Kim Jong Un berjanji sokongan penuh untuk ‘perjuangan suci’ Putin dalam mesyuarat senjata

Pemimpin diktator Korea Utara Kim Jong Un berjanji sepenuh sokongannya kepada “perjuangan suci” Presiden Rusia Vladimir Putin terhadap Ukraine pada hari Rabu.

Putin menjadi tuan rumah kepada Kim untuk satu pertemuan langka di sebuah kemudahan angkasa di Rusia yang jauh di timur pada hari Rabu, pertemuan pertama seumpamanya dalam empat tahun. Putin mencari sokongan lanjut untuk perangnya di Ukraine kerana sumber tentera semakin nipis, sementara rejim Kim mendesak bantuan untuk program angkasanya dan ekonominya yang kering kerontang.

“Rusia kini bangkit untuk perjuangan suci mempertahankan kedaulatan negara dan melindungi keselamatannya,” kata Kim kepada pemimpin Rusia dalam kenyataan video yang dikeluarkan Kremlin dan dilaporkan oleh Washington Post. “Kami sentiasa menyokong dan berdiri bersama semua keputusan Presiden Putin dan kerajaan Rusia. Saya berharap kita akan sentiasa berdiri bersama-sama dalam perjuangan menentang imperialisme.”

Putin juga menyambut Kim dengan kata-kata hangat, berikrar hubungan ekonomi yang lebih kukuh untuk 75 tahun akan datang dan mencatat bahawa “Negara kamilah yang pertama mengiktiraf negara berdaulat, merdeka DPRK,” merujuk kepada gelaran rasmi Korea Utara Republik Rakyat Demokratik Korea.

Rejim Putin dan Kim telah menjadi terasing daripada masyarakat global, dengan gelombang sekatan yang memusnahkan ekonomi mereka dan meninggalkan sedikit peluang untuk perkongsian lain.

Korea Utara bukanlah pelaku jahat pertama yang Rusia telah alihkan dalam usahanya untuk mengisi semula bekalan senjatanya. Putin juga telah membeli peluru berpandu dan drone peledak dari Iran, di samping bekalan lain.

Sementara itu, AS telah memberi amaran bahawa sebarang perjanjian senjata antara Korea Utara dan Rusia akan melanggar resolusi Majlis Keselamatan PBB yang Rusia sendiri mengundi untuk meluluskannya. Sebarang perjanjian mungkin akan memberi tumpuan kepada selongsong artileri dan amunisi.

“Perbincangan senjata antara Rusia dan DPRK dijangka akan diteruskan semasa lawatan Kim Jong Un ke Rusia,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara White House Adrienne Watson pada hari Selasa. “Kami mendesak DPRK untuk mematuhi komitmen awam yang dibuat Pyongyang untuk tidak menyediakan atau menjual senjata kepada Rusia.”

Rejim Kim teruskan peragaan kekuatannya selama berbulan-bulan walaupun ketiadaan pemimpinnya, melancarkan dua peluru berpandu balistik ke laut beberapa jam sebelum pertemuan itu.

‘ Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.