Kim Jong Un tiba untuk bertemu Putin dalam kereta api berperisai dengan kelajuan tertinggi 25 mph: ‘lebih selamat’

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un tiba di Rusia pada hari Selasa menaiki kereta api berperisai hijau gelap untuk pertemuan kontroversi dengan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Kim tiba di Rusia menaiki kereta api peribadinya, benteng bergerak perlahan yang hanya boleh bergerak sekitar 25 batu sejam pada sistem rel usang Korea Utara, menurut laporan dari Reuters.

Ahn Byung-min, pakar Korea Selatan mengenai pengangkutan Korea Utara, memberitahu Reuters bahawa kereta api itu berfungsi lebih baik untuk menjamin keselamatan pemimpin Korea Utara dan akan lebih selesa daripada armada pesawat tua negara itu.

“Walaupun perlahan, kereta api adalah lebih selamat dan lebih selesa daripada apa-apa jua untuk seorang pemimpin Korea Utara,” kata Ahn.

Kim tiba di Rusia setelah berlepas dari ibu kota Korea Utara pada hari Ahad, menurut laporan dari The Associated Press.

Kereta api yang digunakan oleh Kim dikatakan mempunyai 10 hingga 15 gerabak, yang kebanyakannya direka khusus untuk kegunaan diktator itu sendiri. Gerabak lain menempatkan kakitangan keselamatan dan perubatan, menurut laporan Reuters.

Penggunaan kereta api bukanlah perkara baru bagi pemimpin Korea Utara, dengan bekas diktator Kim Il Sung dan Kim Jong Il juga membuat penggunaan kereta api secara meluas semasa pemerintahan mereka. Bagi pemimpin Korea Utara sekarang, perjalanannya akan diganggu di Rusia supaya roda kereta api boleh ditukar untuk berfungsi pada landasan kereta api Rusia.

Walaupun laporan menyatakan bahawa Kim akan bertemu dengan Putin di Vladivostok, sebuah bandar Rusia berdekatan sempadan dengan Korea Utara, agensi berita Rusia RIA-Novosti melaporkan bahawa kereta api yang membawa Kim bergerak ke utara dan menyeberangi Sungai Razdolnaya menjauhi Vladivostok. Kereta api itu akhirnya tiba di Ussuriysk, sebuah bandar kira-kira 60 kilometer (kira-kira 37 batu) di utara Vladivstok, menurut agensi berita Korea Selatan Yonhap.

Destinasi akhir Kim di Rusia masih tidak diketahui, walaupun beberapa agensi berita Rusia menjangkakan bahawa pertemuan dengan Putin akan berlangsung di angkasa lepas Vostochny, di mana Putin dijadualkan melawat tidak lama lagi tetapi sejauh ini enggan memberitahu wartawan tujuan lawatannya di sana. Tetapi kemudahan itu kira-kira 900 kilometer (kira-kira 560 batu) di barat laut Ussuriysk.

Pemimpin Korea Utara dilaporkan ditemani dalam perjalanan itu oleh seorang pegawai parti pemerintah yang bertanggungjawab untuk dasar persenjataan. Laporan itu boleh mengesahkan spekulasi meluas bahawa Rusia sedang mencari persenjataan dari Korea Utara untuk membantu usaha perang negara itu di Ukraine, sementara Kim mungkin mencari bantuan ekonomi dan teknologi ketenteraan sebagai imbalan.

Rebekah Koffler, seorang analis perisikan ketenteraan strategik, bekas pegawai kanan Agensi Perisikan Pertahanan dan pengarang “Putin’s Playbook,” memberitahu Digital pada hari Isnin bahawa kerjasama antara kedua-dua negara berkemungkinan besar akan saling menguntungkan kedua-dua pihak dan menjadi ancaman kepada kepentingan Barat.

“Rusia, sebagai salah satu pemimpin dunia dalam teknologi nuklear, satelit, pelancaran angkasa lepas, dan peluru berpandu, boleh membantu Korea Utara memperkukuhkan asas teknologi ketenteraan-perindustrian mereka,” kata Koffler. “Bukan kebetulan bahawa Korea Utara baru-baru ini mendedahkan kapal selam serangan taktikal nuklearnya. Korea Utara membesarkan arsenal senjata pemusnah besar-besaran jelas bukan kepentingan AS.”

Jurucakap Dewan Keselamatan Negara (NSC) AS John Kirby berkata bulan lalu bahawa perbincangan antara Rusia dan Korea Utara mengenai negara terpencil itu menghantar senjata ke Rusia telah “secara aktif maju,” walaupun jaminan awam dari Korea Utara dalam beberapa bulan kebelakangan bahawa mereka tidak akan menghantar senjata untuk membantu usaha di Ukraine.

“Kami mempunyai maklumat baru, yang kami dapat kongsi hari ini, bahawa rundingan senjata antara Rusia dan DPRK sedang giat maju,” kata Kirby. “Berikutan rundingan ini, perbincangan peringkat tinggi mungkin akan diteruskan dalam beberapa bulan akan datang. Sekarang, antara potensi perjanjian ini, Rusia akan menerima kuantiti yang besar dan pelbagai jenis peluru dari DPRK, yang tentera Rusia merancang untuk digunakan di Ukraine.”

Adrienne Watson, jurucakap NSC, memberitahu Digital pada hari Isnin bahawa perbincangan senjata berkemungkinan akan diteruskan apabila kedua-dua pemimpin bertemu di Rusia.

“Seperti yang kami amarkan secara awam, perbincangan senjata antara Rusia dan DPRK dijangka akan diteruskan semasa lawatan Kim Jong-Un ke Rusia,” kata Watson. “Kami mendesak DPRK untuk mematuhi komitmen awam yang Pyongyang telah buat untuk tidak membekalkan atau menjual senjata kepada Rusia.”