Keturunan Itali akan terima pampasan 80 tahun selepas Nazi gantung ahli keluarga di Fornelli

Hampir 80 tahun selepas tentera Nazi Jerman memulakan pendudukan ganas terhadap bekas sekutunya Itali, sebahagian daripada waris enam orang awam yang digantung di sebuah bukit kerana membunuh seorang tentera yang mencari makanan akan dibayar sebahagian daripada 12 juta euro bagi ganti rugi.

Keenam-enam orang awam itu telah dihukum gantung di Fornelli, yang terletak di selatan Itali, dan ganti rugi telah dianugerahkan kepada keluarga mereka atas trauma oleh mahkamah Itali.

“Kami masih menandakan peristiwa itu setiap tahun. Ia tidak dilupakan,” kata Mauro Petrarca, cicit kepada salah seorang yang terbunuh.

PEMBUNUHAN BERUANG COKLAT TERANCAM BERHAMPIR TAMAN NEGARA MENINGGALKAN 2 ANAK YATIM, MEMICU KEGESAHAN DI ITALY

Datuk saudara Petrarca yang bernama Domenico Lancellotta berusia 52 tahun, seorang bapa kepada lima orang anak perempuan dan seorang anak lelaki apabila Nazi membunuhnya.

Reuters melaporkan bahawa bukan Jerman yang membayar ganti rugi, tetapi Itali yang akan menanggung wang penyelesaian selepas kalah dalam pertempuran di Mahkamah Antarabangsa mengenai sama ada Berlin masih boleh dipertanggungjawabkan atas kerosakan yang berkaitan dengan jenayah Perang Dunia II.

Walaupun pertubuhan orang Yahudi Itali percaya Berlin sepatutnya membayar atas tanggungjawab sejarah, kumpulan yang mewakili mangsa percaya Rom sedang mengambil masanya untuk memproses tuntutan yang mungkin menjadi mahal.

LELAKI TEXAS TERJATUH DI MAJLIS PERKAHWINAN ITALY DALAM KEJATUHAN MEMBUNUH: ‘KEHILANGAN MENDALAM’

“Ini adalah isu yang sangat tersiksa, dari perspektif politik dan undang-undang,” kata Giulio Disegni. Disegni ialah naib presiden Kesatuan Komuniti Yahudi Itali (UCEI), yang telah mengikuti isu ini bagi pihak mangsa kekejaman Nazi.

Kajian yang dibiayai kerajaan Jerman yang diterbitkan pada 2016 melaporkan bahawa 22,000 orang Itali adalah mangsa jenayah perang Nazi, termasuk sehingga 8,000 orang Yahudi yang dihantar ke kem kematian.

Nazi juga melaporkan memaksa beribu-ribu orang Itali bekerja sebagai hamba di Jerman, menjadikan mereka layak mendapat ganti rugi.

LELAKI BELANDA MUDA DITAHAN DI ITALY SELEPAS BAPA DAN KAWAN KELUARGA DITIKAM MATI

Waris keenam-enam lelaki Katolik Fornelli yang digantung mungkin menjadi orang pertama yang mendapat manfaat daripada dana kerajaan baru yang ditubuhkan untuk menangani tuntutan itu.

Kembali ke tahun 1962, Jerman dan Itali memasuki perjanjian di mana Jerman membayar 40 juta Deutsche Mark, yang kini bernilai 1 bilion euro, untuk menampung kerosakan yang disebabkan Nazi ke atas orang Itali.

Walaupun Itali memberi pencen kepada orang yang ditindas secara politik atau perkauman, dan keturunan mereka, ganti rugi untuk jenayah perang tidak dibayar.

AS PULANGKAN LEBIH 250 ARTIFAK CURIAN KEPADA ITALY BERNILAI JUTAAN

Lucio Olivieri, peguam yang memimpin litigasi Fornelli memberitahu Reuters jenayah perang tidak dipertimbangkan, yang merupakan kesilapan.

“Mungkin pada masa itu mereka berfikir semua orang telah melakukan jenayah perang, bukan hanya Jerman, dan tidak mahu meneroka laluan itu,” katanya.

Tetapi kemudian pada tahun 1994, fail yang mendokumenkan ratusan jenayah perang yang tidak pernah didakwa telah ditemui dalam sebuah almari di pejabat pendakwa tentera di Rom.

Setelah ditemui, Itali berusaha untuk membawa Nazi ke pengadilan atas peranan mereka dalam pembunuhan beramai-ramai, tetapi Jerman enggan membayar, mendakwa perjanjian tahun 1962 melindungi mereka daripada tuntutan selanjutnya.

ECB AKAN BANGKIT BANTAHAN TERHADAP CUKAI TUMPUAN ITALY KE ATAS BANK

Jerman memenangi kesnya di Mahkamah Keadilan Antarabangsa pada tahun 2012, walaupun mahkamah Itali terus mendengar kes pampasan, dengan mengatakan tiada had boleh dikenakan ke atas jenayah perang.

Kes Fornelli yang dibuka pada tahun 2015, dibawa terhadap Jerman dan Itali. Kes itu cuba menghentikan prosiding, walaupun gagal.

“Saya rasa menakjubkan bahawa Itali mengambil pihak Jerman dalam kes terhadap kami,” kata Petrarca kepada Reuters. “Ia seperti mereka (sekutu semasa perang) sekali lagi.”

Perdana Menteri pada masa itu, Mario Draghi, mewujudkan dana pada April 2022 apabila lebih banyak kes memasuki mahkamah. Wang itu diletakkan ke tepi untuk membantu menampung peningkatan kos yang berkaitan dengan pampasan.

Sesiapa yang ingin mengemukakan tuntutan undang-undang perlu berbuat demikian sebelum 28 Jun. Perbendaharaan Itali memberitahu Reuters ia telah menerima 1,228 saman undang-undang sehingga tarikh akhir itu.

Beberapa plaintif mungkin terlibat dalam setiap saman, dan peguam mengatakan 61 juta euro yang disisihkan untuk ganti rugi mungkin tidak mencukupi untuk menampung pembayaran yang dijangka.

Pada bulan Julai, dekri kerajaan dikeluarkan mengatakan pembayaran pertama perlu dibuat kepada penduduk Fornelli menjelang Januari. Penduduk Fornelli menegaskan kes itu bukan tentang wang, tetapi lebih kepada keadilan untuk jenayah perang.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.