran daripada insiden itu dalam usaha untuk mencegah pengulangannya.