Kim Jong Un berlepas Rusia dengan beberapa hadiah selamat tinggal meletup

Pemimpin diktator Korea Utara Kim Jong Un berlepas dari Rusia selepas lawatan enam hari pada hari Ahad, berlepas dengan beberapa hadiah senjata letupan sebagai hadiah.

Kim bertemu dengan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk membincangkan kemungkinan perjanjian senjata, walaupun tiada perjanjian telah ditandatangani lagi. Sebelum Kim berlepas dalam keretapi berperisai beliau, bagaimanapun, seorang gabenor wilayah Rusia telah memberi beliau lima dron “kamikaze” letupan, sebuah dron pengintip dan sebuah rompi kalis peluru, menurut media negara Rusia.

Agensi berita negara Korea Utara KCNA menggambarkan lawatan itu sebagai pertemuan yang “bersemangat dan hangat” antara kedua-dua negara. Rusia dipercayai berminat dengan perjanjian senjata untuk mengisi bekalan senjata yang semakin susut ketika serangan ke atas Ukraine berterusan.

Lawatan itu adalah lawatan rasmi pertama Kim ke luar negara sejak wabak koronavirus.

Kim bertemu secara langsung dengan Putin pada awal minggu lepas ketika pasangan itu melawat kemudahan pelancaran angkasa lepas. Kim melawat beberapa tapak di Rusia Timur Jauh semasa lawatan itu dan kemudiannya digambarkan melawat kilang jet pejuang yang dikenakan sekatan.

“Kami telah menunjukkan salah satu kilang kapal terbang terkemuka kami kepada pemimpin [Korea Utara],” kata Timbalan Perdana Menteri Rusia Denis Manturov, menurut The Associated Press. “Kami melihat potensi kerjasama dalam pembuatan kapal terbang dan industri lain, yang sangat tajam untuk menyelesaikan tugas negara kami mencapai kedaulatan teknologi.”

Kilang itu adalah sebahagian daripada Perbadanan Pesawat Rusia Bersatu, sebuah organisasi yang telah dikenakan sekatan oleh AS sebagai sebahagian daripada tindak balasnya terhadap perang Ukraine.

Media Korea Utara mendakwa bahawa Putin juga telah menerima jemputan untuk melawat Korea Utara dalam masa terdekat, walaupun Kremlin masih belum mengesahkan perjanjian itu.

“Pada akhir jamuan, Kim Jong Un dengan sopan menjemput Putin untuk melawat DPRK pada masa yang sesuai,” dakwa KCNA pada hari Khamis.

“Putin menerima jemputan itu dengan senang hati dan menegaskan semula kehendaknya untuk terus membawa sejarah dan tradisi persahabatan Rusia-DPRK,” tambahnya.

Kim berjanji sokongan penuh Korea Utara untuk “perjuangan suci” Rusia di Ukraine semasa pertemuan bersemuka beliau dengan Putin. Walau bagaimanapun, tiada perjanjian senjata rasmi telah dicapai, menurut Moscow.

‘ Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.