Kim Korea Utara, Putin Rusia akan bertemu ketika perbincangan perjanjian senjata meningkat: laporan

Diktator Korea Utara Kim Jong Un dilaporkan dijadualkan untuk melancong ke Rusia bulan ini untuk bertemu dengan Presiden Vladimir Putin ketika kedua-dua negara bergerak ke arah perjanjian senjata.

The New York Times melaporkan pada hari Isnin bahawa Kim merancang untuk bertemu dengan Putin ketika kedua-dua pemimpin menghadiri Forum Ekonomi Timur di Universiti Persekutuan Far Eastern di Vladivostok, Rusia. Forum tersebut, yang menggalakkan pelaburan antarabangsa di Rusia Jauh Timur, dijadualkan berlangsung dari 10 hingga 13 September.

Putin mahu Korea Utara membekalkan Rusia dengan peluru artileri dan peluru berpandu anti-kereta kebal. Sebagai balasan, Kim mahu Rusia memberi Korea Utara teknologi canggih untuk satelit dan kapal selam bertenaga nuklear, sumber memberitahu The Times. Selain itu, Kim mahu bantuan makanan untuk negaranya yang kelaparan.

Laporan itu datang beberapa hari selepas Majlis Keselamatan Negara (NSC) berkata bahawa kerajaan AS percaya pegawai Korea Utara sedang bekerja untuk membekalkan tentera Rusia dengan senjata di tengah-tengah penaklukan mereka ke atas Ukraine.

Penyelaras NSC John Kirby berkata pada hari Rabu bahawa “rundingan senjata” antara dua musuh AS itu “secara aktif maju.”

“Berikutan rundingan ini, perbincangan peringkat tinggi mungkin akan diteruskan dalam beberapa bulan akan datang. Kini, antara potensi perjanjian ini, Rusia akan menerima kuantiti yang besar dan pelbagai jenis amunisi dari DPRK, yang tentera Rusia merancang untuk digunakan di Ukraine,” kata Kirby.

The Times melaporkan bahawa Kim juga akan melawat Pier 33 dalam lawatannya ke Rusia, di mana Rusia mendok kapal-kapal dari armada Pasifiknya.

Dalam satu kenyataan, Rumah Putih mengakui bahawa AS menjangkakan akan berlaku “penglibatan diplomatik peringkat pemimpin” mengenai potensi perjanjian senjata di Rusia.

KOREA UTARA MENJALANKAN SIMULASI SERANGAN NUKLEAR BUMI HANGUS BESAR-BESARAN KE ATAS KOREA SELATAN, TERMASUK MENAKLUK SAINGAN

“Kami mendesak D.P.R.K. untuk menghentikan rundingan senjata dengan Rusia dan mematuhi komitmen awam yang dibuat Pyongyang untuk tidak membekalkan atau menjual senjata kepada Rusia,” jurucakap NSC memberitahu The Times.

Pegawai Rusia baru-baru ini melawat Korea Utara dan berkemungkinan besar menubuhkan komunikasi untuk perbincangan peringkat tinggi mengenai pembekalan senjata, laporan risikan AS.

Pegawai memberitahu The Times bahawa pada akhir Ogos delegasi hampir 20 pegawai Korea Utara melakukan perjalanan ke Vladivostok dan kemudian terbang ke Moscow dalam ekspedisi perancangan yang dilaporkan menjelang lawatan Kim.

Rejim Kim sebelum ini mengalu-alukan Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu semasa lawatannya ke ibu negara Pyongyang pada bulan Julai.

KOREA UTARA MELEPASKAN 2 PELURU BERPANDU BALISTIK KE LAUT SELEPAS LATIHAN TENTERA AS, KOREA SELATAN

Kim telah berusaha keras untuk mengekalkan ikatan yang kukuh antara Putin dan dirinya.

Sementara itu, Putin telah menghangatkan hubungan dengan rejim diktator Korea Utara sebagai sumber peralatan tentera di tengah-tengah sekatan global terhadap Rusia berikutan penaklukannya ke atas Ukraine.

‘ Timothy H.J. Nerozzi menyumbang kepada laporan ini.