Khabar angin bahawa pemerintah tertinggi Ukraine mungkin digugurkan mendedahkan pertelingkahan di kalangan pucuk pimpinan tentera Ukraine

(SeaPRwire) –   KIEV, Ukraine (AP) — Ada pertengkaran dalam kepimpinan tertinggi yang telah meletus ke permukaan berikutan desas-desus bahawa panglima tentera tertinggi negara akan digugurkan berikutan ketegangan yang dilaporkan dengan Presiden Volodymyr Zelenskyy.

Desas-desus bahawa Valerii Zaluzhnyi akan digugurkan telah dinafikan oleh pejabat Zelenskyy dan Kementerian Pertahanan minggu ini dan panglima tertinggi yang sangat popular masih mengekalkan jawatannya. Tetapi laporan itu telah meningkatkan jangkaan peletakan jawatannya yang akan menjadi keuntungan bagi Rusia apabila perang menghampiri ulang tahun keduanya.

Keberangkatannya akan menjadi pembaharuan tertinggi kepimpinan tentera tertinggi negara sejak pencerobohan Rusia kerana negara itu berhadapan dengan kekurangan peluru dan tenaga manusia yang teruk berikutan kegagalan penentangan musim panas. Ia juga boleh menjejaskan semangat tentera Ukraine, yang telah berjuang dalam pertempuran penggerudian selama hampir dua tahun.

Bantuan tentera yang diperlukan untuk menggerakkan fasa berikutnya perjuangan telah ditahan di Kongres AS, dan pasukan Rusia sedang mengukuhkan kedudukan menentang tentera Ukraine yang maju.

“Zelensky berhak mengeluarkan Zaluzhnyi. Tetapi beliau perlu mempunyai penjelasan yang sangat baik untuk itu, penjelasan yang boleh difahami oleh rakyat Ukraine,” kata Oleksii Haran, pengarah penyelidikan di Yayasan Demokratik Inisiatif di Kiev.

“Kami tahu jika Zaluzhnyi digugurkan sekarang, ia akan digunakan oleh propaganda Rusia, ia akan digunakan oleh pihak termasuk mereka di dalam Amerika Syarikat, yang menangguhkan bekalan senjata kepada Ukraine. Jadi ini tidak akan menjadi perkara yang baik,” kata Haran.

Zaluzhnyi menikmati populariti meluas di seluruh negara dan tentera, tetapi beliau telah berselisih dengan Zelensky sejak berkata dalam temu bual dengan The Economist tahun lalu bahawa pertempuran dengan Rusia telah berkekalan. Presiden menafikan kes itu.

Laporan tentang kemungkinan pemecatan Zaluzhnyi muncul dalam media Ukraine Isnin. Cermin Minggu Ukraine mengatakan, dengan mengutip sumber tidak dikenal rapat dengan Zelensky dan Zaluzhnyi, bahawa presiden telah meminta jeneral itu meletak jawatan. Zaluzhnyi ditawarkan jawatan sebagai penasihat, tetapi beliau menolak, menurut laporan itu.

Associated Press tidak dapat mengesahkan laporan itu. Permohonan untuk komen daripada pegawai Ukraine, pejabat presiden dan pejabat Zaluzhnyi tidak dijawab.

Media negara Rusia gembira Rabu tentang laporan Barat tentang desas-desus itu, memuatkan cerita beberapa kali semasa program perbahasan wajib “60 Minit” di saluran televisyen Rusia 1 dan juga semasa berita di saluran berita Rusia 24.

Jurucakap Putin, Dmitry Peskov, berkata kepada wartawan bahawa Kremlin tentu sahaja mengikuti berita tentang Zaluzhnyi.

“Masih banyak soalan,” kata Peskov, menurut Tass, sambil menambah: “Satu perkara tetap jelas: Rejim Kiev mempunyai banyak masalah, semuanya salah di sana. Ini jelas.”

“Jelas bahawa kegagalan penentangan dan masalah di garis hadapan telah membawa kepada konflik yang semakin meningkat … kedua-dua dalam kalangan elit tentera dan awam” di Kiev, kata Peskov. Beliau meramalkan bahawa “konflik ini akan berkembang” kerana operasi tentera Rusia “berjalan dengan berjaya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.