Kim Jong Un puji unit kereta kebal teratas, menggalakkan persiapan perang di tengah-tengah ketegangan dengan Korea Selatan

(SeaPRwire) –   Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menyelia latihan kereta kebal dan menggalakkan angkatan bersenjatanya untuk mengukuhkan persiapan perang berhadapan dengan ketegangan yang semakin meningkat dengan Korea Selatan, kata media negara Korea Utara Isnin.

Kim membuat komen-komen itu Ahad ketika melawat kumpulan kereta kebal teratasnya, Divisyen Kereta Kebal Pengawal 105 Seoul Ryu Kyong Su. Nama unit itu menandakan bagaimana ia merupakan unit tentera Korea Utara pertama yang tiba di ibu negara Korea Selatan pada 1950 apabila serangan kejutan Korea Utara memicu perang yang berlarutan hampir empat tahun.

Ketegangan di Semenanjung Korea meningkat selepas Kim dalam bulan-bulan lepas meningkatkan demonstrasi tentera, termasuk bertujuan menyasarkan Korea Selatan, Amerika Syarikat dan Jepun, sambil mengeluarkan ancaman konflik nuklear terhadap pesaingnya.

Washington, Seoul dan Tokyo telah menangani dengan memperkukuhkan pertahanan dan mengemas kini rancangan pencegahan mereka yang dibina di sekitar aset strategik AS.

Gambar-gambar yang diterbitkan oleh media negara Korea Utara menunjukkan Kim bercakap dengan pegawai tentera di pos pemerhatian dan kereta kebal dengan bendera Korea Utara bergerak melalui tanah, dengan sekurang-kurangnya salah satu kenderaan membawa tanda yang membaca: “Musnahkan penjajah AS yang merupakan musuh tegar rakyat Korea!”

Agensi Berita Pusat Korea menyatakan Kim memuji Divisyen 105 sebagai model untuk tentera keseluruhannya “dalam perjuangan berterusan … untuk menyiapkan perang.” Beliau juga mengeluarkan arahan untuk meningkatkan persiapan bertempur unit dan mengemas kini peralatannya, laporan itu berkata.

Jeon Ha Gyu, jurucakap Kementerian Pertahanan Korea Selatan, berkata tentera Korea Selatan dan AS sedang memantau aktiviti tentera Korea Utara dengan rapat tetapi tidak memberikan penilaian khusus terhadap butiran yang dilaporkan oleh media negara Korea Utara.

Kim awal bulan ini menyelia pertandingan latihan antara unit kereta kebal tentera, yang dimenangi oleh Divisyen 105. Acara pada 13 Mac juga menampilkan latihan bertujuan menekankan usaha Kim untuk memperkukuh keupayaan tentera konvensionalnya bersama-sama dengan arsenal peluru berpandu.

Minggu lepas, Korea Utara melakukan ujian tembakan hidup pelancar roket berkembar berukuran besar yang direka untuk menyasarkan Seoul dan juga mendakwa ujian enjin berjaya dalam usahanya untuk membina kapal selam peluru berpandu balistik, yang akan ditujukan ke sasaran jauh AS di Pasifik, termasuk pusat tentera Guam.

Terdapat kebimbangan Korea Utara mungkin meningkatkan tekanan dalam apa yang merupakan tahun pilihanraya di Amerika Syarikat dan Korea Selatan.

Walaupun kebanyakan pakar meragui Kim benar-benar sedang bersiap untuk perang, pegawai Korea Selatan telah meningkatkan kemungkinan provokasi lebih kecil di kawasan sempadan, termasuk sempadan laut barat yang dipertikaikan antara kedua-dua Korea yang menjadi tapak pertempuran berdarah pada tahun-tahun lepas.

Dalam ucapan berapi-api kepada parlimen karet kepada Pyongyang pada Januari, Kim mengisytiharkan bahawa beliau meninggalkan matlamat Korea Utara selama ini untuk rekonsiliasi dengan Selatan dan memerintahkan penulisan semula perlembagaan negara itu untuk mengukuhkan pesaingnya yang terbahagi oleh perang sebagai musuh paling bermusuhan. Beliau berkata perlembagaan baru itu mesti menyatakan Korea Utara akan mengilhak dan menundukkan Selatan jika perang lain meletus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.